Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Sałatka z cukinii, białych szparagów, granatu i koziego sera z winegretem tymiankowym

czas gotowania

45

liczba kalorii

557 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Sałatka z cukinii, białych szparagów, granatu i koziego sera z winegretem tymiankowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Białe szparagi mają najdelikatniejszy smak ze wszystkich odmian szparagów. Doskonale uzupełniają się smakiem z tymiankowym winegretem, pestkami granatu i cukinią w naszej lekkiej sałatce z kozim serem.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 557

białko: 26

węglowodany: 50

tłuszcze: 27

Składniki w zestawie

Bułka pełnoziarnista

Bułka pełnoziarnista

Bułka pełnoziarnista to rodzaj pieczywa, jak sama nazwa mówi, wypiekanego z mąki pełnoziarnistej, które może być zdrowszym zamiennikiem dla pieczywa z białej mąki pszennej. Mąka użyta do wypieku to najczęściej mąka pszenna lub żytnia, czasem orkiszowa. Bułka pełnoziarnista wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, ma też niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo. Można jej użyć do przygotowania codziennych kanapek z ulubionymi składnikami i pastami kanapkowymi. Nadaje się także do smażenia i pieczenia, aby przygotować z niej grzanki, tosty i różnego rodzaju kanapki na ciepło. Z czerstwej bułki...

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Granat

Granat

Granat to owoc znany już w starożytnej mitologii. Według Greków granat przyczynił się do związania córki Demeter, Kory, z Hadesem. Przez to że nieopatrznie zjadła kilka ziaren granatu, została jego żoną, a granat stał się symbolem małżeństwa. Owoc ten był także ceniony w medycynie ludowej, sok był stosowany w celu złagodzenia problemów żołądkowych, ziarna były też uważane za symbol płodności i źródło długowieczności. Współczesne wyniki badań potwierdzają, że owoce granatu pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie procesami starzenia (np. skóry). Pestki granatu mają lekko cierpki,...

Miód

Miód

Miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, charakteryzujący się słodkim smakiem oraz bogatym składem. Istnieje wiele rodzajów miodów. Wyróżniamy je na podstawie surowca, z którego powstały. Wśród nich istnieją więc miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Świeży miód charakteryzuje płynna konsystencja oraz złoty kolor (w zależności od rodzaju miodu może mieć barwę od bardzo jasnej, po ciemną, prawie brązową). Po czasie następuje krystalizacja cukru, przez co miód gęstnieje. Miód możemy wykorzystywać w kuchni jako zamiennik dla cukru. Doskonale sprawdzi się więc do przygotowywania wszelkiego...

Rukola

Rukola

Rukola, a właściwie rokietta siewna, to rodzaj sałaty, która pochodzi z krajów śródziemnomorskich, jednak bez problemu można ją uprawiać również w Polsce. Od kilku lat jest niezwykle popularnym warzywem, które gości w wielu polskich kuchniach. Nie ma w tym nic dziwnego. Rukola jest bowiem nie tylko bardzo smaczną, ale również zdrową propozycją. Sałata ta charakteryzuje się drobnymi, podłużnymi listkami, które mają przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak. Rukola to doskonała podstawa sałatek i surówek, która świetnie komponuje się między innymi z serem feta. Możemy nią również posypać kanapki...

Ser kozi

Ser kozi

Ser kozi często kojarzony jest z białym, kremowym serkiem o charakterystycznym zapachu. Jednak kozi ser może przybierać wiele postaci - rolady, sera pleśniowego, sera w plastrach czy twarożku. Sery kozie mają dużo mniejszą zawartość laktozy niż produkty z mleka krowiego, dlatego część osób uczulonych na laktozę, może je spożywać bez żadnych problemów. Sery te są bardzo bogate w łatwo przyswajalne białko, a także cynk, kwas foliowy i witaminy. Ser kozi dobrze komponuje się z owocami, na przykład na deserowej desce serów (z winogronami albo gruszką), ale także na pizzy, w sałatkach (m.in. sezonowej...

Szparagi białe

Szparagi białe

Białe szparagi to jedna z odmian szparagów, które cieszą się w naszym kraju sporą popularnością. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. Są także cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Białe szparagi, ze względu na lekko zdrewniałe skórki, obieramy obieraczką do warzyw. Robimy to jak najcieniej, pomijając główki....

Bułka pełnoziarnista

Bułka pełnoziarnista

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Granat

Granat

Miód

Miód

Rukola

Rukola

Ser kozi

Ser kozi

Szparagi białe

Szparagi białe

Składniki w zestawie

Bułka pełnoziarnista

Cukinia

Czosnek

Granat

Miód

Rukola

Ser kozi

Szparagi białe

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: piekarnik, garnek, patelnia

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

obieranie szparagów
  • Obierz białe szparagi i odetnij twarde części. Gotuj je 3 minuty w osolonej wodzie, przełóż do miski i zalej zimną wodą żeby je zahartować.
cukinia plastry
  • Pokrój cukinię za pomocą obieraczki w cienkie plasterki (środkową część pokrój nożem). Następnie sparz ją w osolonym wrzątku ok 1 minutę, zahartuj w zimnej wodzie i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
grzanki z kozim serem
  • Piekarnik rozgrzej do 230°C. Pokrój bułkę w plasterki. Ułóż na bułkach część sera koziego i zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez 5 minut.
skórka z limonki
  • Sparz limonkę i zetrzyj z niej skórkę. Tymianek rozdrobnij, tak żeby były same listki, dodaj do miodu, następnie dodaj sok z limonki oraz 70 ml oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
obieranie granata
  • Przekrój granat i wyciągnij z połówki nasiona. Resztę możesz wykorzystać do deseru. Na patelni rozpuść masło z 2 łyżkami oliwy. Szparagi pokrój w grubsze plastry pod kątem, przesmaż na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem na koniec dodaj pokrojony w plastry czosnek.
sałatka z cukinii i szparagów
  • Wymieszaj cukinię ze szparagami oraz rukolą. Polej całość winegretem i wyłóż na talerz. Ułóż grzanki z serem kozim, pokrusz resztę sera na wierzch. Posyp wszystko granatem oraz skórką z limonki.
Zobacz nasze plany