Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Stir-fry z makaronem ryżowym i wędzonym tofu

czas gotowania

25 min

liczba kalorii

686.1 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Stir-fry z makaronem ryżowym i wędzonym tofu
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Stir-fry to metoda gotowania pochodząca z Azji. Polega na szybkim przesmażaniu wszystkich składników dania na dużym ogniu. W wersji wegetariańskiej dodaliśmy do stir-fry wędzone tofu, brokuły i mini kolby kukurydzy.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 686.1

białko: 21.3

węglowodany: 118.3

tłuszcze: 13.4

Składniki w zestawie

Brokuł

Brokuł

Brokuły to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw - można je wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych (odmiana kapusty warzywnej). Prawdopodobnie pochodzą z Cypru. Były powszechnie uprawiane w starożytnej Grecji i Rzymie. Są znane wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Brokuł charakteryzuje się grubą, twardą łodygą, na końcu której widnieje ciemnozielony kwiatostan. To właśnie on jest najchętniej jadaną częścią brokuła. Jednak noga brokuła również jest jadalna, choć niewiele osób o tym wie. Blanszowaną...

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Kolby kukurydzy mini

Kolby kukurydzy mini

Mała kolba kukurydzy to nic innego jak niedojrzała forma tego warzywa, zbierana przed sezonem. W odróżnieniu od dojrzałej kukurydzy kolby te można spożywać w całości. Małe kolby kukurydzy znajdziemy w sklepach w postaci surowej oraz w słoikach, zalane lekko osoloną wodą. Małe kukurydze są składnikiem sałatek, chętnie wykorzystywane są również w potrawach kuchni azjatyckiej, którym dodają lekko słodkiego smaku oraz doskonałej kruchości. Małe kukurydze możemy spożywać także na surowo lub gotowane na parze jako dodatek obiadowy. Kolby kukurydzy możemy również łączyć z sosami, np. beszamelem lub zapiekać...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Makaron ryżowy nitki

Makaron ryżowy nitki

Makaron ryżowy Vermicelli to jedna z odmian makaronu ryżowego. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, który doskonale komponuje się z wszystkimi składnikami - zarówno tymi o delikatnym, jak i ostrym smaku. Makaron ryżowy Vermicelli to wyjątkowo cienkie, półprzezroczyste nitki wykonane z mąki ryżowej i wody. Jest to więc makaron, który nie wymaga długiego gotowania. Jest to też makaron bezglutenowy, który mogą jeść osoby cierpiące na uczulenie na gluten. Może być podawany zarówno z sosami, jak i jako dodatek do zup. Ten zdrowy, nie zawierający glutenu ani cholesterolu makaron, używany jest również...

Miód

Miód

Miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, charakteryzujący się słodkim smakiem oraz bogatym składem. Istnieje wiele rodzajów miodów. Wyróżniamy je na podstawie surowca, z którego powstały. Wśród nich istnieją więc miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Świeży miód charakteryzuje płynna konsystencja oraz złoty kolor (w zależności od rodzaju miodu może mieć barwę od bardzo jasnej, po ciemną, prawie brązową). Po czasie następuje krystalizacja cukru, przez co miód gęstnieje. Miód możemy wykorzystywać w kuchni jako zamiennik dla cukru. Doskonale sprawdzi się więc do przygotowywania wszelkiego...

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne

Orzeszki ziemne, znane też jako orzechy arachidowe i fistaszki, pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie zaczęły być uprawiane na przełomie trzeciego i drugiego tysiąclecia p.n.e. Obecnie są szeroko rozpowszechnione w uprawie w krajach tropikalnych i subtropikalnych i nie występują już na stanowiskach naturalnych. Roślina, na której rosną, to jednoroczny krzew w wysokości około 70 centymetrów. Orzechy te, jak sama nazwa wskazuje, rosną pod ziemią. Orzeszki ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Posiadają także rekordową ilość witaminy B3 (niacyny). Ponadto są wartościowym źródłem tłuszczu...

Por

Por

Por to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny amarylkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu. Charakteryzuje się grubą, białą na dole łodygą oraz ciemnymi, zielonymi liśćmi. Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. W swoim składzie zawiera poro żelaza a także witamin takich jak C, B6, A, E i K. Por jest warzywem, które cechuje intensywny smak i aromat, nieco przypominający cebulę,...

Sos sojowy

Sos sojowy

Sos sojowy powstaje w procesie fermentacji. Najlepszy sos sojowy to ten, który ma mało składników, jego bazą są ziarna soi, ryżu lub pszenicy i nie zawiera sztucznych dodatków. Najczęściej używany jest do potraw kuchni azjatyckiej - głównie japońskiej, chińskiej i tajskiej. Zdobył jednak popularność również na pozostałych kontynentach. Można go kupić również w wersji z obniżoną zawartością soli, a także bezglutenowy - dla osób cierpiących na celiakię bądź alergie pokarmowe. Sos sojowy jasny ma intensywny, słony smak, przepełniony tzw. umami. Jest to piąty smak, nazywany też mięsnym, wyczuwany przez...

Tofu wędzone

Tofu wędzone

Tofu to ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana (przynajmniej tak głosi legenda). Jest on wegańskim zamiennikiem wykorzystywanym w daniach jako główne źródło białka, które pochodzi z nasion soi. Obecnie istnieje kilka odmian tego pysznego i zdrowego sera. Jedną z jego odmian jest tofu wędzone, czyli ser sojowy poddawany procesowi wędzenia zimnym dymem najczęściej z drzewa bukowego. Tofu wędzone charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem oraz wyrazistym aromatem. Ten ser sojowy zawiera duże ilości białka, minerałów...

Torebka przypraw MrChef

Torebka przypraw MrChef

Torebka przypraw MrChef to doskonale połączone przyprawy i zioła, które mogą znaleźć się w przesyłce MrChef. Wszystkie torebki mają skład opracowany przez szefa kuchni MrChef - Tobiasza Hermana. To on decyduje, jakie smaki przypraw sprawią, że konkretny przepis będzie wyjątkowy. Na kartach przepisów i naszej stronie internetowej (po zalogowaniu) znajdziesz informacje o tym, co znajduje się w torebce smaku. Jednak pozwolimy sobie na nutę tajemnicy i nie zdradzimy proporcji użytych ziół i przypraw. A to właśnie w dobrym balansie przygotowanych przypraw tkwi sekret wyjątkowego smaku dań. Torebka przypraw...

Brokuł

Brokuł

Cukinia

Cukinia

Kolby kukurydzy mini

Kolby kukurydzy mini

Kolendra

Kolendra

Limonka

Limonka

Makaron ryżowy nitki

Makaron ryżowy nitki

Miód

Miód

Orzechy ziemne

Orzechy ziemne

Por

Por

Sos sojowy

Sos sojowy

Tofu wędzone

Tofu wędzone

Torebka przypraw MrChef

Torebka przypraw MrChef

Składniki w zestawie

Brokuł

Cukinia

Kolby kukurydzy mini

Kolendra

Limonka

Makaron ryżowy nitki

Miód

Orzechy ziemne

Por

Sos sojowy

Tofu wędzone

Torebka przypraw MrChef

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej rzepakowy

Akcesoria: Patelnia (duża)

Alergeny: orzechy, soja, gluten

Sposób przygotowania

krojenie warzyw w słupki
  • Zagotuj wodę w czajniku. Makaron przełóż do miski, zalej gorącą wodą (tak, aby zakryła makaron) i zostaw na 2 minut.
  • Pora przekrój na kilka kawałków i pokrój w słupki.
krojenie warzyw
  • Posiekaj drobno czosnek, papryczkę chili pokrój w plastry, cukinię w paski. Podziel brokuły na mniejsze kawałki i przetnij małe kolby kukurydzy na pół.
  • Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć pora, czosnek i chili.
smażenie warzyw
  • Po 3-4 minutach dodaj na patelnię brokuły, kukurydze oraz cukinię.
  • Smaż wszystko na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu i podlewając stopniowo wodą  - 3 razy po 150 ml.
  • Dolewaj kolejną porcję wody dopiero, kiedy odparują wszystkie płyny.
smażenie warzyw i tofu
  • Pokrój tofu w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną (ale wciąż będą chrupiące w środku), dodaj do nich tofu.
  • Wszystko razem wymieszaj na patelni i smaż 2-3 minuty. Limonkę sparz we wrzątku, zetrzyj skórkę i dodaj do warzyw na patelni.
mieszanie stir-fry
  • lej do dania sos sojowy, miód, sok z limonki. Dodaj makaron oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj (szczypcami bądź dużą łyżką).
doprawianie stir-fry
  • Rozgnieć orzeszki ziemne. Gotowe danie wyłóż na talerz, posyp orzechami ziemnymi i liśćmi kolendry.
Zobacz nasze plany