Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Polędwiczka wieprzowa z prosciutto i mozzarellą i sałatką z kalafiora i brokuła

czas gotowania

70

liczba kalorii

700 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Polędwiczka wieprzowa z prosciutto i mozzarellą i sałatką z kalafiora i brokuła
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Lubimy dania z włoskim rodowodem - taka właśnie jest polędwiczka wieprzowa z dodatkiem dojrzewającej szynki prosciutto, którą usmażyliśmy i podaliśmy z mozzarellą i pomidorami. Lekkości i świeżości tej potrawie nadaje lekka sałatka o cytrusowej nucie z brokuła i kalafiora!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 700

białko: 55

węglowodany: 17

tłuszcze: 46

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Brokuł

Brokuł

Brokuły to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw - można je wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych (odmiana kapusty warzywnej). Prawdopodobnie pochodzą z Cypru. Były powszechnie uprawiane w starożytnej Grecji i Rzymie. Są znane wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Brokuł charakteryzuje się grubą, twardą łodygą, na końcu której widnieje ciemnozielony kwiatostan. To właśnie on jest najchętniej jadaną częścią brokuła. Jednak noga brokuła również jest jadalna, choć niewiele osób o tym wie. Blanszowaną...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kalafior

Kalafior

Większość z nas kojarzy to warzywo z dzieciństwa - koniecznie w zestawie podsmażaną bułką tartą i masłem. Kalafiora można jednak przyrządzić na dużo więcej sposób. Na dodatek jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto zapewnić mu stałe miejsce w menu.Kalafiory pochodzą z Cypru, dlatego na samym początku były nazywane kapustą cypryjską. Były znane już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W Polsce ich pierwsze uprawy przypadły na przełom XVI i XVII wieku, prawdopodobnie na polskie ziemie sprowadziła kalafiory królowa Bona Sforza (choć podobno kalafiory zdarzało się już jeść nawet królowi Władysławowi...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki to nic innego jak produkt, który otrzymujemy po zmieleniu ziaren ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy stała się popularna stosunkowo niedawno, stąd też wiele osób nie zna jej smaku, zastosowania i właściwości. Tymczasem to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który warto mieć w swojej kuchni. Szczególnie wtedy gdy zależy nam na tym by jeść zdrowo i unikać glutenu. Mąka ta jest sycąca i wartościowa. W mące z cieciorki znajdziemy wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są to między innymi duże ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, aż 20 % dobrze przyswajalnego białka oraz...

Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser niedojrzewający. Jest to ser miękki, wilgotny o łagodnym, śmietankowym smaku, dający się pokroić w plastry. Jest bardzo nietrwały. Do produkcji wymagana jest najwyższa jakość mleka. Jedną z odmian mozzarelli jest mozzarella bufala, która wytwarzana jest z bawolego mleka, a nie krowiego, która wyróżnia się najwyższym stopniem kremowej konsystencji i wyjątkowo delikatnym smakiem. Mozzarella jest serem bogatym w białko i tłuszcze. Jest jednym z tradycyjnych składników kuchni włoskiej. Mozzarellę można z powodzeniem zapiekać - dzięki kremowej konsystencji...

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Ciekawostką jest z całą pewnością fakt, że polędwiczka wieprzowa ma mniejszą zawartość tłuszczu nawet od piersi z kurczaka. Jest więc mięsem, które warto gościć na swoim stole. Tym bardziej, że sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę sporo. Doskonale smakuje zarówno smażona w panierkach, w postaci bitek z cebulką oraz sosem śmietanowym,...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Prosciutto

Prosciutto

Prosciutto to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością, tradycyjnymi metodami, w specyficznym klimacie, na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Szynka ta słynna była już w czasach rzymskich – wspominali o niej w pierwszym roku przed naszą erą m.in. Warron, Polibiusz i Strabon. Co istotne, w produkcji szynki prosciutto używana jest wyłącznie sól i wyraźnie zabronione są chemikalia,...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Brokuł

Brokuł

Czosnek

Czosnek

Kalafior

Kalafior

Limonka

Limonka

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mozzarella

Mozzarella

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Prosciutto

Prosciutto

Szalotka

Szalotka

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Brokuł

Czosnek

Kalafior

Limonka

Mąka z cieciorki

Mozzarella

Polędwica wieprzowa

Pomidory koktajlowe

Prosciutto

Szalotka

Śmietana 30%

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: patelnia, piekarnik, naczynie do zapiekania, garnek

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

doprawianie polędwiczek wieprzowych
  • Pokrój polędwicę wieprzową na 6 plastrów. Dopraw je solą i pieprzem.
  • Odstaw na chwilę, w międzyczasie zagotuj wodę w garnku.
  • Rozłóż na plastrach polędwiczki po 1 niewielkim kawałku szynki prosciutto (jeden plaster szynki zostaw na później). Przyklep je do polędwiczki tłuczkiem.
gotowanie brokuła
  • Do gotującej się, osolonej wody wrzuć różyczki brokuła i gotuj je 4 minuty. Wyciągnij je i przelej zimną wodą.
  • W garnku ugotuj następnie różyczki kalafiora - 6 minut, a potem również je odcedź i przelej zimną wodą. Osusz warzywa na papierowym ręczniku.
  • Rozgrzej piekarnik do 230°C.


panierowanie polędwiczki wieprzowej
  • Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju. Na talerz wysyp mąkę z cieciorki i panieruj w niej kotlety z polędwiczki. Smaż je na patelni - ok. 4 minut z każdej ze stron (zaczynając od strony z szynką prosciutto).  
  • Na koniec wylej tłuszcz ze smażenia i wlej na patelnię śmietanę (do kotletów). Doprowadź ją do wrzenia. Pokrój pomidory koktajlowe i dorzuć na patelnię. Duś ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Po tym czasie przełóż mięso z sosem do naczynia do zapiekania. Porwij na danie mozzarellę i plaster prosciutto, wstaw całość do piekarnika na 10 minut (góra/dół).
siekanie czosnku i cebuli
  • Sparz limonkę we wrzącej wodzie. Pokrój drobno szalotkę i czosnek, przełóż je do miski.
  • Zetrzyj skórkę z limonki (na najmniejszych oczkach), dodaj do warzyw, dopraw solą, pieprzem. Dolej 60 ml oliwy (120 ml w wersji dla 4 osób) i wymieszaj.
  • Pokrój połowę bazylii i dodaj do tak przygotowanego sosu. Wymieszaj.
przygotowanie sałatki z brokuła i kalafiora
  • Pokrój kalafiora i brokuła na mniejsze kawałki. Polej je sosem winegret, możesz ew. doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Na koniec wyciśnij sok z 1/2 limonki (z całej limonki w wersji dla 4 osób). Sok stopniowo dodawaj do brokuła i kalafiora (do smaku).
polędwiczka wieprzowa z sałatką z kalafiora i brokuła
  • Wyciągnij mięso z piekarnika i wyłóż na talerze. Obok podaj sałatkę z kalafiora i brokuła, udekoruj danie pozostałymi listkami bazylii i pokrojonymi kawałkami pozostałej części limonki.


Zobacz nasze plany