Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Bakłażan faszerowany z duszoną wieprzowiną i mieszanymi sałatami

czas gotowania

45

liczba kalorii

586 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Bakłażan faszerowany z duszoną wieprzowiną i mieszanymi sałatami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Wprawdzie w botanice bakłażan określany jest mianem owocu, jednak w kuchni wykorzystujemy go jako warzywo. Jest bogaty w potas, wapń i magnez. Ma też tylko 20 kalorii w 100 gramach. Doskonale smakuje w połączeniu z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, a także świeżymi listkami kolendry!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 586

białko: 31

węglowodany: 35

tłuszcze: 37

Składniki w zestawie

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan, nazywany również oberżyną, należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, do której należą ziemniaki, pomidory czy tytoń. W zależności od odmiany bakłażany występują w różnych kształtach i kolorach. Najczęściej są podłużne i gruszkowate o charakterystycznej ciemno-fioletowej skórce. Jednak znajdziemy też bakłażany owalne czy kuliste, w kolorze białym, zielonym, jasno fioletowym oraz brunatnym. Bakłażan pochodzi z Indii i jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej oraz arabskiej. Jest świetnym źródłem potasu, wapnia czy magnezu oraz witamin A i C. Sam w sobie zawiera niewiele...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Mięso mielone wieprzowe

Mięso mielone wieprzowe

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa ma delikatny smak, który wyróżnia ją na tle innych musztard. Jak każda musztarda, przygotowywana jest na bazie ziaren białej gorczycy, jednak w procesie produkcji dodaje się do niej odrobinę miodu. To właśnie temu składnikowi zawdzięcza delikatną słodycz i wyjątkowy kolor. Musztarda miodowa będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych - podkreśli ich smak, ale nada też delikatnie słodką nutę. Możemy ją wykorzystać samodzielnie albo użyć jako podstawy sosu do burgerów albo domowej tortilli z kurczakiem i warzywami. Miodowa musztarda doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla...

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne to cenna przyprawa o bardzo intensywnym smaku, która znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Pieprz ten pozyskuje się z suszonych nasion i strąków bardzo ostrej papryczki cayenne. Ma bardzo ostry aromat, oraz intensywny, piekący smak. Doświadczeni kucharze używają pieprzu cayenne chętnie, doskonale pamiętając jednak o umiarze. Zbyt duża ilość pieprzu może bowiem sprawić, że potrawa będzie zbyt pikantna. Niemniej jednak przyprawę tę warto mieć w swojej kuchni. Doskonale sprawdzi się do zup, sałatek, mięs i zapiekanek. Świetnie się komponuje z owocami morza, rybami, a w szczególności...

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki to produkt spożywczy, który doskonale zastępuje świeże pomidory w sezonie, w którym naturalnie nie dojrzewają. Jak doskonale wiemy, zimą pomidory są nieco twarde, pozbawione aromatu i koloru - właśnie wtedy zamiast surowych owoców, które nie spełniają naszych oczekiwań, o wiele lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Tym bardziej, że są one zdrowsze od surowych. Posiadają bowiem więcej cennego likopenu, składnika, który opóźnia procesy starzenia. Pomidory w puszce to również dobre źródło błonnika, sodu i potasu. Ten sposób przedłużania trwałości nie wpływa bowiem negatywnie...

Sałaty mieszane

Sałaty mieszane

Sałaty mieszane są niczym innym jak gotową mieszanką kilku popularnych odmian sałat. Połączone razem, aby urozmaicić smak i wygląd przygotowywanych potraw. Najczęściej w skład sałat mieszanych wchodzą: sałata lodowa, sałata rzymska, rukola, sałata masłowa, roszponka, radicchio, endywia, cykoria czy rukiew wodna. Tak połączone sałaty możemy spotkać w formie gotowych mieszanek złożonych z samych liści, jak również roślin doniczkowych, gdzie kilka odmian posadzonych jest w jednej doniczce. Sałaty mieszane są bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu możemy wykorzystać je do przygotowania szybkich...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Szczypiorek to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Jego pełna nazwa to czosnek szczypiorek. Był znany już w starożytności, kiedy rósł w formie dzikiej na większości kontynentów. Jego uprawę rozpoczęto w Europie ok. XVI wieku. W kuchni wykorzystywany jest w formie świeżej i suszonej (jako przyprawa). Przyspiesza trawienie, pomaga w "zaostrzeniu" apetytu i jest bogaty w witaminę C. Gruby szczypiorek najlepiej smakuje wiosną i latem - to jedna z pierwszych nowalijek w Polsce, dostępna w świeżej postaci już na początku kwietnia. Można go jeść na surowo, krojąc drobno i posypując nim kanapki z...

Bakłażan

Bakłażan

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Kolendra

Kolendra

Mięso mielone wieprzowe

Mięso mielone wieprzowe

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Sałaty mieszane

Sałaty mieszane

Szalotka

Szalotka

Szczypiorek gruby

Szczypiorek gruby

Składniki w zestawie

Bakłażan

Cytryna

Czosnek

Kolendra

Mięso mielone wieprzowe

Musztarda miodowa

Pieprz cayenne

Pomidory krojone z puszki

Sałaty mieszane

Szalotka

Szczypiorek gruby

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: piekarnik, patelnia, naczynie żaroodporne

Alergeny: gorczyca, miód

Sposób przygotowania

wydrążanie bakłażana
  • Rozgrzej piekarnik do 230°C (termoobieg). Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, wydrąż po 1-2 łyżki miąższu. Bakłażany przełóż do naczynia żaroodpornego i dopraw solą oraz pieprzem, skrop oliwą.
  • Wstaw do piekarnika na 15 minut.
przygotowanie sosu pomidorowego
  • Obierz szalotkę i czosnek. Pokrój je w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju na rozgrzanej patelni - ok. 1-2 minut.
  • Dodaj mięso mielone, smaż całość 5 minut. Dopraw solą, pieprzem cayenne i wlej pomidory.
  • Duś jeszcze 15 minut na małym ogniu.
siekanie szczypiorku
  • Sparz cytrynę we wrzątku, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Posiekaj szczypiorek i przełóż go do miseczki.
  • Dodaj musztardę miodową, skórkę z cytryny oraz 60 ml oliwy (120 ml w wersji dla 4 osób).
  • Dopraw dressing solą i pieprzem.
zapiekanie bakłażanów
  • Wyciągnij bakłażany z piekarnika i faszeruj mięsem.
  • Wstaw całość z powrotem do piekarnika. Zapiekaj 10 minut.
przygotowanie sałaty z dessingiem
  • Do miski przełóż sałatę, polej ją dressingiem i skrop do smaku sokiem z 1/2 cytryny (z całej cytryny w wersji dla 4 osób).
  • Pozostałą cytrynę pokrój na małe kawałki i ułóż obok bakłażanów (możesz ich sok wykorzystać do skropienia dania).
dekorowanie faszerowanego bakłażana
  • Wyjmij bakłażana z piekarnika, przełóż go na deskę. Posyp listkami kolendry, udekoruj cząstakmi cytryny.
  • Podaj z przygotowaną wcześniej sałatą.
Zobacz nasze plany