Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Placuszki z cukini z prosciutto

czas gotowania

30

liczba kalorii

356.1 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Placuszki z cukini z prosciutto
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Delikatna cukinia, wyraziste prosciutto i kremowy serek - to trio smaków łączy się doskonale! W tym przepisie wykorzystaliśmy inspiracje kuchnią hiszpańską oraz włoską. O końcowym smaku decydują drobne, ciekawe dodatki - czarnuszka oraz szczypiorek.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 356.1

białko: 22

węglowodany: 23.8

tłuszcze: 19.8

Składniki w zestawie

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Miód

Miód

Miód to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły, charakteryzujący się słodkim smakiem oraz bogatym składem. Istnieje wiele rodzajów miodów. Wyróżniamy je na podstawie surowca, z którego powstały. Wśród nich istnieją więc miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Świeży miód charakteryzuje płynna konsystencja oraz złoty kolor (w zależności od rodzaju miodu może mieć barwę od bardzo jasnej, po ciemną, prawie brązową). Po czasie następuje krystalizacja cukru, przez co miód gęstnieje. Miód możemy wykorzystywać w kuchni jako zamiennik dla cukru. Doskonale sprawdzi się więc do przygotowywania wszelkiego...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Kapary małe

Kapary małe

Masło

Masło

Miód

Miód

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Cytryna

Czosnek

Kapary małe

Masło

Miód

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Jajko, Oliwa, Sól, Pieprz

Akcesoria: patelnia, tarka do warzyw

Alergeny: Laktoza, wieprzowina

Sposób przygotowania

przygotowanie placków z cukinii
  • Umyj cukinię, odkrój końcówki. Obierz cebulę. 
  • Cukinię i cebulę zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach.
doprawianie cukinii na placki
  • Do warzyw dodaj mąkę, czarnuszkę, 1 jajko i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
smażenie placków z cukinii
  • Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki około 3 minuty z każdej ze stron (tak, aby były złocistobrązowe). 
  • Zdejmij je z patelni i odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
siekanie szczypiorku
  • Pokrój drobno szczypiorek, który wykorzystasz do serka oraz dekoracji dania
przygotowanie twarożku
  • Przełóż serek do miski, dodaj połowę szczypiorku, sól, pieprz i wymieszaj na jednolitą masę.
placki z cukinii z twarożkiem
  • Placuszki przełóż na deskę (albo duży talerz). 
  • Na każdym z nich umieść łyżkę serką, posyp resztą szczypiorku. 
  • Pomiędzy plackami ułóż plastry prosciutto.
Zobacz nasze plany