Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Placuszki z ricotty z pikantnym sosem pomidorowym

czas gotowania

35 min

liczba kalorii

586 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Placuszki z ricotty z pikantnym sosem pomidorowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Ricotta to miękki ser produkowany z serwatki, który pochodzi z Włoch. Jego delikatna konsystencja bardzo dobrze sprawdza się w plackach. Dla przełamania smaków połączyliśmy je z wyrazistym, pikantnym sosem pomidorowym i lekką sałatką.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 586

białko: 39.6 g

węglowodany: 45.9 g

tłuszcze: 27.7 g

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest owocem dużego, wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca korzennego. Drzewo to, w celu pozyskiwania przyprawy, hoduje się obecnie w zachodnich Indiach. Gałka muszkatołowa jest środkową częścią pestki owocu. Przyprawa ta nie jest więc orzechem, dlatego osoby zmagające się z alergiami nie muszą się jej obawiać. To bardzo aromatyczna przyprawa, która nadaje potrawom ciepły, orzechowy i intensywniejszy smak. To, co warto o niej wiedzieć, to fakt, że przyprawa ta w dużych ilościach może być trująca, dlatego zaleca się umiar w jej stosowaniu. Niemniej, niewielkie ilości gałki...

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki to nic innego jak produkt, który otrzymujemy po zmieleniu ziaren ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy stała się popularna stosunkowo niedawno, stąd też wiele osób nie zna jej smaku, zastosowania i właściwości. Tymczasem to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który warto mieć w swojej kuchni. Szczególnie wtedy gdy zależy nam na tym by jeść zdrowo i unikać glutenu. Mąka ta jest sycąca i wartościowa. W mące z cieciorki znajdziemy wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są to między innymi duże ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, aż 20 % dobrze przyswajalnego białka oraz...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki to produkt spożywczy, który doskonale zastępuje świeże pomidory w sezonie, w którym naturalnie nie dojrzewają. Jak doskonale wiemy, zimą pomidory są nieco twarde, pozbawione aromatu i koloru - właśnie wtedy zamiast surowych owoców, które nie spełniają naszych oczekiwań, o wiele lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Tym bardziej, że są one zdrowsze od surowych. Posiadają bowiem więcej cennego likopenu, składnika, który opóźnia procesy starzenia. Pomidory w puszce to również dobre źródło błonnika, sodu i potasu. Ten sposób przedłużania trwałości nie wpływa bowiem negatywnie...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Cytryna

Cytryna

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Kapary małe

Kapary małe

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Papryczka chili

Papryczka chili

Parmezan

Parmezan

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Cytryna

Gałka muszkatołowa

Kapary małe

Mąka z cieciorki

Papryczka chili

Parmezan

Pomidory krojone z puszki

Dodatkowe informacje

Przyprawy: pieprz, oliwa, cukier jajko

Akcesoria: 2 patelnie

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

ciasto na placki z ricottą
  • Jajko wymieszaj z ricottą w misce. Cytrynę sparz we wrzącej wodzie, osusz i zetrzyj skórkę do masy z ricotty i jajka.
  • Dodaj gałkę muszkatołową, mąkę z cieciorki i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość do dokładnego połączenia się składników.
smażenie placków z ricotty
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni. Wykładaj łyżką niewielkiej wielkości placki i smaż ja 5 minut z każdej strony, bardzo delikatnie obracając na drugą stronę.
  • Następnie zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Z całej porcji usmaż ok. 8-10 placków.
przygotowanie sosu pomidorowego
  • Szalotkę obierz i drobno pokrój, podsmaż na patelni na oliwie 2 minuty. Papryczkę przekrój na pół, wydrąż pestki i pokrój w paski, dodaj do szalotki.
  • Wlej na patelnię pomidory z puszki. Redukuj do konsystencji sosu (około 10 minut). Na koniec dorzuć kapary, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
mix sałat
  • Sałaty umyj, osusz, następnie wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą oraz skrop sokiem z cytryny.
przygotowanie mixa sałat
  • Sałatę wyłóż dekoracyjnie do miski.
dekorowanie placków z ricotty
  • Na talerz wyłóż dużą porcję sosu, następnie placuszki i posyp obficie listkami bazyli. Podawaj z sałatą
Zobacz nasze plany