Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Zielone curry z kurczaka

czas gotowania

35

liczba kalorii

765 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Zielone curry z kurczaka
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Curry to sposób podawania potrawy, a nie nazwa konkretnego dania. W kuchni indyjskiej oznacza potrawę, która serwowana jest najczęściej z ryżem, a jej składniki gotowane są w gęstym sosie. To zielone curry jest bardzo pikantne za sprawą papryczki chili i pasty curry, ale jego smak delikatnie łagodzi brązowy ryż i kremowy jogurt naturalny.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 765

białko: 40

węglowodany: 88

tłuszcze: 28

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pasta curry zielona

Pasta curry zielona

Zielona pasta curry to jedna z trzech rodzajów past (oprócz niej dostępne są jeszcze pasty czerwone oraz żółte), która bazuje głównie na świeżym, zielonymi chili z dodatkiem galangalu nadającemu jej korzenno-imbirowy posmak oraz trawy cytrynowej, dającej nieco orzeźwienia. Oprócz tych składników, możemy znaleźć w niej również czosnek czy szalotkę. Zielona pasta curry to wszystkie wymienione składniki, które ucierane są na jednolitą masę. Pasta ta jest nieco pikantniejsza od żółtej, zaś łagodniejsza od czerwonej. Stanowi więc idealną propozycję dla osób poszukujących stonowanych smaków. W kuchni...

Ryż brązowy

Ryż brązowy

Ryż brązowy to tak naprawdę ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę czyli plewy. Dzięki temu procesowi powstaje częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. Brązowy ryż to produkt spożywczy, który warto włączyć do swojej diety na stałe. W brązowym ryżu występują bowiem następujące witaminy: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina E i witamina K. Makroelementy znajdujące się w brązowym ryżu obejmują: wapń, magnez, fosfor,...

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef zawiera starannie wybrane i skomponowane składniki, które nadają niepowtarzalny smak naszym daniom. Receptura każdej z torebek została opracowana przez naszego szefa kuchni - Tobiasza Hermana. Na karcie przepisu oraz naszej stronie internetowej dowiesz się, jakie składniki znajdują się w środku (oraz ewentualne alergeny), jednak nie zdradzimy ich proporcji. To magiczny składnik naszych dań, który nadaje im wyjątkowy smak i aromat. W torebkach smaku MrChef znajdziesz przyprawy, zioła czy dodatki takie, jak czosnek i papryka chili.

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Udko z kurczaka bez skóry i kości to element mięsa drobiowego, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Pozbawienie mięsa tłustej skóry sprawia, że jest ono mniej kaloryczne, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób dbających o linie. Wyfiletowanie z kości sprawia zaś, że udko z kurczaka możemy z powodzeniem faszerować zarówno nadzieniem mięsnym, jak i warzywami lub grzybami. Udko z kurczaka bez skóry i kości możemy smażyć, piec, gotować na parze oraz grillować. To delikatny rodzaj mięsa, który pasuje do dań orientalnych, np. kuchni chińskiej czy wietnamskiej. Mięso z udka kurczaka jest...

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Kolendra

Kolendra

Mięta

Mięta

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Papryczka chili

Papryczka chili

Pasta curry zielona

Pasta curry zielona

Ryż brązowy

Ryż brązowy

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Składniki w zestawie

Cukinia

Czosnek

Jogurt naturalny

Kolendra

Mięta

Orzechy nerkowca

Papryczka chili

Pasta curry zielona

Ryż brązowy

Torebka smaku MrChef

Udko z kurczaka bez kości i skóry

Dodatkowe informacje

Przyprawy: olej, sól, pieprz

Akcesoria: Patelnia, Garnek, Możdzierz

Alergeny: Orzechy, skorupiaki, laktoza

Sposób przygotowania

gotowanie brązowego ryżu
  • Zagotuj wodę w garnku, posól ją. Gotuj w niej ryż 25 minut.
  • Po tym czasie odcedź go i przelej zimną wodą.
krojenie mięsa z kurczaka
  • W moździerzu rozgnieć orzechy nerkowca.
  • Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw je solą, pieprzem i posyp orzechami.
  • Odstaw na 3 minuty.
smażenie mięsa z kurczaka
  • Zacznij kroić warzywa - szalotkę w talarki, czosnek w plastry i cukinię w półplastry.
  • Rozgrzej olej na patelni. Usmaż kurczaka, 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż go do miski.
warzywa do curry
  • Na patelni po kurczaku usmaż warzywa (dodaj odrobinę oleju). Zacznij od wrzucenia cebuli. Po minucie dodaj czosnek i cukinię, smaż 4 minuty, mieszając. Trzonkiem od noża rozgnieć trawę cytrynową (aby wydobyć aromat).
  • Po 4 minutach dodaj na patelnię pastę curry, trawę cytrynową i liście limonki kaffir. Dokładnie wymieszaj. Wlej wodę (100/200 ml) i dodaj kurczaka.
  • Duś całość ok. 10 minut na małym ogniu. Co jakiś czas zamieszaj.
siekanie natki pietruszki
  • Pokrój chili w plastry, drobno posiekaj miętę, porwij kolendrę na pojedyncze listki.
zielone curry z ryżem
  • Wykładaj gotowe danie na głębokie talerze albo do misek.
  • Zacznij od wyłożenia jogurtu naturalnego, obok ryżu, na końcu curry.
  • Dekoruj danie chili, miętą i kolendrą.
Zobacz nasze plany