Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Zestaw jest niedostępny

×

Satay z kurczaka z sałatką z buraka, roszponki i salsą cytrynowo pietruszkową

czas gotowania

30 min

liczba kalorii

322 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Satay z kurczaka z sałatką z buraka, roszponki i salsą cytrynowo pietruszkową
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Satay to proste szaszłyki złożone z jednego składnika, które wywodzą się z kuchni indonezyjskiej. My użyliśmy kurczaka, którego marynujemy w lekkim, jogurtowym sosie. Polskim akcentem w tym daniu są buraki i lekko pikantna rzodkiewka!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 322

białko: 42.6 g

węglowodany: 24.7 g

tłuszcze: 7.3 g

Składniki w zestawie

Burak gotowany

Burak gotowany

Wszystkie znane dziś odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce jest on bardzo rozpowszechnioną rośliną uprawną i podstawą polskiego eksportu. Surowy burak jest bardzo zdrowy, ponieważ wyróżnia go niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że rośnie on w czasie gotowania lub pieczenia buraków. Wciąż jednak to warzywo bardzo bogate w witaminy i mikroelementy, które warto jeść każdego dnia. Buraki są bogate w potas, magnez, fosfor, miedź, fluor, cynk, a także żelazo (dzięki któremu pomaga w walce z niedokrwistością)....

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef to nasza unikatowa torebka z przyprawami w dokładnie odmierzonych porcjach. Rodzaj przypraw oraz ich proporcje ustala szef kuchni MrChef - Tobiasz Herman. Są one dopasowane do proponowanych przez nas dań i sprawiają, że ich smak jest wyjątkowy. Na karcie przepisu znajdziesz informację o tym, jakie składniki wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki przypraw MrChef, jednak pozwalamy sobie na szczyptę tajemnicy i nie zdradzamy ich dokładnej proporcji. Nawet jeśli będziesz próbować tych przypraw po raz pierwszy - zaufaj nam i dodaj je do przygotowywanej potrawy, zadbaliśmy...

Miód

Miód

Miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, charakteryzujący się słodkim smakiem oraz bogatym składem. Istnieje wiele rodzajów miodów. Wyróżniamy je na podstawie surowca, z którego powstały. Wśród nich istnieją więc miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Świeży miód charakteryzuje płynna konsystencja oraz złoty kolor (w zależności od rodzaju miodu może mieć barwę od bardzo jasnej, po ciemną, prawie brązową). Po czasie następuje krystalizacja cukru, przez co miód gęstnieje. Miód możemy wykorzystywać w kuchni jako zamiennik dla cukru. Doskonale sprawdzi się więc do przygotowywania wszelkiego...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Roszponka

Roszponka

O roszponce wspominał już w 1597 roku brytyjski botanik John Gerard w swoich zapiskach. Jednak swoją popularność zawdzięcza ona królewskiemu ogrodnikowi króla Francji - Ludwika XIV. Roszponka popularnie uznawana jest za sałatę, jednak nie należy do rodziny sałat, a rodziny kozłkowatych. W Polsce dawniej traktowana była jako chwast. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym w Polsce. Roszponka, nazywana również roszpunką i rapotynką, jest rośliną o niewielkich, ciemnozielonych listkach o okrągłych listkach. Zawiera dużo olejków eterycznych, dlatego też ma wyczuwalną, orzechową nutę w...

Rzodkiewka

Rzodkiewka

Rzodkiewka to odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna. Ciekawostką jest fakt, że niezwykle popularna w naszym kraju czerwona rzodkiewka była uprawiana w Egipcie już 2000 lat temu. Nie znamy jednak jej dokładnego pochodzenia. Niektórzy przypuszczają, ze pochodziła z basenu Morza Śródziemnego, inni, że z Dalekiego Wschodu. Jadalną częścią tej rośliny jest bulwiasty korzeń, który charakteryzuje się czerwono-różową skórką oraz białym, aromatycznym miąższem o ostrym smaku. Rzodkiewka to warzywo, które najlepiej spożywać na...

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa to roślina, która znana jest również pod nazwą palczatka cytronelowa. To gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych, który uprawiany jest szeroko m.in. w krajach śródziemnomorskich. Świeże łodygi i liście tej rośliny mają czysty cytrynowy zapach, ponieważ zawierają olejek eteryczny, który obecny jest również w skórce cytryny. Trawa cytrynowa cechuje kuchnię Indonezji, Malezji, Sri Lanki, a także kuchnię indyjską, gdzie znajduje szerokie zastosowanie w daniach pikantnych i mięsnych, daniach z drobiu, owoców morza i warzywnych curry. Trawa cytrynowa idealnie komponuje się z mleczkiem...

Burak gotowany

Burak gotowany

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Miód

Miód

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Roszponka

Roszponka

Rzodkiewka

Rzodkiewka

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa

Składniki w zestawie

Burak gotowany

Cytryna

Czosnek

Jogurt grecki

Mieszanka przypraw MrChef

Miód

Natka pietruszki

Pierś z kurczaka

Roszponka

Rzodkiewka

Trawa cytrynowa

Dodatkowe informacje

Przyprawy: oliwa z oliwek, sól, pieprz

Akcesoria: Naczynie do zapiekania, moździerz, piekarnik

Alergeny: laktoza, miód

Sposób przygotowania

krojenie piersi z kurczaka
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
  • Pierś z kurczaka pokrój w podłużne kawałki i przełóż do miski.
marynata do kurczaka
  • Jogurt wymieszaj z mieszanką przypraw MrChef.
  • Posiekaj drobno trawę cytrynową, dodaj do jogurtu, dopraw solą i pieprzem. Satay włóż do miski z jogurtem, wymieszaj.
  • Kawałki mięsa nadziewaj na bambusowe patyczki. Gotowe satay przełóż na pergamin i wstaw do pieczenia na 12 minut.
krojenie buraka
  • Sparz cytrynę w gorącej wodzie, zetrzyj z niej skórkę i dodaj ją do moździerza.
  • Pokrój buraki w plasterki i smaż na oliwie około 2 minuty z każdej strony.
przygotowanie salsy cytrynowo-pietruszkowej
  • Pokrój drobno czosnek, natkę pietruszki i utrzyj w moździerzu ze skórką cytrynową.
  • Dodaj miód oraz 70 ml oliwy.
zapiekanie piersi w marynacie
  • Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki i namocz na 5 minut w zimnej wodzie.
  • Wyciągnij satay z piekarnika, powinny być lekko przyrumienione.
satay z kurczaka
  • Plastry buraka wyłóż na deskę, polej sosem z moździerza.
  • Obok ułóż satay z kurczaka i roszponkę, całość udekoruj plastrami rzodkiewki.
Zobacz nasze plany