Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Muszle faszerowane wieprzowiną

czas gotowania

40 min

liczba kalorii

563 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Muszle faszerowane wieprzowiną
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Sycąca i rozgrzewająca - taka właśnie jest zapiekanka z nadziewanych mozzarellą i polędwiczką wieprzową muszli makaronowych. To prosty przepis, który zaspokoi nawet największy głód.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 563

białko: 45g

węglowodany: 62g

tłuszcze: 14g

Składniki w zestawie

Mozzarella buffala

Mozzarella buffala

Mozzarella buffala to tradycyjnie warzony rozciągliwy ser twarogowy, który wytwarzany jest z mleka bawolego. Ma kształt owalny lub kulisty, o różnej wielkości, jest wilgotny, błyszczący i śnieżnobiały. Konsystencja sera jest miękka, delikatna i gumowa, a sam ser przechowywany jest w zalewie w zalewie solankowej pochodzącej z serwatki. Ten rodzaj sera, dzięki wytwarzaniu z mleka bawolego, jest bardziej delikatny i kremowy niż mozzarella z mleka krowiego. Ser ten jest bardzo rozciągliwy. Najlepiej smakuje od razu po wyrobieniu. W kuchni mozarrellę buffala możemy wykorzystać na wiele sposobów. Najlepiej...

Muszle makaronowe

Muszle makaronowe

Muszle makaronowe to jeden z rodzajów makaronu, który cechuje specjalny kształt kilku centymetrowych łódeczek (muszelek). Ten rodzaj makaronu doskonale nadaje się do faszerowania i to właśnie w takiej postaci najczęściej gości na polskich stołach. Muszle makaronowe możemy nadziewać wieloma różnymi składnikami - sosami o różnych smakach, grzybami, mięsem, tuńczykiem, jarmużem, a nawet twarogiem, serem żółtym lub słodkimi dodatkami. Dzięki swojemu kształtowi muszle makaronowe doskonale nadają się do przyrządzania atrakcyjnie wyglądających dań. Podobnie jak inne makarony stanowią doskonałe źródło...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Ciekawostką jest z całą pewnością fakt, że polędwiczka wieprzowa ma mniejszą zawartość tłuszczu nawet od piersi z kurczaka. Jest więc mięsem, które warto gościć na swoim stole. Tym bardziej, że sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę sporo. Doskonale smakuje zarówno smażona w panierkach, w postaci bitek z cebulką oraz sosem śmietanowym,...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Szpinak

Szpinak

Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji. Jednakże już w X wieku był znany i bardzo popularny w całej Europie. Jest to roślina rodziny kosmowatych. Jadalną jej częścią są liście, które w zależności od gatunku mogą mieć barwę od jasno- do ciemnozielonych. Szpinak jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Co więcej, warzywo to wyróżnia się także dużą zawartością wapnia, żelaza i magnezu. W jaki sposób warto spożywać szpinak? Świeże i młode liście nie potrzebują żadnej obróbki, dzięki czemu mogą...

Mozzarella buffala

Mozzarella buffala

Muszle makaronowe

Muszle makaronowe

Papryczka chili

Papryczka chili

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Szalotka

Szalotka

Szpinak

Szpinak

Składniki w zestawie

Mozzarella buffala

Muszle makaronowe

Papryczka chili

Polędwica wieprzowa

Szalotka

Szpinak

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Sól , Pieprz, Cukier, Oliwa

Akcesoria: Piekarnik, garnek (duży), naczynie do zapiekania

Alergeny: Laktoza, wieprzowina

Sposób przygotowania

Smażenie mięsa
  • Przed rozpoczęciem gotowania zagotuj wodę w dużym garnku i włącz piekarnik na 230 stopni.
  • Muszle makaronowe gotuj w osolonej wodzie 8 minut, następnie zahartuj je (dokładnie przelej zimną wodą) i osusz.
  • Pokrój polędwiczkę w słupki na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem, przesmaż na oliwie na złocisty kolor i odstaw na ręcznik papierowy.
Sos pomidorowy
  • Pokrój drobno szalotkę oraz czosnek, podsmaż i dodaj pomidory, duś na dużym ogniu tak, żeby sos zgęstniał (ok. 10 minut). Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
sos pomidorowy
  • Połowę sosu przelej do naczynia żaroodpornego i dodaj do niego większość (około 3/4) szpinaku. Wymieszaj całość.
  • Do drugiej połowy sosu dodaj polędwiczkę wieprzową, dokładnie wymieszaj i nadziewaj farszem muszle makaronowe.
Faszerowanie muszli makaronowych
  • Następnie układaj muszle w naczyniu żaroodpornym. Porwij mozzarellę na kawałki i posyp nią zapiekankę.
  • Pokrój chili w plastry (jeśli lubisz pikantne potrawy, to nie wyrzucaj pestek) i posyp nim wierzch zapiekanki.
Zapiekanie muszli makaronowych
  • Wstaw nafaszerowane muszle do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni (zapiekanie od góry lub góra/dół) i piecz 7-9 minut.
Zapiekanie muszli makaronowych
  • Kiedy muszle się zapieką, wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj świeże liście szpinaku oraz skrop całość oliwą z oliwek.
Zobacz nasze plany