Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Satay z łososia z salsą paprykową i kolendrą

czas gotowania

45

liczba kalorii

340 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Satay z łososia z salsą paprykową i kolendrą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Satay to szaszłyki, które składają się tylko z jednego składnika, w przypadku tego przepisu - z łososia. Towarzystwa dotrzymuje im lekko pikantna salsa z papryki, grillowana cukinia i chrupiąca sałata rzymska. To danie idealne do podziału z bliskimi!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 340

białko: 32

węglowodany: 15

tłuszcze: 17

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Łosoś to ryba należąca do rodziny łososiowatych. Występuje w północnej części Atlantyku - od wybrzeży Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk. Łosoś jest rybą drapieżną, żywi się mniejszymi rybami i skorupiakami. Jedną z postaci, w jakich możemy kupić tę rybę w sklepach jest filet łososia bez skóry. Ryba w takiej postaci doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia oraz grillowania. FIlet z łososia ma łagodny smak oraz piękny, charakterystyczny różowy kolor. Jest więc ceniony przez smakoszy na całym świecie oraz w naszym kraju. Filet z łososia doskonale komponuje się z kwaśnym...

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina wykorzystywana jako przyprawa, która pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji. Jej nazwa wywodzi się z greckiego słowa coris – gryźć, ponieważ starożytnym zapach jej liści kojarzył się w wonią insekta. W kuchni zarówno naszego kraju, jak i innych krajów świata, wykorzystuje się zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny. Warto jednak skupić się na liściach kolendry, które wciąż wydają się być przyprawą nieco niedocenianą. Tymczasem ma ona naprawdę wiele zastosowań. Liście kolendry doskonale komponują się z wieloma...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Musztarda Dijon to popularna i jednocześnie najbardziej rozpoznawalna musztarda we Francji. Powstała w 1752, kiedy Jean Naigeon z Dijon w tradycyjnej recepturze musztardy zastąpił ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Obecnie musztarda tego rodzaju zawiera białe wino. Musztarda Dijon charakteryzuje się ostrym, wyczuwalnie słonym smakiem oraz gładką, kremową konsystencją. Jako dodatek ceniona jest obecnie na całym świecie. To, co wyróżnia tę musztardę na tle innych, to z całą pewnością szerokie zastosowanie. Możemy ja bowiem z powodzeniem podawać z tradycyjnymi wędlinami...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Papryka zielona

Papryka zielona

Papryka zielona to rodzaj rośliny należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Papryka to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale smakuje surowa jako składnik sałatek i kanapek. Jest również warzywem, które możemy dusić, piec i grillować. Dobrym pomysłem na jej podawanie jest nadziewanie jej mięsem, serem lub innymi dodatkami. Papryka dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów...

Papryka zółta

Papryka zółta

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Najpopularniejszym rodzajem papryki jest papryka czerwona, która charakteryzuje się przyjemnym aromatem oraz lekko ostrym, świeżym smakiem. Papryka to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale smakuje surowa jako składnik sałatek i kanapek. Jest również warzywem, które możemy dusić, piec i grillować. Dobrym...

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Sałata rzymska to roślina, które rośnie w formie zwartych, podłużnych główek, które mogą przypominać w budowie kapustę pekińską. Jest nazywana również sałatą długolistną i to najstarsza sałata uprawiana przez człowieka, która była znana już w starożytnym Egipcie, Rzymie czy Grecji. Do Polski sprowadziła ją prawdopodobnie królowa Bona. Sałata ta jest popularna dzięki sałatce Cezar - wymyślonej przypadkiem przez meksykańskiego restauratora, który na przybycie niespodziewanych gości przyrządził szybko sałatkę z tego, co miał pod ręką. Sałata rzymska, dzięki jęrdności swoich liści, doskonale nadaje...

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Filet z łososia bez skóry

Kolendra

Kolendra

Koperek

Koperek

Limonka

Limonka

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka zielona

Papryka zielona

Papryka zółta

Papryka zółta

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Składniki w zestawie

Cukinia

Czosnek

Filet z łososia bez skóry

Kolendra

Koperek

Limonka

Musztarda dijon

Papryczka chili

Papryka zielona

Papryka zółta

Sałata rzymska

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, patyczki do szaszłyków

Akcesoria: grill elektryczny lub piekarnik

Alergeny: ryby

Sposób przygotowania

przygotowanie satay z łososia
  • Pokrój filet z łososia wzdłuż w podłużne paski - ok. 10-12 sztuk. Dopraw solą, pieprzem i nabij każdy kawałek na osobny patyczek do szaszłyków.
marynowanie łososia
  • Sparz limonkę we wrzącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę do miseczki. 
  • Posiekaj koperek i czosnek. Dodaj musztardę do skórki z limonki, a także koperek i czosnek. Wymieszaj marynatę z 1 łyżką oliwy (2 w wersji dla 4 osób). 
  • Wymieszaj z szaszłykami z łososia i odstaw na kilka minut.
grillowanie warzyw
  • Oczyść papryki z gniazd nasiennych, pokrój w grube plastry. 
  • Cukinię pokrój w 4-5 podłużnych plastrów. Dopraw warzywa solą i pieprzem, skrop oliwą. 
  • Smaż paprykę i cukinię na grillu lub patelni grillowej - ok. 5 minut z każdej ze stron.


przygotowanie salsy paprykowej
  • Zdejmij warzywa z grilla, połóż na desce (talerzu), aby wystygły. 
  • Następnie pokrój paprykę w drobną kostkę i przełóż do miski. Skrop ją sokiem z limonki (do smaku, resztę soku możesz użyć do końcowego skropienia dania). 
  • Posiekaj papryczkę chili, również dodaj do papryki, a także 50 ml oliwy (100 ml w wersji dla 4 osób). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, odstaw.
grillowanie szaszłyków z łososia
  • Grilluj szaszłyki z łososia - ok. 4 minut z każdej ze stron.
serwowanie szaszłyków z łososia
  • Odetnij dolną, twardą część sałaty rzymskiej, liście ułóż na dużym talerzu lub desce. Nałóż na nie salsę, grillowane satay z łososia, ponownie salsę i grillowaną cukinię. 
  • Udekoruj danie świeżą kolendrą.


Zobacz nasze plany