Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Twój kuchenny niezbędnik - jakie sprzęty przydają się w kuchni?

Tobiasz Herman Porady 14.06.2017
Twój kuchenny niezbędnik - jakie sprzęty przydają się w kuchni?

Odpowiednie zaopatrzenie kuchni pozwoli na sprawne poruszanie się po niej, a wiele podstawowych sprzętów posłuży nam przez długie lata. Ułatwi też przygotowanie większości przepisów. Standardowe sprzęty naprawdę warto mieć w swojej kuchni, dzięki temu zaoszczędzimy czas na szukaniu alternatywnych metod przygotowania, a gotowanie zabierze mniej czasu. Wybranie tych naprawdę potrzebnych z gamy produktów, które są dostępne na rynku jest trudne. Wybraliśmy dla Was szesnaście sprzętów, dzięki którym gotowanie nie będzie wyzwanie, a przyjemnością. Dzięki nim łatwiejsze będzie też przygotowanie dań MrChef. Większość naszych potraw wymaga tylko kilku podstawowych sprzętów (jak nóż i deska do krojenia), a czasami przydają się też inne narzędzia (jak moździerz), które można bardzo wszechstronnie wykorzystać w kuchni.

Nóż do krojenia

A najlepiej dwa: większy z szerokim ostrzem - idealnie nada się do krojenia, siekania ziół i usuwania pestek z ostrych papryczek. Mały posłuży do obierania warzyw i niektórych owoców. Najważniejsza zasada dotycząca noży: muszą być ostre. Tępymi dużo łatwiej możemy zrobić sobie krzywdę, podczas gdy ostrze omsknie się z krojonej rzeczy, a samo krojenie będzie dużo trudniejsze.

Deska

Prosta, duża (aby wygodnie było na niej kroić i trzymać już pokrojone składniki) i solidna. Materiał, z którego będzie wykonana, zależy od Twoich upodobań. Polecamy drewnianą, choć wymaga szczególnej pielęgnacji, to jest wyjątkowo praktyczna, może również służyć do serwowania potraw.
Nasza rada : wybierając drewnianą deskę pamiętaj, aby ją naoliwić przed pierwszym użyciem i powtarzać tę czynność co kilka tygodni. Podczas mycia skracaj jej kontakt z wodą, aby nie zniszczyła się za szybko. Nie zostawiaj jej również w zlewie ani nie namaczaj.

Patelnia

Jedna patelnia to podstawa. Jednak dwie patelnie (o różnym przeznaczeniu) pozwolą Ci przygotować więcej zróżnicowanych potraw. Na patelnia grillowej usmażysz steki, podsmażysz szybko krewetki i zgrillujesz warzywa (szparagi, paprykę czy bakłażana). Druga patelnia, teflonowa, pozwoli na smażenie dowolnych produktów i ich szybką obróbkę na tłuszczu. Na suchej patelni możemy też usmażyć podpłomyki albo podgrzać tortille. Na patelni można również dusić potrawy pod przykryciem.

Moździerz

Nie zawsze znajduje się na liście pierwszych potrzeb, jednak naprawdę warto go docenić. Sprawdzi się idealnie do przygotowywania mieszanek świeżych ziół i przypraw, czy do szybkiego rozdrobnienia orzechów albo sezamu. W moździerzu można również połączyć składniki pesto (będzie ono jeszcze bardziej aromatyczne niż to przygotowane za pomocą blendera). Kamienny moździerz to inwestycja na lata. Jeśli nie mamy w kuchni moździerza, to większość produktów możemy zmielić w młynku, do miksowania sosów użycia blendera, a orzeszki przełożyć do woreczka śniadaniowego i zgnieść tłuczkiem do mięsa.

Blender

Ręczny blender ułatwia codzienną pracę w kuchni, przy jego pomocy stworzymy idealne zupy kremy, czy pozbędziemy się niechcianych grudek w sosie. Dodatkowo pozwoli szybko stworzyć koktajle. Ważnym jest, aby zwrócić uwagę na moc blendera - im większa, tym bardziej wszechstronne użycie w kuchni. Mocniejszy blender pozwoli nawet na miksowanie orzechów do przygotowania mleka roślinnego, sezamu na domową pastę tahini i lodu do koktajli.

Obieraczka do warzyw

Pozwala na szybsze obranie większości warzyw. Używając jej, niwelujemy ryzyko skaleczenia się. Na rynku znajdziemy dwa rodzaje obieraczek z równoległym i prostopadłym ostrzem. Która z nich jest lepsza? Ta, która jest wygodniejsza dla Ciebie. Z pomocą obieraczki można też przygotować szybki, warzywny makaron z cukinii albo marchewki.

Garnki

Nie musimy od razu zaopatrywać się w całe zestawy, wystarczy dosłownie kilka, które będą przydatne w różnych sytuacjach.

Duży garnek o pojemności 4-5 litrów do gotowania dużych rzeczy - np. zup albo potraw jednogarnkowych. Do ugotowania mniejszych rzeczy przyda się średni garnek, może mieć też rączkę, aby wygodniej się z niego korzystało. Użyjemy go do duszenia mięs, gotowania ziemniaków, kasz i ryżu. W małym garnku szybko zagotujemy wodę, aby ugotować jajka albo sparzyć skórkę cytrusów.
Nasza rada : Kupując garnki, zwróć uwagę na ich obwód. Dobierz je tak, aby można było używać zamiennie pokrywek do różnych garnków.

Sitko / Durszlak

Nie tylko odcedzisz na nim wszelkie gotowane produkty, takie jak makarony, kasze i ryż. Jednak sitko może również przydać się jako sprzęt do gotowania na parze. Wystarczy oprzeć je w garnku z gotującą wodą, ułożyć rybę albo warzywa i przykryć pokrywką. Po kilkunastu minutach produkty będą ugotowane (i zdrowe, ponieważ w ten sposób tracą najmniej swoich właściwości).

Młynek

Nie jest obowiązkowy, ale nie ma nic lepszego niż świeżo mielony aromatyczny pieprz. Drugi przyda się do soli, dzięki niemu łatwiej będzie Ci kontrolować jej ilość.

Drewniana łyżka

Sprawdzi się do mieszania potraw, przy tym nie porysuje teflonu. Zwykle jedna łyżka wystarczy, ale wygodniej będzie zaopatrzyć swoją kuchnię w 2-3 sztuki.

Szpatułka

Nieoceniona w kuchni, dzięki niej idealnie wymieszamy ciasto czy masę zgarniając składniki z brzegów miski. Sprawdzi się przy mieszaniu ciasta na naleśniki, czy łączeniu składników na wegetariańskie burgery.

Trzepaczka

Ubijesz nią pianę z białek, ale także z jej pomocą przygotujesz domowe sosy, jak np. majonez. Teraz coraz częściej jest jedną z końcówek mikserów, dzięki czemu piany i sosy możesz ubijać dużo szybciej.

Otwieracz do konserw

Pozwala na sprawne otworzenie puszek z warzywami czy mleczka kokosowego. Dobrze wybrany nie wymaga siły, jest łatwy w użyciu, często spełnia też dodatkowe funkcje, np. otwieracza do butelek. I choć przeważnie puszki mają uchwyty do otwierania, to warto mieć otwieracz do konserw w szufladzie, aby skorzystać z niego w awaryjnych sytuacjach.

Tarka

Najlepiej sprawdzi się klasyka, czyli czterokątna, metalowa tarka. Zetrzemy na niej wszystko - ziemniaki albo bataty na placki, marchewki, cukinię, chrzan do zupy, żółty ser albo skórkę cytrynową (na najmniejszych oczkach tarki).

Nożyczki

Służą głównie do otwierania opakowań, ale przydadzą się również np. do obierania fasoli szparagowej.

Tobiasz Herman Szef kuchni MrChef
Szef kuchni, który odpowiada za opracowanie menu MrChef. W swojej pracy stawia na rozwój, jakość produktów, różnorodność i niebanalny smak. Przygotowując menu, czerpie z bogactwa polskich składników i ceni sobie klasykę połączoną z nowoczesnością. Czerpie inspiracje z kuchni całego świata, jest otwarty na nowe doświadczenia kulinarne.

Polecane przepisy

Inne artykuły

Gromadka dzieci - jak radzę sobie na co dzień

09.06.2017

Bycie mamą to praca na pełen etat - to wie każda mama. Byciemamą trójki dzieci i pieska to niemalże wyczyn kaskaderski. A zatem - jaksprostać oczekiwaniom wszystkich domowników? Jak sprawić, żeby każdy czuło siętak samo kochane? Nie było głodne, miało czyste i uprasowane ubranka, zabawkidostosowane do wieku, odpowiednią ilość ruchu i zdrowe pełnowartościowe posiłki?Do wszystkiego potrzeba czasu. Jak więc udaje mi się go znaleźć? Kluczem dowszystkiego jest organizacja. 

więcej
Zielone szparagi - jedz na zdrowie!

07.06.2017

Spieszmy się kochać szparagi, tak szybko mija ich sezon...niestety, w Polsce sezon na szparagi trwa tylko kilka tygodni. Krajowe szparagipojawiają się w połowie kwietnia i zwykle są dostępne do połowy czerwca. Wartowykorzystać ten czas jak najlepiej, bo to nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowewarzywa. 

więcej

Menu na tydzień 29.05 - 04.06

Pulpeciki drobiowo-serowe w sosie putanesca z ryżem jasminowym i marynowaną cukinią

czas gotowania

40 min

liczba kalorii

660.1 kcal

trudność

ostrość

ocena 0/5