Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Sałatka z kurczaka i komosy z sosem miętowym

czas gotowania

45

liczba kalorii

356 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Sałatka z kurczaka i komosy z sosem miętowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Komosa, na początku znana głównie w Ameryce Południowej, nazywana jest czasem "świętym zbożem Inków". To wszystko dzięki jej właściwościom - ta bezglutenowa kasza jest bogata w białko, nienasycone tłuszcze, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Sałatka z komosą i kurczakiem to lekkie, pożywne danie, które możemy zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 356

białko: 36

węglowodany: 30

tłuszcze: 10

Składniki w zestawie

Brokuł

Brokuł

Brokuły to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw - można je wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych (odmiana kapusty warzywnej). Prawdopodobnie pochodzą z Cypru. Były powszechnie uprawiane w starożytnej Grecji i Rzymie. Są znane wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Brokuł charakteryzuje się grubą, twardą łodygą, na końcu której widnieje ciemnozielony kwiatostan. To właśnie on jest najchętniej jadaną częścią brokuła. Jednak noga brokuła również jest jadalna, choć niewiele osób o tym wie. Blanszowaną...

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to "pseudozboże", tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Komosa ryżowa biała to produkt spożywczy, który wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Jest wymieniana wśród tzw. superfoods,...

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef to nasza unikatowa torebka z przyprawami w dokładnie odmierzonych porcjach. Rodzaj przypraw oraz ich proporcje ustala szef kuchni MrChef - Tobiasz Herman. Są one dopasowane do proponowanych przez nas dań i sprawiają, że ich smak jest wyjątkowy. Na karcie przepisu znajdziesz informację o tym, jakie składniki wykorzystaliśmy do stworzenia mieszanki przypraw MrChef, jednak pozwalamy sobie na szczyptę tajemnicy i nie zdradzamy ich dokładnej proporcji. Nawet jeśli będziesz próbować tych przypraw po raz pierwszy - zaufaj nam i dodaj je do przygotowywanej potrawy, zadbaliśmy...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Pistacje

Pistacje

Pistacje to popularna nazwa owoców drzewa pistacjowego, które rosną między innymi w Iraku, Syrii i Turcji. Jest to roślina, która pochodzi z rodziny nanerczowatych. Pistacje mają postać niewielkich, przypominających oliwki owoców o czerwonawym kolorze. Otoczone są twardą łupinką, choć w sklepach możemy bez problemu znaleźć pistacje pozbawione skorupek, a nawet takie, które zmieszane są z różnymi przyprawami lub lekko posolone. Pistacje to nie tylko doskonały smak, ale również cenne składniki odżywcze. Są one bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, dodatkowo są bogate w luteinę, która ma zbawienny...

Brokuł

Brokuł

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa

Mieszanka przypraw MrChef

Mieszanka przypraw MrChef

Mięta

Mięta

Pistacje

Pistacje

Składniki w zestawie

Brokuł

Cukinia

Czosnek

Jogurt grecki

Komosa ryżowa

Mieszanka przypraw MrChef

Mięta

Pistacje

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: patelnia, garnek 2x, sitko

Alergeny: laktoza, orzechy

Sposób przygotowania

doprawianie piersi z kurczaka
  • Zagotuj wodę w garnku (do gotowania brokuła), posól. Dopraw piersi z kurczaka solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw MrChef, odstaw na kilka minut. Do gotującej się wody wrzuć różyczki brokuła i gotuj 4 minuty. Przełóż je do miski i schłodź delikatnie zimną wodą. Ugotuj następnie komosę ryżową (ok. 400 ml płynu, 800 ml w wersji dla 4 osób) - ok. 20 minut.
krojenie cukinii w słupki
  • Obierz i posiekaj czosnek. Przekrój cukinię wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój warzywo w słupki. Posiekaj miętę. Przełóż cukinię do miski, dopraw solą, pieprzem, połową posiekanego czosnku i 2 łyżkami oliwy (4 łyżkami w wersji dla 4 osób). Rozgrzej patelnię i usmaż na niej cukinię - ok. 2 minut z każdej ze stron. Przełóż ją z powrotem do miski.
przygotowanie sosu jogurtowego
  • Wymieszaj jogurt z miętą i pozostałą częścią czosnku, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie schłodź w lodówce.
smażenie piersi z kurczaka
  • Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju (8 łyżek w wersji dla 4 osób, olej możesz uzupełniać stopniowo na patelni) i smaż kurczaka 5 minut z każdej ze stron. Możesz odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
gotowanie komosy ryżowej
  • Rozgnieć pistacje (nożem, tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu). Odcedź komosę ryżową, wymieszaj ją z brokułem i podgrzej całość w garnku z 1 łyżką oliwy (2 łyżki oliwy w wersji dla 4 osób), dopraw solą oraz pieprzem.
sałatka z komosą ryżową
  • Wyciągnij sos jogurtowy z lodówki, przelej go na talerze. Pokrój kurczaka wzdłuż na pół. Na to wsyp komosę z brokułem i ułóż kurczaka. Podawaj z cukinią. Danie posyp pistacjami.
Zobacz nasze plany