Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Truskawki - ich historia, właściwości i przepisy

Martyna Lutkiewicz Jedzenie 14.06.2017
Truskawki - ich historia, właściwości i przepisy

Cudowny smak i aromat – chyba nie ma osoby, która nie tęskni za tym owocem poza sezonem. Truskawka kształtem przypominającym serce jest uznawana za symbol bogini Wenus i bardzo często określa się ją jako afrodyzjak.

Historia truskawki…

Jest niezwykle ciekawa i pokazuje co potrafi zrobić miłość do smaku. Patrząc na ten owoc, łatwo o skojarzenie, że to przerośnięta poziomka, która dziko rosła na terenie naszego kontynentu. Były to te same poziomki, które możemy spotkać na polanie przy lesie lub na łące. Dopiero w czasach panowania Ludwika XIV pojawiły się jej pierwsze uprawy. Jednak największe znaczenie w powstaniu truskawki, bo tak trzeba to określić, miało przywiezienie do Francji sadzonek chilijskich poziomek, które były zdecydowanie większe niż europejskie. Zakochany w smaku poziomek król zlecił jednemu z botaników prace nad krzyżowaniem różnych odmian poziomek. Połączenie poziomki wirginijskiej (F. virginiana Mill.) z chilijską (F. chiloensis (L.) Mill.) dało jeden z najwspanialszych owoców świata – truskawkę.

Truskawka truskawce nierówna

Niektóre źródła podają, że na świecie istnieją ponad dwa tysiące gatunków. Różnią się one wielkością, kształtem, smakiem oraz barwą. Odmienne są też sposoby uprawy oraz czas owocowania. W zależności od odmiany różnią się składem, ale wszystkie warto jeść ze względów nie tylko smakowych. 100 g porcja truskawek to 60 mg witaminy C, co stanowi połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowo całkiem spora zawartość witamin B1, B2, B3, A, PP oraz mikroelementy: żelazo, wapń i fosfor.

Jak jeść?

Z szampanem… Ten sposób pamięta czasy, kiedy truskawka była bardzo drogim produktem i jadało się ją tylko na dworach, a obecnie to połączenie uznaje się za posiłek kochanków. Ten owoc jest wdzięcznym produktem, bo smakuje w każdym połączeniu. Możemy je podać z cukrem i śmietaną, wykorzystać do przygotowania koktajlu, zarówno w wersji z jogurtem czy kefirem, jak i do tych bezmlecznych, na przykład w połączeniu ze szpinakiem. Są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale również świetnie odnajdują się w wytrawnych sałatkach. 

Polska truskawka

Nasz kraj jest jednym z największych producentów na świecie - plasujemy się w pierwszej dziesiątce. Najbardziej uznaną jest Truskawka Kaszubska czyli Kaszëbskô Malëna. Jest to produkt tradycyjny województwa pomorskiego i została wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Monika Rochowska założycielka MrChef, mama
Uwielbiam wspólne gotowanie, uważam, że pozwala na zacieśnianie więzi i spędzanie czasu w rodzinnym gronie. Studiowałam ochronę środowiska, dlatego tak ważny jest dla mnie aspekt związany z dbaniem o środowisko i niemarnowaniem żywności.

Polecane przepisy

Inne artykuły

Co jedzą studenci?

04.10.2017

Parówki gotowane w czajniku elektrycznym, chleb z keczupem i zupki z proszku - to zwykle tak wyobrażamy sobie dietę studentów. Dorzućmy do tego pizzę zamawianą o 2 w nocy, częste pomijanie posiłków (kto by pamiętał o śniadaniu, skoro dopiero co człowiek wstał, a zajęcia trwają od 5 minut) i używanie całej gamy niezdrowych produktów. Czy faktycznie tak wygląda studenckie żywienie i co można zrobić, żeby było zdrowiej, ale wciąż smacznie i wygodnie?

więcej
Gromadka dzieci - jak radzę sobie na co dzień

09.06.2017

Bycie mamą to praca na pełen etat - to wie każda mama. Byciemamą trójki dzieci i pieska to niemalże wyczyn kaskaderski. A zatem - jaksprostać oczekiwaniom wszystkich domowników? Jak sprawić, żeby każdy czuło siętak samo kochane? Nie było głodne, miało czyste i uprasowane ubranka, zabawkidostosowane do wieku, odpowiednią ilość ruchu i zdrowe pełnowartościowe posiłki?Do wszystkiego potrzeba czasu. Jak więc udaje mi się go znaleźć? Kluczem dowszystkiego jest organizacja. 

więcej