Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Zapiekanka z batatów z sosem rozmarynowo-cytrynowym

czas gotowania

80

liczba kalorii

775 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Zapiekanka z batatów z sosem rozmarynowo-cytrynowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Słodkie bataty mogą z powodzeniem zastąpić w codziennej diecie ziemniaki! Ich delikatnie słodki smak świetnie łączy się z cytrusowymi nutami sosu, świeżym rozmarynem oraz kremowym jogurtem greckim i słonym parmezanem.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 775

białko: 18

węglowodany: 80

tłuszcze: 42

Składniki w zestawie

Bataty

Bataty

Inaczej nazywany patatem albo słodkim ziemniakiem, pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce jedzony dużo rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, ale od kilku lat zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom i łatwości wykorzystania w kuchni. Bataty to bulwy, które są prawdziwą bombą witamin. W środku kryje się potas, wapń, fosfor, magnez, witamina A i C. Witamina A nazywana jest witaminą młodości, antyoksydantem, dzięki organizm chroniony jest przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te warzywa mają również niski indeks glikemiczny,...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny to wyrób mleczarski otrzymywany z mleka, w którym, w wyniku podniesionej temperatury, rozwijają się żywe kultury bakterii termofilnych. Jogurt naturalny ma biały kolor, gęstą konsystencję oraz lekko kwaskowaty smak. Zawiera laktozę, dlatego nie może być spożywany w przypadku nietolerancji pokarmowej, jednak można zastąpić go jogurtem sojowym lub takim bez laktozy.W składzie jogurtu naturalnego znajdziemy dużą zawartość wapnia oraz dobrze przyswajalnego białka. Regularne spożywanie jogurtu wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego.W kuchni jogurt naturalny możemy wykorzystać...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne to cenna przyprawa o bardzo intensywnym smaku, która znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Pieprz ten pozyskuje się z suszonych nasion i strąków bardzo ostrej papryczki cayenne. Ma bardzo ostry aromat, oraz intensywny, piekący smak. Doświadczeni kucharze używają pieprzu cayenne chętnie, doskonale pamiętając jednak o umiarze. Zbyt duża ilość pieprzu może bowiem sprawić, że potrawa będzie zbyt pikantna. Niemniej jednak przyprawę tę warto mieć w swojej kuchni. Doskonale sprawdzi się do zup, sałatek, mięs i zapiekanek. Świetnie się komponuje z owocami morza, rybami, a w szczególności...

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to przyprawa pozyskiwana z gatunku krzewu o tej samej nazwie. Jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest jednak w wielu krajach świata. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk. Co ciekawe rozmaryn był znany i wykorzystywany już w starożytności. Rozmaryn rośnie w formie krzewów (wiecznie zielonych) o wysokości do 2 metrów. Przyprawa ta ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje...

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Bataty

Bataty

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Parmezan

Parmezan

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Rozmaryn

Rozmaryn

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Składniki w zestawie

Bataty

Cukier brązowy

Cytryna

Czosnek

Jogurt naturalny

Parmezan

Pieprz cayenne

Rozmaryn

Śmietana 30%

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz

Akcesoria: naczynie do zapiekania, piekarnik

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

krojenie batatów na talarki
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C i przygotuj naczynie żaroodporne.
  • Obierz bataty. Pokrój je w cienkie plastry. Obierz czosnek i również pokrój go w plastry.


układanie batatów w naczyniu do zapiekania
  • Zacznij układać plastry batatów z naczyniu do zapiekania.
  • Każdą warstwę batatów posypuj częścią czosnku i doprawiaj solą oraz pieprzem cayenne.
zapiekanie batatów
  • Zalej bataty śmietaną i posyp parmezanem. Przykryj naczynie folią aluminiową (szczelnie) i zapiekaj 40 minut.
  • Sparz cytrynę we wrzącej wodzie, osusz. 
przygotowanie sosu rozmarynowo-cytrynowego
  • Przełóż jogurt do miski. Zetrzyj do niego skórkę z cytryny (stopniuj ilość skórki, aby sos nie był gorzki).
  • Posiekaj rozmaryn i dodaj do miski. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem, odstaw do lodówki.


zapiekanie batatów
  • Po 40 minutach odkryj bataty i zapiekaj je jeszcze 10-15 minut.
serwowanie zapiekanki z batatów
  • Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp listkami bazylii i podawaj ze schłodzonym sosem.
Zobacz nasze plany