Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Wieprzowina w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym

czas gotowania

45

liczba kalorii

770 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Wieprzowina w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Czasami tęsknimy za smakami dzieciństwa - możemy je sobie jednak łatwo przypomnieć! Wystarczy ten przepis na mięso w kremowym, śmietanowym sosie z pieczarkami, a do tego puree z masłem i ogórki małosolne.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 770

białko: 34

węglowodany: 49

tłuszcze: 48

Składniki w zestawie

Cebula

Cebula

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

ogórek małosolny

ogórek małosolny

Ogórki małosolne powstają w podobny sposób jak ogórki kiszone, jednak proces ich fermentacji jest dużo krótszy, dzięki czemu mają subtelniejszy smak i bardziej jędrną oraz sprężystą konsystencję. Są jednym z klasycznych, polskich przetworów. Ogórki małosolne są gotowe po 2-3 dniach od ich nastawienia. Jeśli jednak potrzymamy je w słoju z zalewą dłużej niż tydzień, to po prostu się ukiszą. Ogórki małosolne przygotowujemy, umieszczając je w słoju lub naczyniu z pokrywką, dodając do nich koper włoski, ząbki czosnku (lub inne ulubione dodatki), zalewając je wrzącą wodą z dodatkiem soli. Ogórki małosolne...

Pieczarki

Pieczarki

Pieprz młotkowany

Pieprz młotkowany

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Ciekawostką jest z całą pewnością fakt, że polędwiczka wieprzowa ma mniejszą zawartość tłuszczu nawet od piersi z kurczaka. Jest więc mięsem, które warto gościć na swoim stole. Tym bardziej, że sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę sporo. Doskonale smakuje zarówno smażona w panierkach, w postaci bitek z cebulką oraz sosem śmietanowym,...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co pomidor, papryka, bakłażan, a także... tytoń szlachetny. Ich największe zróżnicowanie pod kątem gatunków znajdziemy w Ameryce Południowej i Środkowej. Tam też były uprawiane już 8000 lat temu przez Inków. Do Polski ziemniaki prawdopodobnie przywiózł Sobieski (sadzonki ziemniaków), a powszechnie zaczęto je uprawiać za czasów króla Augusta III Sasa. W tamtych czasach ziemniaki nazywano jabłkami ziemnymi. Szacuje się, że Polacy rocznie zjadają ok. 100 kilogramów ziemniaków (w przeliczeniu na osobę), podczas gdy w innych krajach europejskich...

Cebula

Cebula

Czosnek

Czosnek

Masło

Masło

ogórek małosolny

ogórek małosolny

Pieczarki

Pieczarki

Pieprz młotkowany

Pieprz młotkowany

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Ziemniaki

Ziemniaki

Składniki w zestawie

Cebula

Czosnek

Masło

ogórek małosolny

Pieczarki

Pieprz młotkowany

Polędwica wieprzowa

Szczypiorek gruby

Śmietana 30%

Ziemniaki

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: tłuczek do ziemniaków, garnek, patelnia

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

gotowanie ziemniaków
  • Zagotuj wodę w garnku (do gotowania ziemniaków).
  • Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie 18 minut.



doprawianie polędwiczki wieprzowej
  • Pokrój polędwiczkę na 6-8 plastrów, każdy dopraw solą i młotkowanym pieprzem.
  • Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plastry.
  • Pokrój w plastry pieczarki, odłóż na bok.



smażenie polędwiczki wieprzowej
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju (4 łyżki w wersji dla 4 osób albo smaż partiami) i smaż na nim mięso - 2 minuty z każdej ze stron.
  • Przełóż mięso na bok.



smażenie polędwiczki wieprzowej z pieczarkami
  • Na tej samej patelni dolej 1 łyżkę oleju i smaż cebulę z czosnkiem ok. 2 minut.
  • Dodaj pieczarki, smaż 3 minuty. Dodaj mięso i śmietanę, duś 5 minut.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem.



krojenie ogórków
  • W międzyczasie pokrój ogórka w podłużne kawałki-ćwiartki i przełóż do miski. Posiekaj szczypiorek.
  • Odcedź ziemniaki i ugnieć na puree z dodatkiem masła i szczypiorku.
  • Wymieszaj i ewentualnie dopraw solą.



polędwiczka z puree ziemniaczanym
  • Wyłóż na talerze puree, obok niego mięso z sosem i ogórki.



Zobacz nasze plany