Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i papryki z salsą i brązowym ryżem

czas gotowania

40

liczba kalorii

524 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Szaszłyki z kurczaka, cukinii i papryki z salsą i brązowym ryżem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Szaszłyki to prosty sposób na wykorzystanie dowolnych warzyw oraz kawałków mięsa lub ryby i przygotowanie z nich prostej, kolorowej potrawy. Tym razem przyrządziliśmy szaszłyki z kurczaka z cukinią i papryką. A do nich proponujemy prostą salsę z mango, chili i kolendry.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 524

białko: 37

węglowodany: 85

tłuszcze: 4

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jarmuż

Jarmuż

To roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, która wykorzystywana jest od starożytności jako roślina ozdobna oraz jadalna. Posiada zielone lub fioletowe liście, które układają się w kształt rozety i charakteryzują się pofałdowaną, kędzierzawą budową.  Największe uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji.Jarmuż jest produktem bardzo zdrowym. W jego składzie znajdują się między innymi silne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Mango

Mango

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Europejczycy poznali jego wyborny smak oraz niezwykłe właściwości dopiero w czasie wypraw geograficznych. Owoce mango są wydłużone i lekko spłaszczone, zawierają soczysty i słodki miąższ oraz dużą pestkę. Skórka jest bardzo twarda, więc usuwa się ją, mimo, że jest jadalna. Miąższ owocu jest soczysty, ma jednak włóknistą strukturę. Mango to owoc, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w różnego rodzaju koktajlach owocowych, nadaje się jako składnik ciast, lodów, sorbetów...

Papryka czerwona

Papryka czerwona

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Najpopularniejszym rodzajem papryki jest papryka czerwona, która charakteryzuje się przyjemnym aromatem oraz lekko ostrym, świeżym smakiem. Papryka to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale smakuje surowa jako składnik sałatek i kanapek. Jest również warzywem, które możemy dusić, piec i grillować. Dobrym...

Ryż brązowy

Ryż brązowy

Ryż brązowy to tak naprawdę ziarno ryżu, z którego zaraz po zbiorze ręcznie lub mechanicznie usunięto najbardziej zewnętrzną, niejadalną warstwę czyli plewy. Dzięki temu procesowi powstaje częściowo obłuskane, pełnoziarniste ziarno, zwane naturalnym. Ziarno ma wydłużony kształt i brązowy kolor. Brązowy ryż to produkt spożywczy, który warto włączyć do swojej diety na stałe. W brązowym ryżu występują bowiem następujące witaminy: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, foliany, witamina E i witamina K. Makroelementy znajdujące się w brązowym ryżu obejmują: wapń, magnez, fosfor,...

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef zawiera starannie wybrane i skomponowane składniki, które nadają niepowtarzalny smak naszym daniom. Receptura każdej z torebek została opracowana przez naszego szefa kuchni - Tobiasza Hermana. Na karcie przepisu oraz naszej stronie internetowej dowiesz się, jakie składniki znajdują się w środku (oraz ewentualne alergeny), jednak nie zdradzimy ich proporcji. To magiczny składnik naszych dań, który nadaje im wyjątkowy smak i aromat. W torebkach smaku MrChef znajdziesz przyprawy, zioła czy dodatki takie, jak czosnek i papryka chili.

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Jarmuż

Jarmuż

Kolendra

Kolendra

Limonka

Limonka

Mango

Mango

Papryka czerwona

Papryka czerwona

Ryż brązowy

Ryż brązowy

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Składniki w zestawie

Cukinia

Czosnek

Jarmuż

Kolendra

Limonka

Mango

Papryka czerwona

Ryż brązowy

Torebka smaku MrChef

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, patyczki do szaszłyków

Akcesoria: garnek, piekarnik, patelnia, patelnia grillowa

Alergeny: brak

Sposób przygotowania

doprawianie piersi z kurczaka
  • Zagotuj wodę w garnku, posól ją. Gotuj w niej ryż 30 minut (wody powinno być 2 razy więcej niż ryżu.
  • Pokrój piersi z kurczaka na 6 kawałków. Przełóż je do miski, dopraw solą, pieprzem i przyprawami z torebki smaku MrChef. Wymieszaj, odstaw na 5 minut. Następnie skrop mięso olejem do smażenia.
doprawianie warzyw
  • Rozgrzej piekarnik do 230°C.
  • Wytnij z papryki gniazda nasienne i pokrój warzywo w dużą kostkę. Cukinię pokrój w grube plastry. Dopraw warzywa solą i pieprzem, skrop olejem do smażenia.
przygotowanie szaszłyków
  • Przygotuj szaszłyki - nabijaj na patyczki kolejno kurczaka i warzywa.
  • Rozgrzej łyżkę oleju na patelni grillowej i smaż na niej szaszłyki - 5 minut z każdej ze stron. Przełóż je do naczynia do zapiekania i piecz w piekarniku 8 minut. Jeśli nie zużyjesz wszystkich warzyw do szaszłyków, grilluj zapiekaj je osobno, obok szaszłyków.
smażenie brązowego ryżu ze szpinakiem
  • Sparz limonkę we wrzącej wodzie i osusz.Obierz czosnek i pokrój w plastry.
  • Wlej 2 łyżki oliwy (4 łyżki w wersji dla 4 osób) na patelnię i zacznij smażyć jarmuż. Dodaj po chwili czosnek i wyłącz patelnię. Odcedź ryż i dodaj na patelnię z jarmużem, dodaj sól i pieprz
przygotowanie salsy z mango
  • Obierz szalotkę i posiekaj. Przełóż do miski, posól i ugnieć ją ręką, aby puściła sok. Posiekaj papryczkę chili (usuń pestki, chyba że lubisz pikantne dania), dodaj do szalotki.
  • Obierz mango, pokrój w kostkę, wymieszaj z szalotką. Dolej 4 łyżkil oliwy (8 w wersji dla 4 osób). Posiekaj kolendrę (zostaw kilka listków do dekoracji) i dodaj do salsy.
  • Na koniec zetrzyj skórkę z limonki i wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
dekorowanie dania kolendrą
  • Przełóż na talerz ryż z jarmużem. Ułóż na nim szaszłyki, posyp danie salsą z mango i udekoruj pozostałymi listkami kolendry.
  • Dodaj pokrojoną limonkę.
Zobacz nasze plany