Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Piadina z awokado i wędzonym łososiem

czas gotowania

40

liczba kalorii

947 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Piadina z awokado i wędzonym łososiem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Łosoś to bardzo zdrowa ryba - bogata w łatwo przyswajalne białko oraz zdrowe tłuszcze omega-3. Warto jeść go co najmniej raz w tygodniu. Zwłaszcza w takiej wersji - inspirowanej smakami kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Piadinę faszerujemy pastą z łososia, awokado, limonki, chili, kolendry i sera cheddar - to proste i pyszne danie!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 947

białko: 37

węglowodany: 114

tłuszcze: 40

Składniki w zestawie

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Łosoś wędzony

Łosoś wędzony

Łosoś jest bardzo smaczną rybą o wielu korzystnych dla zdrowia właściwościach. Największe ryby tego gatunku mogą ważyć nawet 50 kilogramów. Łosoś jest bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, a także w witaminę B, która odpowiada za stan wzroku, wspomaga działanie układu nerwowego oraz serca. Łosoś może być wędzony na dwa sposoby - na ciepło i na zimno. Od rodzaju wędzenia zależy późniejszy smak i konsystencja mięsa. Łosoś wędzony to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, dlatego warto włączyć ten produkt do swojej codziennej diety. Najłatwiej jest użyć go do kanapek, np. z koperkiem, masłem i odrobiną...

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mąka pszenna to rodzaj mąki otrzymywany z mielonego (o różnej grubości) ziarna pszenicy. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest w pieczeniu ciast, spodów tart, drożdżowych wypieków, pizzy i pieczywa. Dzięki sporej zawartości glutenu gwarantuje bowiem wyrastanie i elastyczność ciasta, co wpływa na jego walory smakowe. Niestety, z tego samego powodu (zawartości glutenu) nie powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu oraz nadwrażliwością i alergią na gluten. Mimo to mąka pszenna jest lekkostrawna, zawiera minerały oraz witaminy z grup B₁, B₂ oraz PP. Na rynku dostępne są...

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Musztarda Dijon to popularna i jednocześnie najbardziej rozpoznawalna musztarda we Francji. Powstała w 1752, kiedy Jean Naigeon z Dijon w tradycyjnej recepturze musztardy zastąpił ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Obecnie musztarda tego rodzaju zawiera białe wino. Musztarda Dijon charakteryzuje się ostrym, wyczuwalnie słonym smakiem oraz gładką, kremową konsystencją. Jako dodatek ceniona jest obecnie na całym świecie. To, co wyróżnia tę musztardę na tle innych, to z całą pewnością szerokie zastosowanie. Możemy ja bowiem z powodzeniem podawać z tradycyjnymi wędlinami...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Kolendra

Kolendra

Limonka

Limonka

Łosoś wędzony

Łosoś wędzony

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Papryczka chili

Papryczka chili

Składniki w zestawie

Cebula czerwona

Kolendra

Limonka

Łosoś wędzony

Mąka pszenna

Musztarda dijon

Papryczka chili

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa, woda

Akcesoria: patelnia

Alergeny: ryby, laktoza, gorczyca

Sposób przygotowania

ciasto na piadninę
  • Mąkę (z większego opakowania), proszek do pieczenia, odrobinę soli i 160 ml wody (320 ml w wersji dla 4 osób) wymieszaj razem na jednolitą masę.
  • Przerzuć ciasto na deskę i zagniataj, aż będzie sprężyste. Podziel je na dwie części i każdą z nich wałkuj, podsypując placek odrobiną mąki.
farsz do piadiny
  • Sparz limonkę we wrzącej wodzie, osusz, zetrzyj z niej skórkę.
  • Pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę, usuń pestki z papryczki chili i pokrój ją w paski. Obierz awokado, pokrój je w kostkę. Zetrzyj cheddar na tarce o dużych oczkach.
  • Warzywa wrzuć do miski, dodaj małe kawałki łososia, musztardę, serek kremowy, ser cheddar, skórkę z limonki i wyciśnij sok. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
smażenie piadiny
  • Smaż piadinę na oliwie na rozgrzanej patelni ok. 5 minut z każdej ze stron (średni ogień).
nacinanie piadiny
  • Przekrój usmażoną piadinę na pół. Zrumień ją od wewnętrznej strony na patelni.
faszerowanie piadiny
  • Na połówkę piadiny wyłóż pastę i równomiernie ją rozsmaruj. Dodaj kilka listków kolendry, połóż drugą część piadiny.
  • Przełóż całość na patelnię i podgrzewaj 2-3 minuty. To samo zrób z drugą piadiną.
krojenie piadiny
  • Jeśli zostanie Ci część pasty z łososia, przełóż ją do miski.
  • Każdą piadinę krój na 4 części i dekoruj listkami kolendry.
Zobacz nasze plany