Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Makaron garganelli z łososiem, kaparami i pomidorami koktajlowymi

czas gotowania

30

liczba kalorii

550 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Makaron garganelli z łososiem, kaparami i pomidorami koktajlowymi
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Proste dania najlepiej smakują, kiedy są przygotowane z najlepszej jakości składników. Dlatego połączyliśmy pysznego łososia z włoskim makaronem garganelli i dodaliśmy do nich delikatne pomidory, maślany sos oraz małe kapary, które dodają słonej nuty tej szybkiej do przygotowania potrawie.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 550

białko: 33

węglowodany: 82

tłuszcze: 11

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Łosoś to ryba należąca do rodziny łososiowatych. Występuje w północnej części Atlantyku - od wybrzeży Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk. Łosoś jest rybą drapieżną, żywi się mniejszymi rybami i skorupiakami. Jedną z postaci, w jakich możemy kupić tę rybę w sklepach jest filet łososia bez skóry. Ryba w takiej postaci doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia oraz grillowania. FIlet z łososia ma łagodny smak oraz piękny, charakterystyczny różowy kolor. Jest więc ceniony przez smakoszy na całym świecie oraz w naszym kraju. Filet z łososia doskonale komponuje się z kwaśnym...

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Makaron garganelli

Makaron garganelli

Makaron garganelli to jeden z rodzajów włoskich makaronów, który charakteryzuje się bardzo atrakcyjnym wyglądem. To krótkie, zwinięte rurki z charakterystycznym żłobieniem, pochodzące z regionu Emilia Romania we Włoszech. Często dostępny jest w różnych wersjach kolorystycznych - są makarony żółte, zielone oraz pomarańczowe. Makaron garganelli wykonuje się z mąki z pszenicy durum. Jego charakterystyczny karbowany kształt uzyskuje się dzięki drewnianemu przyrządowi tzw.”grzebienia”. Makaron ten często podaje się z sosami warzywnymi np. z szynką i groszkiem i dużą ilością tartego sera grana padano...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Czosnek

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Kapary małe

Kapary małe

Koperek

Koperek

Limonka

Limonka

Makaron garganelli

Makaron garganelli

Masło

Masło

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Kapary małe

Koperek

Limonka

Makaron garganelli

Masło

Pomidory koktajlowe

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: patelnia, garnek, papier do pieczenia

Alergeny: ryby, laktoza, gluten

Sposób przygotowania

przygotowanie składników do dania
  • Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki, umyj i osusz warzywa, przełóż do osobnych misek.
  • Sparz limonkę we wrzątku, osusz i odłóż. Zagotuj wodę w garnku, aby przygotować łososia na parze.
  • Dopraw filet z łososia solą i pieprzem, przełóż na papier do pieczenia i skrop oliwą. Przełóż go na sitko i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut.
krojenie cebuli i pomidorków koktajlowych
  • Wrzuć makaron do gotującej wody w drugim garnku, gotuj go 10 minut.
  • Obierz czosnek i szalotkę, pokrój je drobno. Przekrój pomidory koktajlowe na pół.
smażenie cebuli z pomidorkami koktajlowymi
  • Rozgrzej 1-2 łyżki oliwy na patelni i zacznij podsmażać czosnek oraz szalotkę - ok. 1 minuty.
  • Dodaj kapary i pomidory. Duś kilka minut.
przygotowanie maślanego sosu
  • Dodaj do sosu zimne masło w kawałkach i mieszaj energicznie, aby powstał gęsty sos.
  • Wyłącz ogień i przełóż sos do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem.
mieszanie sosu z makaronem
  • Przełóż łososia na deskę i odcedź makaron. Makaron dodaj do sosu, wymieszaj.
  • Posiekaj koperek, większość dodaj do makaronu, część zostaw do dekoracji.
  • Dopraw solą i pieprzem.
wykładanie dania do miseczek
  • Dodaj na wierzch dania kawałki łososia.
  • Przełóż porcje do misek, zetrzyj część skórki z limonki (4-5 ruchów tarką na 1 porcję) i udekoruj koperkiem.
Zobacz nasze plany