Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Pieczarki faszerowane kurczakiem i serem feta

czas gotowania

35

liczba kalorii

540 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Pieczarki faszerowane kurczakiem i serem feta
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Nie musisz brudzić żadnych garnków ani uruchamiać kuchenki, żeby przygotować to danie - wystarczy sam piekarnik (lub grill). W czasie, kiedy te pyszne pieczarki będą się zapiekać, Ty możesz się zająć innymi rzeczami, a po pół godziny cieszyć smacznym obiadem.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 540

białko: 49

węglowodany: 14

tłuszcze: 34

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Mięso mielone drobiowe

Mięso mielone drobiowe

Mięso mielone drobiowe to rodzaj mięsa z kurczaka, który podlega wcześniejszemu zmieleniu. Najczęściej mieli się mięso z piersi kurczaka, często są to również elementy udka lub ćwiartki. Mięso mielone drobiowe ma przyjemny, jasnoróżowy kolor i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Co więcej jest dobrym źródłem białka, które jest łatwo przyswajane przez nasz organizm. Mielone mięso drobiowe charakteryzuje się delikatnym smakiem, który z powodzeniem możemy łączyć z każdą praktycznie przyprawą, co daje spore możliwości kulinarne. W polskiej kuchni mielone mięso z kurczaka wykorzystywane jest...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Mięso mielone drobiowe

Mięso mielone drobiowe

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Składniki w zestawie

Cukinia

Czosnek

Mięso mielone drobiowe

Natka pietruszki

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: blacha do pieczenia, piekarnik

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

doprawianie pieczarek
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. 
  • Oczyść pieczarki, wytnij nóżki, główki dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Zapiekaj 10 minut w piekarniku.
przygotowanie farszu do pieczarek
  • Obierz i posiekaj czosnek. 
  • Pokrój drobno nóżki pieczarek, dodaj je do mięsa. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj ją razem z czosnkiem do mięsa, do miski wrzuć też połowę fety (pokrusz ją w dłoniach). 
  • Na koniec wsyp oregano, dopraw pieprzem i odrobiną soli, wymieszaj na w miarę jednolitą masę.
formowanie farszu
  • Wyciągnij pieczarki z piekarnika i wylej z blachy zgromadzoną wodę. 
  • Z masy uformuj 6 kulek odpowiadających średnicy pieczarek. Nafaszeruj pieczarki mięsną masą i wstaw do pieczenia na 15 minut.
zapiekanie faszerowanych pieczarek
  • Pokrój cukinię w grube plastry (tyle plastrów ile pieczarek) i ułóż na blaszce obok pieczarek. Dopraw je solą, pieprzem i skrop oliwą.
zapiekanie faszerowanych pieczarek
  • Po tym czasie wyciągnij pieczarki z piekarnika i przykryj plastrami cukinii. Wyłóż je na talerz lub deskę do serwowania.
dekorowanie faszerowanych pieczarek
  • Posyp danie pozostałym serem feta, skrop oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz nasze plany