Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Risotto z zielonym groszkiem i pesto

czas gotowania

40

liczba kalorii

859 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Risotto z zielonym groszkiem i pesto
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Nie musisz jechać do Włoch, żeby cieszyć się włoską kuchnią. Jedno z tradycyjnych dań tego kraju możesz przygotować we własnym domu - risotto z zielonym groszkiem i bazyliowym pesto!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 859

białko: 19.4

węglowodany: 95

tłuszcze: 44.8

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Groszek zielony

Groszek zielony

Groszek zielony to jedno z popularnych warzyw strączkowych, które często gości na naszym stole. Poza sezonem jest jednym z produktów, który pozwala nam cieszyć się jego niezmienionym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Dlaczego? Dlatego że groszek zielony można mrozić bez utraty właściwości i mikroelementów, a także smaku. Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Warto dodać, że...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Miód

Miód

Miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, charakteryzujący się słodkim smakiem oraz bogatym składem. Istnieje wiele rodzajów miodów. Wyróżniamy je na podstawie surowca, z którego powstały. Wśród nich istnieją więc miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Świeży miód charakteryzuje płynna konsystencja oraz złoty kolor (w zależności od rodzaju miodu może mieć barwę od bardzo jasnej, po ciemną, prawie brązową). Po czasie następuje krystalizacja cukru, przez co miód gęstnieje. Miód możemy wykorzystywać w kuchni jako zamiennik dla cukru. Doskonale sprawdzi się więc do przygotowywania wszelkiego...

Seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy to zwykle warzywo kojarzone z dietami. Zalecany do przegryzania zamiast niezdrowych przekąsek i kojarzony z wyrzeczeniami. To prawda, ma tylko 13 kalorii w 100 gramach, jednak wcale nie musi źle smakować! Seler jest jednym z najdłużej znanych (i spożywanych) warzyw na świecie. Jedli go już starożytni Egipcjanie. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji, a nawet w Afryce. W Polsce jest warzywem uprawnym. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie był wykorzystywany do jedzenia, ale także w celach rytualnych, między innymi do wyplatania wieńców dla zwycięzców olimpiad. Seler naciowy zawiera...

Orzeszki pinii

Orzeszki pinii

Orzechy pinii to obrane z łusek, jadalne nasiona niektórych gatunków sosny. Charakteryzują się wysokimi wartościami odżywczymi i oryginalnym smakiem. Przez człowieka spożywane są już od paleolitu - są więc jednym z najstarszych znanych nam orzechów. W przemyśle spożywczym często spotykane są również w postaci solonej lub prażonej. Orzeszki te, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Jednak na ich tle wyróżniają się sporą zawartością cynku, który ma pozytywny wpływ na męską płodność. To dlatego orzeszki piniowe są uważane za afrodyzjak. W ich składzie znajdziemy...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Ryż arborio

Ryż arborio

Ryż arborio to najpopularniejszy rodzaj ryżu wykorzystywany przez Włochów do przygotowania risotto. Oprócz niego używa się jeszcze dwóch rodzajów: carnaroli oraz vialone nano. Jednak to ryż arborio nazywany jest "królem" lub "kawiorem" wśród ryżu do risotto. Dlaczego? Głównie z powodu doskonałej konsystencji oraz nierozpadania się w czasie przygotowywania risotto. Ugotowanie risotto z dwóch pozostałych rodzajów ryżu jest też trudniejsze. Ryż arborio ma małej lub średniej wielkości, zaokrąglone, półprzezroczyste ziarna. Ma dużą zawartość skrobii, co zresztą jest tajemnicą smaku i konsystencji risotta,...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Czosnek

Czosnek

Groszek zielony

Groszek zielony

Masło

Masło

Miód

Miód

Seler naciowy

Seler naciowy

Orzeszki pinii

Orzeszki pinii

Parmezan

Parmezan

Ryż arborio

Ryż arborio

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Czosnek

Groszek zielony

Masło

Miód

Seler naciowy

Orzeszki pinii

Parmezan

Ryż arborio

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól. pieprz. oliwa

Akcesoria: Moździerz

Alergeny: orzechy, seler, laktoza

Sposób przygotowania

krojenie selera naciowego
  • Zagotuj ok. 1 litra wody w czajniku. Pokrój drobno warzywa - szalotkę, selera naciowego i czosnek. Połowę czosnku przełóż do moździerza.
  • Rozgrzej suchą patelnię i podprażaj na niej orzeszki pinii 4-5 minut.
  • Bazylię (zostaw kilka sztuk do dekoracji) pokrój w paseczki i odstaw.
smażenie selera naciowego
  • Rozgrzej drugą patelnię i na oliwie przesmaż szalotkę, po chwili dodaj selera naciowego. Dopraw solą i pieprzem. Po chwili dodaj drugą część czosnku. 
  • Podprażone orzeszki pinii dodaj do moździerza, zostawiając kilka orzeszków do dekoracji.                                         
gotowanie risotta
  • Do przesmażonych warzyw wsyp ryż i podprażaj całość około 2 minuty. Następnie zacznij podlewać gorącą wodą, jedną-dwie chochelki za jednym razem. Zamieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie wodę.
  • Powtarzaj czynność  przez ok. 15 minut, aż ryż będzie ugotowany, ale lekko twardy w środku (al dente).
przygotowanie pesto
  • Pamiętaj o tym, żeby zawsze ryż był zakryty wodą i gotował się na małym ogniu. Staraj się nie mieszać go zbyt często. Za każdym razem, dolewając wodę, doprawiaj go delikatnie solą.
  • W moździerzu rozgnieć czosnek z orzeszkami. Dodaj bazylię, miód oraz oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
przygotowanie risotto
  • Kiedy risotto będzie gotowe, dodaj do niego zielony groszek, duś 2 minuty, następnie dodaj masło i po chwili parmezan. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
risotto z pesto
  • Gotowe risotto polej pesto przygotowanym w moździerzu oraz posyp orzeszkami pinii i listkami bazylii.
Zobacz nasze plany