Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Placki marchewkowe z sosem szpinakowym i cytrynowym łososiem

czas gotowania

60

liczba kalorii

468 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Placki marchewkowe z sosem szpinakowym i cytrynowym łososiem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Gwarantujemy, że szpinak w tym daniu będzie smakował nawet niejadkom! Pyszny sos szpinakowy doskonale pasuje do pieczonego łososia z przyprawami i lekką nutą pikantności dzięki dodatkowi pieprzu cayenne. Jednak gwiazdą tego dania są delikatne placki marchewkowe, które można dodatkowo doprawić częścią pieprzu cayenne.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 468

białko: 40

węglowodany: 35

tłuszcze: 19

Składniki w zestawie

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Łosoś to ryba należąca do rodziny łososiowatych. Występuje w północnej części Atlantyku - od wybrzeży Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk. Łosoś jest rybą drapieżną, żywi się mniejszymi rybami i skorupiakami. Jedną z postaci, w jakich możemy kupić tę rybę w sklepach jest filet łososia bez skóry. Ryba w takiej postaci doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia oraz grillowania. FIlet z łososia ma łagodny smak oraz piękny, charakterystyczny różowy kolor. Jest więc ceniony przez smakoszy na całym świecie oraz w naszym kraju. Filet z łososia doskonale komponuje się z kwaśnym...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki to nic innego jak produkt, który otrzymujemy po zmieleniu ziaren ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy stała się popularna stosunkowo niedawno, stąd też wiele osób nie zna jej smaku, zastosowania i właściwości. Tymczasem to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który warto mieć w swojej kuchni. Szczególnie wtedy gdy zależy nam na tym by jeść zdrowo i unikać glutenu. Mąka ta jest sycąca i wartościowa. W mące z cieciorki znajdziemy wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są to między innymi duże ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, aż 20 % dobrze przyswajalnego białka oraz...

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne to cenna przyprawa o bardzo intensywnym smaku, która znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Pieprz ten pozyskuje się z suszonych nasion i strąków bardzo ostrej papryczki cayenne. Ma bardzo ostry aromat, oraz intensywny, piekący smak. Doświadczeni kucharze używają pieprzu cayenne chętnie, doskonale pamiętając jednak o umiarze. Zbyt duża ilość pieprzu może bowiem sprawić, że potrawa będzie zbyt pikantna. Niemniej jednak przyprawę tę warto mieć w swojej kuchni. Doskonale sprawdzi się do zup, sałatek, mięs i zapiekanek. Świetnie się komponuje z owocami morza, rybami, a w szczególności...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Marchewka

Marchewka

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Szalotka

Szalotka

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szpinak

Szpinak

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Cytryna

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Jogurt grecki

Marchewka

Mąka z cieciorki

Pieprz cayenne

Szalotka

Szczypiorek gruby

Szpinak

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: jajko 1 szt. (2 os.) lub 2 szt. (4 os.), olej, oliwa, pieprz, sól, woda

Akcesoria: sitko/durszlak, papier do pieczenia, garnek, patelnia

Alergeny: laktoza, ryby

Sposób przygotowania

przygotowanie placków marchewkowych
  • W garnku nastaw wodę do gotowania.
  • Obierz marchewkę, szalotkę i czosnek. Zatrzyj marchewkę i szalotkę na tarce o dużych oczkach. Czosnek odstaw na bok.
  • Do startych warzyw dodaj jajko, sól, pieprz, mąkę z cieciorki i 40 ml wody (80 ml w wersji dla 4 osób). Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut.
doprawianie  łososia
  • Sparz cytrynę we wrzącej wodzie, osusz i zetrzyj z niej skórkę (na najmniejszych oczkach).
  • Filet z łososia dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodaj skórkę z cytryny i tymianek.
  • Przełóż rybę z przyprawami na sitko wyłożone papierem do pieczenia. Skrop oliwą. Umieść sitko na garnku z gotującą się wodą i gotuj ok. 10 minut.
smażenie placków marchewkowych
  • W międzyczasie zacznij smażyć placki marchewkowe na oleju na średnim ogniu - ok. 4 minut z każdej ze stron.
  • Usmażone placki przekładaj na ręcznik papierowy, aby je odsączyć. Usmaż ok. 8 sztuk w dwóch turach.
przygotowanie sosu szpinakowego
  • Zmiksuj blenderem szpinak i pokrojony wcześniej czosnek z 1/3 jogurtu.
  • Kiedy masa będzie jednolita, dolej pozostałą część jogurtu. Dopraw do smaku sokiem z połowy cytryny (z całej cytryny w wersji dla 4 osób), solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
odsączanie placków z tłuszczu
  • Pokrój w słupki szczypiorek. Wyciągnij łososia i skrop go pozostałą częścią cytryny.
  • Przygotuj placki do wykładania na talerz.
placki marchewkowe z łososiem
  • Wyłóż placki na deskę albo talerz. Polej je częścią sosu, udekoruj kawałkami łososia.
  • Resztę sosu podaj w osobnej miseczce. Posyp danie szczypiorkiem.
Zobacz nasze plany