Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Sałatka cezar z ziołowym kurczakiem i grzankami

czas gotowania

35

liczba kalorii

682 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Sałatka cezar z ziołowym kurczakiem i grzankami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Istnieje co najmniej kilka historii, które wyjaśniają, jak powstała ta słynna sałatka. Niezależnie od tego, która z nich jest prawdziwa, uwielbiamy smak sałatki cezar. Tym razem dodaliśmy do niej soczystą pierś z kurczaka, grzanki i pyszny sos majonezowy z cytrusową nutą.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 682

białko: 44

węglowodany: 31

tłuszcze: 43

Składniki w zestawie

Ciabatta

Ciabatta

Ciabatta to jeden z klasycznych rodzajów włoskiego pieczywa, który przygotowywany jest na bazie mąki pszennej i drożdży. Gotowa ciabatta wyróżnia się chrupką skórką oraz mocno podziurawionym "wnętrzem" i lekko wilgotnym ciastem. Ma podłużny, prostokątny kształt. Co ciekawe, jej nazwa po włosku oznacza słowo "kapeć". Ciabattę możemy wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, nie tylko w najprostszej formie, czyli jako bazę do różnego rodzaju kanapek. Możemy pokroić ją w paski i maczać w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i soli. Kanapki z ciabattą możemy podać na zimno albo na ciepło, podgrzewając...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Majonez

Majonez

Majonez to jeden z podstawowych sosów, które wykorzystywane są w kuchni. Ma konsystencję emulsji, ponieważ powstaje z połączenie surowych żółtek z oliwą i octem winnym lub sokiem z cytryny. Doprawia się go solą i pieprzem. Przy zakupie majonezu powinniśmy zwrócić uwagę, aby miał on jak najprostszy skład, bez sztucznych barwników i zbędnych, nienaturalnych dodatków. Można natomiast wzbogacić smak majonezu np. musztardą albo chmielem. Majonez pasuje jako dodatek i baza sosów do dań. Jego wersja ze świeżym czosnkiem jest popularna np. w Hiszpanii pod nazwą aioli. Współcześnie znany majonez pojawia...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Musztarda Dijon to popularna i jednocześnie najbardziej rozpoznawalna musztarda we Francji. Powstała w 1752, kiedy Jean Naigeon z Dijon w tradycyjnej recepturze musztardy zastąpił ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Obecnie musztarda tego rodzaju zawiera białe wino. Musztarda Dijon charakteryzuje się ostrym, wyczuwalnie słonym smakiem oraz gładką, kremową konsystencją. Jako dodatek ceniona jest obecnie na całym świecie. To, co wyróżnia tę musztardę na tle innych, to z całą pewnością szerokie zastosowanie. Możemy ja bowiem z powodzeniem podawać z tradycyjnymi wędlinami...

Oregano suszone

Oregano suszone

Oregano to gatunek rośliny z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Częścią rośliny, którą wykorzystuje się do przyprawiania, są jej liście. Mogą być wykorzystywane zarówno świeże, jak i w postaci suszonej. Oregano to przyprawa, która ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się w intensywności w zależności od gatunku oraz warunków, w jakich rosła roślina. Jest to przyprawa o bardzo szerokim zastosowaniu, którą chętnie wykorzystuje się na całym świecie. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, przyprawiania mięs,...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Prosciutto

Prosciutto

Prosciutto to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością, tradycyjnymi metodami, w specyficznym klimacie, na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Szynka ta słynna była już w czasach rzymskich – wspominali o niej w pierwszym roku przed naszą erą m.in. Warron, Polibiusz i Strabon. Co istotne, w produkcji szynki prosciutto używana jest wyłącznie sól i wyraźnie zabronione są chemikalia,...

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Sałata rzymska to roślina, które rośnie w formie zwartych, podłużnych główek, które mogą przypominać w budowie kapustę pekińską. Jest nazywana również sałatą długolistną i to najstarsza sałata uprawiana przez człowieka, która była znana już w starożytnym Egipcie, Rzymie czy Grecji. Do Polski sprowadziła ją prawdopodobnie królowa Bona. Sałata ta jest popularna dzięki sałatce Cezar - wymyślonej przypadkiem przez meksykańskiego restauratora, który na przybycie niespodziewanych gości przyrządził szybko sałatkę z tego, co miał pod ręką. Sałata rzymska, dzięki jęrdności swoich liści, doskonale nadaje...

Ciabatta

Ciabatta

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Majonez

Majonez

Masło

Masło

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Oregano suszone

Oregano suszone

Parmezan

Parmezan

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Prosciutto

Prosciutto

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Składniki w zestawie

Ciabatta

Cytryna

Czosnek

Majonez

Masło

Musztarda dijon

Oregano suszone

Parmezan

Pierś z kurczaka

Pomidory koktajlowe

Prosciutto

Sałata rzymska

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia x 2

Alergeny: gorczyca, laktoza, gluten

Sposób przygotowania

pierś z kurczaka przyprawy
  • Dopraw pierś z kurczaka solą, pieprzem i oregano. Odstaw ją na kilka minut.
  • Każdy plaster prosciutto pokrój na 4-5 kawałków. Rozgrzej patelnię i usmaż na niej prosciutto na średnim ogniu - 2 minuty z każdej ze stron.
  • Kurczaka skrop olejem rzepakowym i usmaż go na drugiej patelni - po 4-5 minut z obu stron i po 3 minuty po bokach.
smażenie prosciutto
  • W międzyczasie zdejmij prosciutto z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Sparz cytrynę we wrzątku, osusz i zetrzyj z niej skórkę
przygotowanie sosu
  • Obierz czosnek, posiekaj, przełóż do miseczki.
  • Dodaj majonez, musztardę dijon, skórkę z cytryny oraz do smaku sok z cytryny (2 cytryn w wersji dla 4 osób). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
smażenie kurczaka
  • Pokrój sałatę rzymską na mniejsze kawałki (odetnij białą, dolną część). Przekrój na pół pomidory koktajlowe.
  • Przełóż sałatę na duży talerz.
  • Na koniec smażenia kurczaka dodaj na patelnię masło i za pomocą łyżki zacznij kurczaka polewać rozgrzanym tłuszczem. Zdejmij go z patelni.
przygotowanie grzanek z chleba
  • Pokrój bułkę na kromki i podsmaż je na rozgrzanej patelni - ok. 2-3 minut z każdej ze stron.
  • Pokrój pierś kurczaka w plastry.
sałatka cezar z ziołowym kurczakiem
  • Wlej część sosu na talerz z sałatą, dodaj pomidory i pierś z kurczaka, polej resztą sosu.
  • Na górze ułóż prosciutto i posyp sałatkę parmezanem.
Zobacz nasze plany