Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i pomidorami z makaronem farfalle

czas gotowania

45

liczba kalorii

740 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i pomidorami z makaronem farfalle
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Mięso z piersi z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawne i nie zawiera dużo tłuszczu, dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B. Przygotowaliśmy jego faszerowaną wersję - z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, a także świeżą bazylią.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 740

białko: 54.5

węglowodany: 63.1

tłuszcze: 30.4

Składniki w zestawie

Bazylia tajska

Bazylia tajska

Tajska bazylia różni się subtelnie od zwykłej bazylii (która jest np. często wykorzystywana w kuchni włoskiej). Tajska bazylia ma delikatnie korzenny i anyżowy aromat i jest bardzo chętnie wykorzystywana w daniach kuchni tajskiej i wietnamskiej. Jest odmianą bazylii pospolitej. Wyróżnia ją kształt liści - te są niezbyt duże, ale spiczaste, mają zwykle zieloną barwę (choć zdarza się zabarwienie na fioletowy odcień). W Tajlandii nazywana jest Horapa.Jej smak sprawia, że często dodawana jest do potraw typu curry (zwłaszcza czerwonego curry), a także sałatek oraz zup. Co więcej, pasuje nie tylko do...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Makaron Farfalle

Makaron Farfalle

Makaron farfalle to rodzaj makaronu w kształcie kokardek. W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Obecnie jest to również jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na całym świecie. Swoją popularność, jak można się domyślać, zawdzięcza atrakcyjnej formie oraz niewielkiemu rozmiarowi, który bardzo dobrze "wchłania" sosy. Makaron Farfalle możemy wykonać w swojej kuchni. Możemy również kupić go w sklepach, jest łatwo dostępny. Świetnie pasuje do sosów serowych i pomidorowych, lekkich sałatek do pracy (z tuńczykiem albo piersią z kurczaka), ale dobrze...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mozzarella kulki

Mozzarella kulki

Mozzarella to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser niedojrzewający. Jest to ser miękki, wilgotny o łagodnym, śmietankowym smaku, dający się pokroić w plastry. Jest bardzo nietrwały. Do produkcji wymagana jest najwyższa jakość mleka. W sklepach występuje między innymi w postaci małych kulek o białej barwie, które zanurzone są w serwatce. To bardzo wygodna forma, która w kuchni świetnie sprawdza się zwłaszcza w przypadku przygotowywania sałatek. Małych kulek mozzarelli nie musimy bowiem kroić, dzięki czemu zachowują swój kształt i prezentują się niezwykle efektownie. Poza tym, małe kulki mozarelli...

Oregano suszone

Oregano suszone

Oregano to gatunek rośliny z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Częścią rośliny, którą wykorzystuje się do przyprawiania, są jej liście. Mogą być wykorzystywane zarówno świeże, jak i w postaci suszonej. Oregano to przyprawa, która ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się w intensywności w zależności od gatunku oraz warunków, w jakich rosła roślina. Jest to przyprawa o bardzo szerokim zastosowaniu, którą chętnie wykorzystuje się na całym świecie. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, przyprawiania mięs,...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Suszone pomidory

Suszone pomidory

Suszone pomidory to nic innego jak świeże pomidory, które po pocięciu na plastry lub ćwiartki, posypywane są solą, przyprawami i poddawane procesowi suszenia. Tradycyjnie pomidory suszy się na słońcu, z powodzeniem możemy jednak robić to również w piekarniku. Zazwyczaj przechowywane są w zalewie z oleju lub oliwy z oliwek, co sprawia, że w pełni zachowują swój bogaty smak i aromat. Suszone pomidory to składnik bardzo zdrowy. Zawierają bowiem dużo likopenu i innych składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny. Co więcej, w suszonych pomidorach znajdziemy...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Bazylia tajska

Bazylia tajska

Czosnek

Czosnek

Makaron Farfalle

Makaron Farfalle

Masło

Masło

Mozzarella kulki

Mozzarella kulki

Oregano suszone

Oregano suszone

Parmezan

Parmezan

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Suszone pomidory

Suszone pomidory

Szpinak

Szpinak

Składniki w zestawie

Bazylia tajska

Czosnek

Makaron Farfalle

Masło

Mozzarella kulki

Oregano suszone

Parmezan

Pierś z kurczaka

Pomidory koktajlowe

Suszone pomidory

Szpinak

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Sól, Pieprz, Oliwa

Akcesoria: piekarnik, naczynie do zapiekania, patelnia

Alergeny: Gluten, laktoza

Sposób przygotowania

gotowanie makaronu farfalle
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (termoobieg).
  • Zagotuj wodę w dużym garnku i posól ją. Gotuj w niej makaron (około 8-10 minut). Następnie odcedź, odstaw na bok.
faszerowanie piersi z kurczaka
  • Przygotuj faszerowanego kurczaka: pierś z kurczaka natnij tak, aby powstały ""kieszonki"", dopraw go solą, pieprzem oraz oregano.
  • Kulki mozzarelli przekrój na pół (połowę z nich zostaw do wykorzystania w sosie do makaronu), przygotuj suszone pomidory i połowę listków bazylii - faszeruj nimi piersi z kurczaka.
  • Na koniec każdą z piersi z kurczak zepnij patyczkiem do szaszłyków (aby zawartość nie wypadła podczas smażenia).
smażenie faszerowanej piersi z kurczaka
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej kurczaka 3 minuty z każdej ze stron (na dużym ogniu).
  • Następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 10 minut.
smażenie szpinaku
  • Czosnek pokrój w plastry. a pomidorki przekrój na pół. Umyj i osusz szpinak.
  • Na patelni po kurczaku usmaż czosnek, pomidorki i szpinak (około 5 minut). Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz zimne masło  Wymieszaj dokładnie, duś jeszcze 2 minuty.
smażenie makaronu z pomidorami koktajlowymi
  • Dodaj na patelnię połowę parmezanu oraz resztę mozzarelli  i wymieszaj.  Wyłóż makaron z sosem na talerz.
pierś z kurczaka z makoronem
  • Wyciągnij pierś z kurczaka z piekarnika i przekrój na pół. Połóż na makaronie.
  • Gotowe danie udekoruj kilkoma listkami bazylii i resztą parmezanu.
Zobacz nasze plany