Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem tatarskim

czas gotowania

70

liczba kalorii

820 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Pieczone  bataty z ciecierzycą i sosem tatarskim
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej i z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki na naszych stołach! Bataty wyróżniają się pięknym, pomarańczowym kolorem (choć są też odmiany np. fioletowe), niskim indeksem glikemicznym oraz bogactwem witamin oraz minerałów. Doskonale komponują się z bogatą w białko ciecierzycą zwaną również cieciorką oraz pomidorami.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 820

białko: 32

węglowodany: 81

tłuszcze: 38

Składniki w zestawie

Bataty

Bataty

Inaczej nazywany patatem albo słodkim ziemniakiem, pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce jedzony dużo rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, ale od kilku lat zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom i łatwości wykorzystania w kuchni. Bataty to bulwy, które są prawdziwą bombą witamin. W środku kryje się potas, wapń, fosfor, magnez, witamina A i C. Witamina A nazywana jest witaminą młodości, antyoksydantem, dzięki organizm chroniony jest przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te warzywa mają również niski indeks glikemiczny,...

Cieciorka

Cieciorka

Cieciorka, czyli inaczej ciecierzyca lub groch włoski, to roślina, której walory smakowe oraz właściwości zdrowotne od dawna docenianie są w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni używa się niewielkich, żółtych ziarenek, które charakteryzują się neutralnym, pasującym do wielu potraw, smakiem. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy hummusu, czyli tradycyjnej pasty z dodatkiem tahini i czosnku do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. To...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Majonez

Majonez

Majonez to jeden z podstawowych sosów, które wykorzystywane są w kuchni. Ma konsystencję emulsji, ponieważ powstaje z połączenie surowych żółtek z oliwą i octem winnym lub sokiem z cytryny. Doprawia się go solą i pieprzem. Przy zakupie majonezu powinniśmy zwrócić uwagę, aby miał on jak najprostszy skład, bez sztucznych barwników i zbędnych, nienaturalnych dodatków. Można natomiast wzbogacić smak majonezu np. musztardą albo chmielem. Majonez pasuje jako dodatek i baza sosów do dań. Jego wersja ze świeżym czosnkiem jest popularna np. w Hiszpanii pod nazwą aioli. Współcześnie znany majonez pojawia...

Musztarda francuska

Musztarda francuska

Musztarda francuska to jeden z rodzajów musztardy, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem w naszym kraju. Jest to musztarda, w której większość ziaren gorczycy pozostaje w całości, przez co są zauważalne i wyczuwalne w smaku. Do jej produkcji użyty jest ocet winny, często dodatkiem jest także wino. Musztarda francuska posiada wyrazisty, ostry smak, który dobrze komponuje się zarówno z sosami, pieczonym mięsem, jak i z kanapkami. Jest ona jednak na tyle łagodna, że przekonać może nawet osoby, które za musztardą nie przepadają. Jedną z największych jej zalet jest obecność całych ziaren...

ogórek małosolny

ogórek małosolny

Ogórki małosolne powstają w podobny sposób jak ogórki kiszone, jednak proces ich fermentacji jest dużo krótszy, dzięki czemu mają subtelniejszy smak i bardziej jędrną oraz sprężystą konsystencję. Są jednym z klasycznych, polskich przetworów. Ogórki małosolne są gotowe po 2-3 dniach od ich nastawienia. Jeśli jednak potrzymamy je w słoju z zalewą dłużej niż tydzień, to po prostu się ukiszą. Ogórki małosolne przygotowujemy, umieszczając je w słoju lub naczyniu z pokrywką, dodając do nich koper włoski, ząbki czosnku (lub inne ulubione dodatki), zalewając je wrzącą wodą z dodatkiem soli. Ogórki małosolne...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, a więc po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jego jadalną częścią są owoce, które rosną na wysokich, pnących się krzewach o charakterystycznym, przyjemnym zapachu liści. Pomidory nie sprawiają dużych problemów w uprawie, dlatego można je hodować choćby na balkonie, pamiętając jednak o odpowiednim nawodnieniu i powierzchni do wzrostu. Pomidor to soczyste warzywo o doskonałym smaku oraz aromacie. Doskonale smakuje na surowo jako składnik sałatek czy kanapek, jak...

Ser feta

Ser feta

Ser feta ma wyjątkowy, słony smak i zwartą półtwardą konsystencję. Nie ma nic wspólnego z kremowymi serami do smarowania, które są czasami oferowane w sklepach. Fetę produkuje się z mleka owczego lub mieszanki mlek owczego i koziego. Ten drugi rodzaj mleka nie może stanowić więcej niż 30% całości. Ser ten pochodzi z Grecji i jest w tej kuchni wykorzystywany bardzo często, nie tylko do przygotowania dań wytrawnych, ale także słodkich. Jednym z lokalnych przysmaków na greckiej wyspie, Krecie, jest zapiekane ciasto filo, faszerowane serem feta, z posypane pistacjami i polane lokalnym miodem. Mocno...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Bataty

Bataty

Cieciorka

Cieciorka

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Majonez

Majonez

Musztarda francuska

Musztarda francuska

ogórek małosolny

ogórek małosolny

Papryczka chili

Papryczka chili

Pomidor

Pomidor

Ser feta

Ser feta

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szpinak

Szpinak

Składniki w zestawie

Bataty

Cieciorka

Czosnek

Jogurt naturalny

Majonez

Musztarda francuska

ogórek małosolny

Papryczka chili

Pomidor

Ser feta

Szczypiorek gruby

Szpinak

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: piekarnik, patelnia

Alergeny: laktoza, gorczyca

Sposób przygotowania

przygotowanie składników do dania
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do gotowania - umyj i osusz warzywa.
  • Przekrój bataty wzdłuż na pół i zrób nacięcia w kratkę (ok. 1 cm głębokości) na wewnętrznej części warzywa. Przełóż je na blachę do pieczenia, dopraw solą, pieprzem i skrop odrobiną oliwy. Zapiekaj 45 minut, aż zmiękną.
przygotowanie sosu tatarskiego
  • Przygotuj w tym czasie sos tatarski. Pokrój ogórki w drobną kostkę, posiekaj szczypiorek, przełóż do miski.
  • Dodaj musztardę, jogurt i majonez. Wymieszaj składniki sosu, dopraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na 25 minut.
krojenie pomidorów
  • Obierz i pokrój w plastry czosnek. Usuń pestki z papryczki chili (chyba że lubisz bardzo ostre dania) i pokrój ją drobno. Pokrój w kostkę pomidora.
smażenie warzyw
  • Odcedź cieciorkę i przelej ją wodą. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy (4 łyżki w wersji dla 4 osób) i smaż czosnek ok. 30 sekund, dodaj papryczkę chili, cieciorkę i szpinak. Duś 5 minut, dodaj pomidora i duś jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu. Przełóż wszystko do miski.
mieszanie pieczonych batatów z serem feta i warzywami
  • Pokrój w kostkę ser feta. Wyciągnij bataty z piekarnika. Wydrąż za pomocą łyżki połowę miąższu i dodaj do miski z warzywami, dorzuć ser feta. Wymieszaj całość, możesz delikatnie doprawić solą i pieprzem. Przełóż farsz do wydrążonych batatów. Włóż je ponownie do piekarnika - na 8 minut (220°C).
zapiekanie batatów
  • Wyciągnij bataty z piekarnika, ułóż na desce lub talerzach, polej je sosem tatarskim. Pozostałą część sosu podaj w osobnej miseczce.
Zobacz nasze plany