Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Pita z czarną fasolą i sosem miętowym

czas gotowania

30

liczba kalorii

435 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Pita z czarną fasolą i sosem miętowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Przygotowaliśmy pitę w zdrowej, domowej i wegetariańskiej wersji. W nadzieniu znalazły się korniszony, pomidory koktajlowe i czarna, prażona, fasola. Piklowana cebulka i sos miętowy to bardzo smaczne uzupełnienie tego dania!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 435

białko: 20

węglowodany: 63

tłuszcze: 12

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Bazylia to roślina, która w przeszłości występowała dziko na terenie północnej Afryki (wieńce uplecione z bazylii odnaleziono nawet w piramidach egipskich ) i w Indiach. Dziś to gatunek uprawiany niemalże na całym świecie. W Polsce jest ziołem znanym od XVI wieku, początkowo była uprawiana jedynie w donicach, w oranżeriach. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "basileus", które oznaczało króla.Bazylia jest ceniona głównie za swój niepowtarzalny smak i aromat, bez którego nie może obyć się większość dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem sosu pesto. Świeże liście można dodatkowo stosować...

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita to okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, które jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami lub faszerowane. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Podstawowe składniki używane do wyrobu tego pieczywa to mąka, woda i drożdże. Obecnie jako „pita” określa się też naleśnikowate ciasto używane do podawania kebabów w formie fast food. Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. W krajach arabskich nazywana jest też libańskim, syryjskim lub arabskim chlebem. W naszej kuchni chlebki...

Czarna fasola

Czarna fasola

Czarna fasola to roślina strączkowa, jedna z odmian fasoli, która charakteryzuje się ciemnymi ziarnami. Jest bardzo często używana np. w kuchni meksykańskiej czy amerykańskiej. W Europie bardziej znana jest biała fasola, jednak warto sięgnąć również po czarną odmianę. Ma ona bowiem pozytywny wpływ na nasz organizm, jako że jest bardzo bogata w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia komórek. To także bardzo dobre źródło białka i błonnika - szczególnie polecane osobom wybierającym dietę roślinną. Jest bogata w witaminy i minerały, m.in. wapń, żelazo, mangan czy witamina A. Jest dobrym...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Korniszony

Korniszony

Korniszony to niewielkie ogórki gruntowe, które marynuje się w zalewie octowej (to odróżnia je od ogórków kiszonych). Duża ilość przypraw, jakich używa się w procesie marynowania korniszonów (a są to między innymi chrzan, koper, czosnek i ziele angielskie) sprawia, że korniszony są niezwykle aromatyczne i smakowite. Ich smak możemy określić jako intensywny i kwaskowaty. W Polskiej kuchni korniszony są częstym dodatkiem do mięs i dań obiadowych. Wybornie komponują się z mięsami z grilla, mogą być dodatkiem do sałatek oraz kanapek. W ich składzie znajdziemy pewne ilości witamin A i C. Są natomiast...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to odmiana octu uzyskiwana w procesie fermentacji jabłek. Ma lekko żółtawy kolor, jest aromatyczny i mętny. Ocet jabłkowy jest bogactwem składników odżywczych. W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C, E, P. Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Tak bogaty skład sprawia, że regularne spożywanie octu jabłkowego wspomaga proces odchudzania, ułatwia trawienie, reguluje pracę...

Oliwki czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Oliwki to jeden z niezwykle ważnych produktów w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Mnóstwo ich odmian jest we Włoszech, Grecji, Francji, Hiszpanii czy Portugalii oraz w Bułgarii, Chorwacji. Jedną z odmian, która charakteryzuje się pysznym smakiem i mniejszą goryczką od oliwek zielonych, są oliwki czarne. W sklepach znajdziemy je między innymi w postaci krojonej. Te niewielkie plasterki oliwek są doskonałym produktem spożywczym nie tylko ze wzglądu na smak, ale również właściwości odżywcze. Oliwki, mimo, że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g, czyli 10...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Bazylia zielona

Bazylia zielona

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Chlebek pita

Chlebek pita

Czarna fasola

Czarna fasola

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Korniszony

Korniszony

Mięta

Mięta

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy

Oliwki czarne krojone

Oliwki czarne krojone

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Składniki w zestawie

Bazylia zielona

Cebula czerwona

Chlebek pita

Czarna fasola

Czosnek

Jogurt naturalny

Korniszony

Mięta

Ocet jabłkowy

Oliwki czarne krojone

Pomidory koktajlowe

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: patelnia, piekarnik

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

marynowanie cebuli czerwonej
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  • Obierz cebulę, pokrój w talarki. Dodaj sól, pieprz i ocet jabłkowy, dokładnie wymieszaj. Odstaw.
doprawianie pomidorów i oliwek
  • Korniszony pokrój w plasterki, pomidorki w ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj. Dodaj pokrojone oliwki i wymieszaj całość. Dopraw solą, pieprzem i oliwą.
podprażanie czarnej fasoli
  • Rozgrzej suchą patelnię i podpraż na niej fasolę (ok. 4-5 minut).
  • Przesyp ją do miseczki i wymieszaj z korniszonami, pomidorkami i pozostałymi składnikami w jednej misce.
przygotowanie sosu miętowego
  • Posiekaj miętę, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
smażenie pity
  • Na patelni, na której prażyła się wcześniej fasola, rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Pity natnij, aby stworzyć "kieszonki".
  • Podsmaż je na patelni z obu stron (ok. 1 minuty z każdej strony). Nadziewaj każdą z nich sałatką z fasoli i zapiekaj w piekarniku 6 minut w 220 stopniach (góra/dół).
faszerowanie pity
  • Przed podaniem pity polewaj sosem miętowym, a na górę wyłóż marynowaną na samym początku cebulkę i udekoruj liśćmi bazylii.
Zobacz nasze plany