Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Pełnoziarnista carbonara

czas gotowania

20 min

liczba kalorii

714 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Pełnoziarnista carbonara
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Prawdziwie włoska klasyka - carbonara! Z intensywnie żółtym sosem z żółtek (i naszego tajnego składnika - wody z gotowania makaronu), chrupiącym boczkiem, szalotką, parmezanem i pełnoziarnistym makaronem. Siła tego dania tkwi w prostocie i sprawdzonej recepturze, bez zbędnych, dodatkowych składników.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 714

białko: 31 g

węglowodany: 76 g

tłuszcze: 30.6 g

Składniki w zestawie

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Parmezan

Parmezan

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Parmezan

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: oliwa, sól, pieprz, woda z gotowania makaronu, jajko

Alergeny: laktoza, gluten

Sposób przygotowania

Krojenie boczku
  • Zagotuj wodę w dużym garnku. 
  • Pokrój boczek w paski albo kostkę. 
  • Szalotkę drobno posiekaj i pokrój rozmaryn.
Smażenie boczku
  • Rozpuść masło na patelni, dodaj boczek. 
  • Podsmażaj 3 minuty, dodaj szalotkę i rozmaryn, smaż na małym ogniu 4-5 minut. 
  • Do osolonej, wrzącej wody wrzuć makaron i gotuj 8-10 min (nie wylewaj wody z gotowania makaronu, część jest potrzebna do wymieszania z żółtkami).
Oddzielanie żłótka od białek
  • Oddziel żółtka od białek (3 albo 6 w wersji dla 4 osób). Przełóż je do miski. Do żółtek dodaj łyżeczkę wody z gotującego się makaronu i intensywnie zamieszaj. 
  • Powtórz czynność (dolewanie wody i mieszanie) pięć razy.
Mieszanie masy jajecznej
  • Boczek z szalotką i rozmarynem przełóż do miseczki. Po chwili dodaj składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. 
  • Parmezan umieść w osobnej misce.
Mieszanie makaronu z masą jajeczną
  • Kiedy makaron się ugotuje, dodaj go do miski z jajkiem i boczkiem. Intensywnie wymieszaj, następnie dodaj część parmezanu, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
Wykładanie makaronu
  • Wyłóż makaron za pomocą widelca i łyżki na talerz. Posyp rozmarynem oraz parmezanem.
Zobacz nasze plany