Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Stir-fry z bakłażana i cukinii z komosą ryżową

czas gotowania

30

liczba kalorii

330 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Stir-fry z bakłażana i cukinii z komosą ryżową
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Stir-fry to szybkie do przygotowania danie, które pochodzi z Azji. Jego nazwa pochodzi od sposobu przygotowania, ponieważ polega na tym, aby szybko przesmażać kolejne składniki w woku lub głębokiej patelni. Do naszej wersji stir-fry dodaliśmy sezonową fasolkę szparagową.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 330

białko: 14

węglowodany: 38

tłuszcze: 4

Składniki w zestawie

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan, nazywany również oberżyną, należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, do której należą ziemniaki, pomidory czy tytoń. W zależności od odmiany bakłażany występują w różnych kształtach i kolorach. Najczęściej są podłużne i gruszkowate o charakterystycznej ciemno-fioletowej skórce. Jednak znajdziemy też bakłażany owalne czy kuliste, w kolorze białym, zielonym, jasno fioletowym oraz brunatnym. Bakłażan pochodzi z Indii i jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej oraz arabskiej. Jest świetnym źródłem potasu, wapnia czy magnezu oraz witamin A i C. Sam w sobie zawiera niewiele...

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to "pseudozboże", tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Komosa ryżowa biała to produkt spożywczy, który wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Jest wymieniana wśród tzw. superfoods,...

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana to bezglutenowy rodzaj mąki wytwarzany z krochmalu ziemniaczanego, znana jest również jako skrobia ziemniaczana. Co ciekawe, jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce (doskonale sprawdza się jako produkt matujący w pudrach i kremach matujących). Mąka ziemniaczana jest czasem polecana na kłopoty żołądkowe albo z trawieniem - kisiel z mąki i wody ma działać osłonnie na żołądek i jelita. Mąkę ziemniaczaną zwykle wykorzystuje się w kuchni w dwojaki sposób - służy do zagęszczania sosów i zup albo jest dodatkiem do ciast na różnego rodzaju kluski. Kluski śląskie przygotowuje...

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Sezam to jedna z pierwszych odnotowanych roślin uprawnych w celu pozyskiwania nasion. Z jego nasion korzystali starożytni Rzymianie, Egipcjanie oraz Asyryjczycy. Nasiona sezamu umieszczone są w strąkach tropikalnej rośliny. Są to małe, płaskie owalne ziarenka, wielkości około 3 milimetrów. Sezam kolorowy to produkt, który warto włączyć do swojej diety nie tylko z powodu pysznego smaku, ale również właściwości odżywczych i zdrowotnych. Warto bowiem zdawać sobie sprawę z tego, że nasiona sezamu są bardzo kaloryczne, przez co mogą pomagać osobom osłabionym. To jednak nie wszystko. Nasiona sezamu...

Sos rybny

Sos rybny

Podobnie jak w przypadku sosu sojowego, sos rybny powstaje w procesie fermentacji. Do jego produkcji używa się trzech podstawowych składników: ryb, soli oraz wody. Ma jasnobrązowy kolor (w zależności od rodzaju do ciemnobrązowego koloru) i konsystencję wody (jest rzadszy od sosu sojowego). Sos rybny charakteryzuje się bardzo specyficznym zapachem, który jednak w pewnej mierze ulatnia się w czasie gotowania. Jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów do doprawiania dań w kuchni krajów azjatyckich (np. wietnamskiej, tajskiej). Służy głównie do nadawania lekko słonego, rybnego posmaku daniom....

Sos sojowy

Sos sojowy

Sos sojowy powstaje w procesie fermentacji. Najlepszy sos sojowy to ten, który ma mało składników, jego bazą są ziarna soi, ryżu lub pszenicy i nie zawiera sztucznych dodatków. Najczęściej używany jest do potraw kuchni azjatyckiej - głównie japońskiej, chińskiej i tajskiej. Zdobył jednak popularność również na pozostałych kontynentach. Można go kupić również w wersji z obniżoną zawartością soli, a także bezglutenowy - dla osób cierpiących na celiakię bądź alergie pokarmowe. Sos sojowy jasny ma intensywny, słony smak, przepełniony tzw. umami. Jest to piąty smak, nazywany też mięsnym, wyczuwany przez...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Bakłażan

Bakłażan

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Kolendra

Kolendra

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana

Sezam kolorowy

Sezam kolorowy

Sos rybny

Sos rybny

Sos sojowy

Sos sojowy

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Składniki w zestawie

Bakłażan

Cebula czerwona

Cukinia

Czosnek

Fasolka szparagowa

Kolendra

Komosa ryżowa

Mąka ziemniaczana

Sezam kolorowy

Sos rybny

Sos sojowy

Szczypiorek gruby

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: wok lub głęboka patelnia

Alergeny: ryby, gluten, sezam

Sposób przygotowania

krojenie warzyw do stir-fry
  • Zagotuj wodę w małym garnku (400 ml albo 800 ml w wersji dla 4 osób), posól. Ugotuj w niej komosę - 15 minut.
  • Obierz czosnek, cebulę, umyj cukinię i bakłażana. Pokrój warzywa w kostkę. Oczyść fasolkę, odetnij końcówki i pokrój w plastry. Posiekaj szczypiorek. 


smażenie warzyw
  • Rozgrzej 1-2 łyżki oleju (4 łyżki w wersji dla 4 osób) w woku albo na patelni.
  • Smaż cebulę ok. 30 sekund, dodaj bakłażana i cukinię, smaż 6-8 minut, mieszając.
  • Dodaj po tym czasie fasolkę i czosnek, smaż kolejne 4 minuty. 


smażenie warzyw z sosem sojowym
  • Na koniec wlej sos sojowy, rybny i 50 ml wody (100 ml w wersji dla 4 osób), wymieszaj i duś 5 minut.
  • Rozrób mąkę ziemniaczaną z 70 ml wody (140 ml w wersji dla 4 osób).
  • Dodaj do warzyw, wymieszaj dokładnie, posyp szczypiorkiem.


prażenie sezamu kolorowego
  • Upraż sezam na suchej patelni - ok. 2-3 minut.
gotowanie komosy ryżowej
  • Odcedź komosę ryżową na sitku i przełóż do talerzy.
stir-fry z komosą
  • Posiekaj kolendrę. Na komosie ułóż stri-fry i całe danie posyp sezamem oraz kolendrą.
Zobacz nasze plany