Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Dorsz z sosem maślanym, marchewkami i fioletowymi ziemniakami

czas gotowania

40

liczba kalorii

420 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Dorsz z sosem maślanym, marchewkami i fioletowymi ziemniakami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Delikatną rybę, jaką jest dorsz, uzupełniliśmy kremowym, klasycznym (francuskim) sosem maślanym z dodatkiem szalotki. Zwykłe składniki zastąpiliśmy ich kolorowymi odmianami (fioletowe ziemniaki, mini marchewki), to danie nie tylko cieszy podniebienie, ale i oczy!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 420

białko: 30

węglowodany: 44

tłuszcze: 13

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Filet z dorsza to mięso pochodzące od dorsza atlantyckiego, które zostało oskórowane oraz pozbawione ości. Wyróżnia się białym kolorem oraz kruchością. Filet z dorsza jest doskonałą rybą pełną właściwości odżywczych, którą w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Rybę tę możemy bowiem smażyć i podawać w panierce albo w cieście naleśnikowym. Doskonale komponuje się z innymi składnikami, dzięki czemu możemy ją wykorzystać także w zupie rybnej. Filet z dorsza wybornie smakuje również grillowany oraz pieczony. Każdy z nas może wybrać więc sposób przyrządzania tej ryby dopasowany do jego...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Marchewka mini

Marchewka mini

Mini marchewki to marchewki o regularnym kształcie, ale o niedużej długości. Marchewki wyglądają dokładnie tak jak duże, zwykłe marchewki, są tylko od nich kilka razy mniejsze. Występują w kilku kolorach, m.in. pomarańczowym, fioletowym i białym. Mają delikatny, słodkawy smak. Ich kształt i wielkość sprawiają, że doskonale nadają się do ozdabiania potraw - wyglądają estetycznie i przyciągają wzrok. Mają również świetny smak, który pasuje do smażonych mięs, ryb (np. pstrąga), a także dań warzywnych, takich jak gulasze czy curry. W mini marchewkach, podobnie jak w tradycyjnej marchwi, znajdziemy...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Ziemniaki fioletowe

Ziemniaki fioletowe

Czosnek

Czosnek

Filet z dorsza

Filet z dorsza

Koperek

Koperek

Marchewka mini

Marchewka mini

Masło

Masło

Szalotka

Szalotka

Tymianek

Tymianek

Ziemniaki fioletowe

Ziemniaki fioletowe

Składniki w zestawie

Czosnek

Filet z dorsza

Koperek

Marchewka mini

Masło

Szalotka

Tymianek

Ziemniaki fioletowe

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: patelnia, piekarnik, naczynie do zapiekania, garnek x2

Alergeny: laktoza, ryby

Sposób przygotowania

gotowanie fioletowych ziemniaków
  • Zagotuj wodę w 2 garnkach, posól ją. Umyj ziemniaki (nie obieraj ich), gotuj 25 minut.
gotowanie kolorowych marchewek
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj dokładnie marchewki i gotuj w drugim garnku 8 minut.
zapiekanie ryby
  • Wstaw masło do zamrażarki na 10 minut. 
  • Obierz czosnek i pokrój w plastry. 
  • Podziel dorsza na 2 równe części, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, przełóż rybę do naczynia do zapiekania, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 12 minut.
karmelizowanie marchewek
  • Obierz szalotkę i pokrój w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy (4 łyżki w wersji dla 4 osób), podsmaż szalotkę. Przełóż na patelnię ugotowaną marchewkę (nie wylewaj wody z gotowania), dodaj 100 ml wody z gotowania marchewki (200 ml w wersji dla 4 osób). Redukuj płyn o połowę. 
  • W międzyczasie wyciągnij z piekarnika rybę i wlej na patelnię wodę z pieczenia ryby.
przygotowanie kremowego sosu
  • Dodaj do marchewek zmrożone masło (po kawałku) i szybko mieszaj, żeby powstał kremowy sos. Kiedy masło się roztopi, zdejmij patelnię z ognia. Posiekaj koperek, dodaj na patelnię, dopraw pieprzem.
dorsz z fioletowymi ziemniakami
  • Odcedź ziemniaki, pokrój w plastry. Wyłóż je na talerz, ułóż na nich rybę i wokół porozkładaj marchewki z sosem.
Zobacz nasze plany