Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i szynką

czas gotowania

30

liczba kalorii

1113 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Tarta ze szpinakiem, mozzarellą i szynką
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Uwielbiamy szybkie i proste przepisy! Ten jest idealny nawet dla tych, którzy nigdy wcześniej nie gotowali, nie może się nie udać. Ta szybka tarta z mozzarellą i szynką prosciutto oraz duszonym szpinakiem to doskonały pomysł na obiad (także ten do pracy, bo bardzo łatwo można ją spakować na wynos).

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1113

białko: 31

węglowodany: 65

tłuszcze: 75

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie to rodzaj delikatnego ciasta wyrabianego z dużą ilością tłuszczu (masła), które składa się z wielu cieniutkich listków, które lekko rozwarstwiają się podczas zapiekania, dzięki czemu ciasto jest bardzo lekkie i kruche. Aby ciasto dobrze się podzieliło na cienkie listki najpierw należy je wielokrotnie składać i wałkować, a następnie - piec w wysokiej temperaturze. Na bazie ciasta francuskiego przygotowywane są tradycyjne, francuskie wypieki, np. rogaliki czyli croissanty. Jednak ciasto francuskie nadaje się nie tylko do wypieków słodkich, może być też bazą wytrawnych dań. Najłatwiej...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser niedojrzewający. Jest to ser miękki, wilgotny o łagodnym, śmietankowym smaku, dający się pokroić w plastry. Jest bardzo nietrwały. Do produkcji wymagana jest najwyższa jakość mleka. Jedną z odmian mozzarelli jest mozzarella bufala, która wytwarzana jest z bawolego mleka, a nie krowiego, która wyróżnia się najwyższym stopniem kremowej konsystencji i wyjątkowo delikatnym smakiem. Mozzarella jest serem bogatym w białko i tłuszcze. Jest jednym z tradycyjnych składników kuchni włoskiej. Mozzarellę można z powodzeniem zapiekać - dzięki kremowej konsystencji...

Oregano suszone

Oregano suszone

Oregano to gatunek rośliny z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Częścią rośliny, którą wykorzystuje się do przyprawiania, są jej liście. Mogą być wykorzystywane zarówno świeże, jak i w postaci suszonej. Oregano to przyprawa, która ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się w intensywności w zależności od gatunku oraz warunków, w jakich rosła roślina. Jest to przyprawa o bardzo szerokim zastosowaniu, którą chętnie wykorzystuje się na całym świecie. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, przyprawiania mięs,...

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, a więc po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jego jadalną częścią są owoce, które rosną na wysokich, pnących się krzewach o charakterystycznym, przyjemnym zapachu liści. Pomidory nie sprawiają dużych problemów w uprawie, dlatego można je hodować choćby na balkonie, pamiętając jednak o odpowiednim nawodnieniu i powierzchni do wzrostu. Pomidor to soczyste warzywo o doskonałym smaku oraz aromacie. Doskonale smakuje na surowo jako składnik sałatek czy kanapek, jak...

Prosciutto

Prosciutto

Prosciutto to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością, tradycyjnymi metodami, w specyficznym klimacie, na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Szynka ta słynna była już w czasach rzymskich – wspominali o niej w pierwszym roku przed naszą erą m.in. Warron, Polibiusz i Strabon. Co istotne, w produkcji szynki prosciutto używana jest wyłącznie sól i wyraźnie zabronione są chemikalia,...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

Czosnek

Czosnek

Masło

Masło

Mozzarella

Mozzarella

Oregano suszone

Oregano suszone

Pomidor

Pomidor

Prosciutto

Prosciutto

Szpinak

Szpinak

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Ciasto francuskie

Czosnek

Masło

Mozzarella

Oregano suszone

Pomidor

Prosciutto

Szpinak

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: piekarnik, papier do pieczenia, patelnia

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

smażenie czosnku ze szpinakiem
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz czosnek, pokrój w plastry.
  • Rozpuść masło na patelni i podsmaż na nim czosnek ok. 1 minuty, dodaj szpinak, smaż kolejną minutę i zdejmij patelnię z gazu.


krojenie pomidora w plastry
  • Wytnij twardą część z pomidora i pokrój warzywo w plastry.
układanie pomidora na cieście francuskim
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na 8 kwadratowych kawałków. Przełóż je na blachę i wyłóż na nie pokrojone w plastry pomidory.
farsz do ciasta francuskiego
  • Posyp każdy kawałek solą, pieprzem i oregano. Na górze ułóż szpinak i porwij kawałki mozzarelli.
  • Wstaw na 20 minut do piekarnika (góra/dół).
pieczenie tarty ze szpinakiem
  • Wyciągnij tartę i przełóż na deskę albo talerz. Ułóż na każdym kawałku część szynki.
dekorowanie tarty bazylią
  • Udekoruj danie bazylią i skrop oliwą.
Zobacz nasze plany