Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Rosti z batatów z sosem szafranowym

czas gotowania

45 min

liczba kalorii

538 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Rosti z batatów z sosem szafranowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Rösti to jedna z narodowych potraw Szwajcarów. Tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków, które my zastąpiliśmy zdrowymi batatami (które wyróżnia niski indeks glikemiczny). To danie z pikantną nutą uzupełnione słodkim smakiem mango, które najlepiej smakuje ze schłodzonym sosem jogurtowym.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 538

białko: 14.35 g

węglowodany: 70 g

tłuszcze: 22.43 g

Składniki w zestawie

Bataty

Bataty

Inaczej nazywany patatem albo słodkim ziemniakiem, pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce jedzony dużo rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, ale od kilku lat zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom i łatwości wykorzystania w kuchni. Bataty to bulwy, które są prawdziwą bombą witamin. W środku kryje się potas, wapń, fosfor, magnez, witamina A i C. Witamina A nazywana jest witaminą młodości, antyoksydantem, dzięki organizm chroniony jest przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te warzywa mają również niski indeks glikemiczny,...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma jest przyprawą, która znana jest na świecie od wieków. Początki jej używania sięgają nawet 4000 lat wstecz. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, obecnie uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Kurkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do imbiru. Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasnożółtego proszku. Aromat tej przyprawy jest ziemisty i lekko cierpki, jeśli zaś chodzi o smak, można go scharakteryzować jako ciepły, wyrazisty, z nutą goryczy. Przyprawa ta ma wiele cennych właściwości zdrowotnych....

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Mango

Mango

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Europejczycy poznali jego wyborny smak oraz niezwykłe właściwości dopiero w czasie wypraw geograficznych. Owoce mango są wydłużone i lekko spłaszczone, zawierają soczysty i słodki miąższ oraz dużą pestkę. Skórka jest bardzo twarda, więc usuwa się ją, mimo, że jest jadalna. Miąższ owocu jest soczysty, ma jednak włóknistą strukturę. Mango to owoc, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakuje w różnego rodzaju koktajlach owocowych, nadaje się jako składnik ciast, lodów, sorbetów...

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa wytwarzana jest poprzez bardzo drobne mielenie ziaren ryżu. Może powstawać z białego albo brązowego ryżu. Niewątpliwą zaletą mąki ryżowej jest fakt, że jest ona bezglutenowa. Dzięki temu może być używana do gotowania i pieczenia przez osoby chore na celiakię, które cierpią z powodu nadwrażliwości na gluten lub alergii. Ten rodzaj mąki jest bardzo dobrym produktem zastępczym dla zwykłej mąki pszennej, ponieważ nie ma intensywnego smaku i jej konsystencja również jest podobna. Dzięki temu z powodzeniem zastępuje mąki zawierające gluten. Można jej używać do słodkich i słonych wypieków,...

Miód

Miód

Miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, charakteryzujący się słodkim smakiem oraz bogatym składem. Istnieje wiele rodzajów miodów. Wyróżniamy je na podstawie surowca, z którego powstały. Wśród nich istnieją więc miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Świeży miód charakteryzuje płynna konsystencja oraz złoty kolor (w zależności od rodzaju miodu może mieć barwę od bardzo jasnej, po ciemną, prawie brązową). Po czasie następuje krystalizacja cukru, przez co miód gęstnieje. Miód możemy wykorzystywać w kuchni jako zamiennik dla cukru. Doskonale sprawdzi się więc do przygotowywania wszelkiego...

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne to cenna przyprawa o bardzo intensywnym smaku, która znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Pieprz ten pozyskuje się z suszonych nasion i strąków bardzo ostrej papryczki cayenne. Ma bardzo ostry aromat, oraz intensywny, piekący smak. Doświadczeni kucharze używają pieprzu cayenne chętnie, doskonale pamiętając jednak o umiarze. Zbyt duża ilość pieprzu może bowiem sprawić, że potrawa będzie zbyt pikantna. Niemniej jednak przyprawę tę warto mieć w swojej kuchni. Doskonale sprawdzi się do zup, sałatek, mięs i zapiekanek. Świetnie się komponuje z owocami morza, rybami, a w szczególności...

Szafran

Szafran

Szafran uzyskuje się z wysuszonych słupków kwiatowych szafranu uprawnego - rośliny pochodzącej z Azji Mniejszej. Jest to obecnie jedna z najdroższych przypraw na świecie. Tradycja używania szafranu jest naprawdę długa - przyprawę znano doskonale już w czasach dawnej Persji oraz starożytnego Egiptu. Szafran to przyprawa znana z wielu właściwości leczniczych, które wykorzystywane są od wieków. Spożywanie szafranu może pozytywnie wpłynąć na polepszenie pracy serca i układu trawiennego. Dodatkowo, substancje zawarte w tej przyprawie są przeciwutleniaczami, które spowalniają procesy starzenia. Warto...

Szczypiorek

Szczypiorek

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Bataty

Bataty

Czosnek

Czosnek

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Kurkuma

Kurkuma

Limonka

Limonka

Mango

Mango

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa

Miód

Miód

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Szafran

Szafran

Szczypiorek

Szczypiorek

Składniki w zestawie

Bataty

Czosnek

Jogurt grecki

Kurkuma

Limonka

Mango

Mąka ryżowa

Miód

Pieprz cayenne

Szafran

Szczypiorek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: oliwa, sól, pieprz, olej, jajka

Akcesoria: obieraczka do warzyw tarka do warzyw patelnia

Alergeny: Laktoza

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta na rosti
  • Zagotuj wodę w małym garnku i przygotuj patelnię z olejem do smażenia. 
  • Obierz bataty i zetrzyj do miski na tarce z grubym oczkiem. 
  • Dodaj do nich 2 jajka (4 w przypadku zestawu dla 4 osób), pieprz cayenne, mąkę. Dopraw do smaku solą i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw na kilka minut.
Krojenie mango
  • Limonkę sparz 30 sekund we wrzącej wodzie, następnie skórkę zetrzyj (na najmniejszych oczkach tarki) do osobnej miseczki i odstaw. Limonkę przekrój na pół i odstaw. 
  • Mango obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, przełóż do osobnej miski. Posiekaj chili (wyrzuć pestki - chyba, że lubisz bardzo ostre dania). 
  • Dodaj do mango miód, oliwę, sok z jednej połówki limonki i drobno pokrojone chili. Wymieszaj i dopraw solą do smaku.
Smażenie rosti
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Przy pomocy metalowej łyżki uformuj na patelni nieregularne kształty rösti. 
  • Smaż na średnim ogniu, około 4-5 minut z każdej strony (czas uzależniony jest od wielkości placków). Usmaż ok. 8 placków (w porcji dla 4 osób - 16).
Wykładanie rosti na papierowy ręcznik
  • Wyłóż rösti na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmierną ilość tłuszczu. 
  • Posiekaj drobno czosnek.
Przygotowanie sosu jogurtowego
  • Przelej jogurt do miseczki i dodaj czosnek, szafran, kurkumę oraz drugą część soku z limonki i całą startą skórkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. 
  • Pokrój szczypiorek w słupki (długie paski; do dekoracji dania).
Dekoracja rosti
  • Placuszki wyłóż na talerz, udekoruj salsą z mango, polej sosem szafranowym i posyp szczypiorkiem pokrojonym w słupki.
Zobacz nasze plany