Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Zestaw jest niedostępny

×

Warzywne curry z kaszą bulgur i kolendrą

czas gotowania

25 min

liczba kalorii

728 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Warzywne curry z kaszą bulgur i kolendrą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Curry nie jest nazwą dania, ale sposobem jego przyrządzenia. Tę pochodzącą z Indii potrawę przyrządza się, gotując mięso, ryż lub warzywa w gęstym sosie. Nasze curry złożone jest z warzyw i bliskowschodniej kaszy bulgur. Jest nie tylko sycące, ale i porządnie rozgrzewa dzięki zawartości pasty curry i naszej specjalnej mieszanki przypraw MrChef!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 728

białko: 13.5 g

węglowodany: 65 g

tłuszcze: 45.3 g

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Czerwona pasta curry jest podstawą wielu potraw typu curry (tym mianem w Azji nazywa się dania, które przygotowywane są najczęściej w jednym garnku, mają główny składnik, np. mięso kurczaka, a całość dania podawana jest w gęstym sosie). Czerwona pasta curry doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, owocami morza, czy też ze smażonymi lub pieczonymi warzywami. Można ją kupić w sklepie lub przygotować ze świeżych składników. Domowa czerwona pasta curry może stać w lodówce około 2-3 miesięcy. W skład czerwonej pasty curry wchodzą między innymi: czerwone papryczki chili, imbir, szalotka, trawa...

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, które zostają zgniecione w końcowym procesie produkcji. Jej właściwości smakowe i odżywcze są znane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Co więcej, w tym rejonie świata do dziś stanowi ona jeden z podstawowych składników diety. W naszych kuchniach kasza bulgur doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych - dobrze smakuje bowiem z sosami oraz pieczonymi mięsami czy smażonymi warzywami. Można nią także zastąpić ryż w daniach kuchni...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Mleko kokosowe to bardzo popularny dodatek w kuchniach krajów azjatyckich, szczególnie Tajlandii i Indii, a także na Karaibach i w Ameryce Południowej. Obecnie coraz częściej stanowi również ważny składnik przepisów kuchni europejskiej. W kuchni możemy je wykorzystać do przygotowywania deserów (np. puddingów chia albo z tapioki) i koktajli. Doskonale sprawdzi się również do zagęszczania...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Por

Por

Por to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Charakteryzuje się grubą, białą na dole łodygą oraz ciemnymi, zielonymi liśćmi. Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. W swoim składzie zawiera poro żelaza a także witamin takich jak C, B6, A, E i K. Por jest warzywem, które cechuje intensywny smak i aromat, nieco przypominający cebulę,...

Papryka zółta

Papryka zółta

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Najpopularniejszym rodzajem papryki jest papryka czerwona, która charakteryzuje się przyjemnym aromatem oraz lekko ostrym, świeżym smakiem. Papryka to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale smakuje surowa jako składnik sałatek i kanapek. Jest również warzywem, które możemy dusić, piec i grillować. Dobrym...

Cukinia

Cukinia

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Limonka

Limonka

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Por

Por

Papryka zółta

Papryka zółta

Składniki w zestawie

Cukinia

Pasta curry czerwona

Kasza bulgur

Limonka

Mleko kokosowe

Pomidory koktajlowe

Por

Papryka zółta

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Oliwa, Sól, Pieprz

Akcesoria: Mały garnek, patelnia

Alergeny: gluten

Sposób przygotowania

gotowanie kaszy bulgur
  • Zagotuj wodę w czajniku.
  • Kaszę bulgur zalej 180 ml wrzącej wody, dopraw solą i odstaw na 25 minut.
  • Sparz limonkę we wrzącej wodzie, osusz - odstaw.
składniki do warzywnego curry
  • Marchewkę, pora i cukinię pokrój w talarki, a paprykę w kostkę.
smażenie warzyw
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż na niej warzywa, dodając je w odpowiedniej kolejności.
  • Marchewkę smaż ok 5 minut, następnie dodaj pora i smaż 3 minuty. Po tym czasie wrzuć cukinię i paprykę.
  • Smaż wszystkie warzywa około 4 minut.
sos curry
  • Dodaj sól, pieprz, pastę curry, mieszankę przypraw MrChef i koncentrat pomidorowy.
  • Podsmażaj wszystko razem 3-4 minuty.
  • Na koniec dodaj mleko kokosowe i duś wszystko razem na dużym ogniu około 2-3 minut.
gotowanie sosu curry
  • Przekrój pomidorki na pół.
  • Kiedy curry zgęstnieje, dodaj pomidory i duś jeszcze 2 minuty.
  • W razie potrzeby dopraw na końcu solą i pieprzem.
warzywne curry z kaszą bulgur
  • Gotowe curry przełóż do miseczek razem z kaszą bulgur.
  • Zetrzyj na wierzch skórkę ze sparzonej limonki i udekoruj kolendrą.
Zobacz nasze plany