Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Schab duszony z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim z topinamburem

czas gotowania

45

liczba kalorii

685 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Schab duszony z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim z topinamburem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Topinambur albo inaczej - słonecznik bulwiasty, to niestety warzywo, które przez długi czas zapomniane przez Polaków, choć kiedyś było bardziej popularne od ziemniaków! Nie ma co się dziwić - jest bardzo zdrowy i ma niski indeks glikemiczny, więc mogą go jeść np. cukrzycy.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 685

białko: 43

węglowodany: 44

tłuszcze: 41

Składniki w zestawie

Cebula

Cebula

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Kurki

Kurki

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Schab bez kości

Schab bez kości

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Topinambur

Topinambur

Topinambur, nazywany też słonecznikiem bulwiastym, to roślina korzeniowa, która pochodzi z Ameryki Południowej. W XVII wieku trafił do Europy, za sprawą francuskiego podróżnika. Trafił również na polskie stoły i przez pewien czas był bardziej popularny w Polsce niż ziemniaki. Jednak po latach został zapomniany i dopiero w ostatnim czasie wraca do łask i znowu pojawia się w daniach polskiej kuchni. Topinambur jest bardzo zdrowym zamiennikiem ziemniaków, ponieważ wyróżnia go niski indeks glikemiczny, a dzięki temu jest polecany w diecie cukrzyków oraz osób z insulinoopornością. Topinambur możemy...

Cebula

Cebula

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Kurki

Kurki

Masło

Masło

Schab bez kości

Schab bez kości

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Topinambur

Topinambur

Składniki w zestawie

Cebula

Czosnek niedźwiedzi

Fasolka szparagowa

Kurki

Masło

Schab bez kości

Śmietana 30%

Topinambur

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: piekarnik, naczynie do zapiekania, patelnia, garnek

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

doprawianie schabu
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Kawałki schabu dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, odłóż na bok.
  • Obierz topinambur (jak ziemniaki), przełóż do naczynia do zapiekania (lub na blachę), dopraw solą i pieprzem, skrop olejem rzepakowym. Zapiekaj w piekarniku 35 minut.
przygotowanie składników do potrawy
  • Oczyść kurki - pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym (nie namaczaj ich). Większe grzyby przekrój na pół.
  • Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki.
  • Zagotuj wodę w małym garnku, aby ugotować fasolkę.
smażenie schabu
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni (w wersji dla 4 osób 2 łyżki na 2 kotlety) i usmaż schab - 5 minut z każdej ze stron, aby się zrumienił.
  • Następnie przełóż go na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odłóż na bok.
duszenie mięsa w sosie śmietanowym
  • Na tej samej patelni rozpuść masło, usmaż na nim cebulę - ok. 1 minuty.
  • Dodaj kurki, smaż 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Wlej na patelnię śmietanę i dodaj usmażone wcześniej mięso, duś na wolnym ogniu 6-7 minut.
  • Od czasu do czasu obracaj mięso. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
hartowanie fasolki szparagowej
  • Ugotuj fasolkę szparagową w osolonej wodzie - 8 minut.
  • Wyciągnij fasolkę, nie wylewaj wody z gotowania. Fasolkę zahartuj w zimnej wodzie i odłóż.
serwowanie potrawy
  • Wyciągnij topinambur z piekarnika. Przełóż go na talerze, obok schab i polej danie sosem kurkowym.
  • Fasolkę podgrzej 1 minutę w gorącej wodzie, następnie przełóż do miski, dopraw świeżo mielonym pieprzem i 20 ml oliwy (40 ml w wersji dla 4 osób).
  • Wyłóż ją obok reszty dania.
Zobacz nasze plany