Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Burger wołowy z konfiturą z cebuli

czas gotowania

45

liczba kalorii

780 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Burger wołowy z konfiturą z cebuli
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Konfitura z cebuli jest bardzo prosta do przygotowania - wystarczy kilka składników i 10 minut wolnego czasu. Jej lekko karmelowy, słodki smak uzupełnia się z wołowymi burgerami oraz maślaną bułką.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 780

białko: 41

węglowodany: 87

tłuszcze: 30

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Bułka maślana

Bułka maślana to rodzaj pieczywa z białej mąki pszennej, które charakteryzuje się wyjątkową miękkością oraz delikatnym, lekko słodkim smakiem. Występuje w postaci tradycyjnych okrągłych bułek oraz tzw. "warkoczy" - czyli zaplecionego przed pieczeniem ciasta. To idealna propozycja dla osób, które lubię delikatne pieczywo o lekko słodkim smaku. Swoje właściwości oraz nieprawdopodobną miękkość zawdzięcza dodawaniu masła do ciasta. To właśnie dzięki niemu pieczywo to ma delikatny smak oraz miękką, puszystą strukturę. Na rynku znajdziemy obecnie bułki maślane posypane makiem, sezamem lub takie ze słodkimi...

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cebula czerwona jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest to warzywo, które jest w naszym kraju nieco mniej popularne od białej cebuli. Tymczasem ma ona tak samo interesujące właściwości zdrowotne, a jej smak i zastosowanie warto wykorzystać w kuchni. Cebula czerwona ma wiele zalet - jest łagodniejsza w smaku, nie szczypie w oczy w czasie krojenia. Co więcej, dzięki swojemu kolorowi stanowi doskonałą dekorację np. surówek czy sałatek. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cebuli czerwonej, są one bardzo korzystne. Jest ona przede wszystkim bogata w witaminę C i substancje bakteriobójcze, jest...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mięso mielone wołowe

Mięso mielone wołowe

Mielona wołowina to mięso pochodzenia wołowego, które zostaje przemielone w celu rozdrobnienia jego włókien. Mięso tego typu pochodzi najczęściej z elementów, takich jak szponder, łopatka i karkówka. Podczas procesu mielenia dodaje się około 15% mięsa tłustego, reszta to mięso chude. W kuchni mieloną wołowinę możemy wykorzystać do przygotowania gęstej i sycącej zupy meksykańskiej. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, jako składnik zapiekanek. Mięso wołowe posiada intensywny smak i aromat, jest również bardzo kruche. Przygotowując np. burgery wołowy warto ugniatać masę z mielonego mięsa...

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny to produkt, który powstaje z moszczu winogronowego (zagęszczonego), poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Ocet ten produkuje się głównie z winogron odmiany białej Trebbiano lub czerwonej Lambrusco, czasami także z innych odmian. Warto dodać, że proces jego powstawania trwa niezwykle długo, a największym uznaniem cieszy się produkt dwunastoletni. Ocet balsamiczny jest produktem mającym bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera antyoksydanty oraz potas, magnez i fosfor. Wspomaga pracę jelit i zapobiega biegunkom. Korzystnie działa na układ krążenia, zmniejsza...

Ogórek kiszony

Ogórek kiszony

Ogórek kiszony to produkt, który powstaje w wyniku fermentacji ogórków gruntowych. Ogórki kiszone szczególnie popularne są w Europie Centralnej i Wschodniej. Aby je otrzymać, należy złożyć ogórki w beczce z twardego niesmolistego drzewa, w garnku kamiennym lub słoju z dodatkiem łodyg i baldachów kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku zalanych wodą z solą. Tak przygotowane naczynie z ogórkami należy pozostawić na kilka dni (2-3) w pomieszczeniu o temperaturze od 18 do 20°C, po czym przestawić w chłodne miejsce (8 do 10°C) np. piwnica. Ważne, żeby podczas całego procesu kiszenia ogórki były w całości...

Papryczka chili

Papryczka chili

Papryka chili to przyjęta powszechnie nazwa, która określa różne odmiany papryki o ostrym smaku. Wszystkie należą do rodziny psiankowatych i służą głównie jako przyprawa, nadająca potrawom pikantnego smaku. Papryczki chili wykorzystywane są w kuchni już od starożytności. Miejscem, które dało początek używaniu tej przyprawy są Karaiby, jednakże za jej rozprzestrzenienie po świecie odpowiadają Aztecy. Ostra papryczka chili, choć niewielkich rozmiarów, ma sporo korzystnych właściwości dla ludzkiego organizmu. Znajdziemy w niej bowiem sporą dawkę witaminy C oraz substancję zwaną kapsaicyną. Jest to...

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Sałata rzymska to roślina, które rośnie w formie zwartych, podłużnych główek, które mogą przypominać w budowie kapustę pekińską. Jest nazywana również sałatą długolistną i to najstarsza sałata uprawiana przez człowieka, która była znana już w starożytnym Egipcie, Rzymie czy Grecji. Do Polski sprowadziła ją prawdopodobnie królowa Bona. Sałata ta jest popularna dzięki sałatce Cezar - wymyślonej przypadkiem przez meksykańskiego restauratora, który na przybycie niespodziewanych gości przyrządził szybko sałatkę z tego, co miał pod ręką. Sałata rzymska, dzięki jęrdności swoich liści, doskonale nadaje...

Bułka maślana

Bułka maślana

Cebula czerwona

Cebula czerwona

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Czosnek

Czosnek

Masło

Masło

Mięso mielone wołowe

Mięso mielone wołowe

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny

Ogórek kiszony

Ogórek kiszony

Papryczka chili

Papryczka chili

Sałata rzymska

Sałata rzymska

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Cebula czerwona

Cukier brązowy

Czosnek

Masło

Mięso mielone wołowe

Ocet balsamiczny

Ogórek kiszony

Papryczka chili

Sałata rzymska

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, woda 70 ml (2os.)/140 ml (4 os), patyczki do szaszłyków 2 (2os)/4(4os)

Akcesoria: patelnia, garnek

Alergeny: gluten, sezam, laktoza

Sposób przygotowania

przygotowanie składników do burgera
  • Przygotuj wszystkie składniki - obierz czosnek i cebulę, umyj sałatę i papryczkę chili. Przełóż mięso do miski.
  • Posiekaj drobno chili (wyciągnij pestki, chyba że lubisz pikantne potrawy). Dodaj do mięsa.
  • Obierz czosnek i cebulę - cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plastry.


gotowanie konfitury z cebuli
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju w garnku (4 łyżki w wersji dla 4 osób). Smaż cebulę ok. 3 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj cukier i ocet balsamiczny oraz 70 ml wody (140 ml w wersji dla 4 osób). Duś wszystko ok. 6 minut na średnim ogniu.
  • Na koniec możesz raz jeszcze doprawić solą i pieprzem. Zdejmij garnek z ognia.


formowanie kotletów do burgera
  • Dopraw mięso z chili solą i pieprzem, dolej 50 ml zimnej wody (100 ml w wersji dla 4 osób). Wymieszaj dokładnie i uformuj 2 równe burgery (4 w wersji dla 4 osób). 
smażenie burgerów
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju (4 w wersji dla 4 osób) i smaż burgery - ok. 5 minut z każdej ze stron (w wersji dla 4 osób możesz smażyć partiami).
  • Bułki przekrój na pół i zrumień na suchej, rozgrzanej patelni - ok. 1,5 minuty z każdej ze stron.


sałaty do burgera
  • Odetnij dolną, twardą część sałaty rzymskiej, następnie połowę sałaty (od dołu) drobno pokrój. Górną część liści zostaw w całości. 
  • Pokrój w plastry ogórka (wzdłuż). 
  • Do burgerów na patelni dodaj na koniec smażenia masło i ściągnij je z ognia. Kiedy masło się rozpuści, polewaj nim burgery.


składanie burgera
  • Przełóż bułki na talerz. Ułóż na nich konfiturę, na niej liście sałaty, mięso, odrobinę konfitury, ogórka, pokrojoną część sałaty. Na górze połóż drugą połowę bułki.
Zobacz nasze plany