Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kurczak z pieczonymi ziemniakami i sałatką z ogórka

czas gotowania

45

liczba kalorii

375 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kurczak z pieczonymi ziemniakami i sałatką z ogórka
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Jeśli masz ochotę na proste danie, które łączy pyszne smaki, to ten kurczak jest idealnym rozwiązaniem. Delikatne mięso w sosie balsamicznym, a do tego chrupkie, pieczone ziemniaki i lekka sałatka z ogórka.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 375

białko: 36

węglowodany: 50

tłuszcze: 9

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Ogórek gruntowy

Ogórek gruntowy

Ogórek gruntowy to warzywo, które pochodzi z Indii, gdzie na południowych stokach Himalajów występuje jako roślina dzika. W uprawie był znany już w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. W Polsce uprawa ogórka rozpowszechniła się w XVI wieku. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem, rozmiarem wynoszącym około 5-10 centymetrów oraz ciemnozieloną skórką, na której możemy znaleźć wypustki. Ogórek gruntowy to warzywo bardzo popularne o szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale smakuje na surowo jako dodatek do sałatek i kanapek, jest ważnym składnikiem mizerii. Jednocześnie jest to warzywo, które idealnie...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492 roku, a więc po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Jego jadalną częścią są owoce, które rosną na wysokich, pnących się krzewach o charakterystycznym, przyjemnym zapachu liści. Pomidory nie sprawiają dużych problemów w uprawie, dlatego można je hodować choćby na balkonie, pamiętając jednak o odpowiednim nawodnieniu i powierzchni do wzrostu. Pomidor to soczyste warzywo o doskonałym smaku oraz aromacie. Doskonale smakuje na surowo jako składnik sałatek czy kanapek, jak...

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny

Ziemniaki młode

Ziemniaki młode

Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co pomidor, papryka, bakłażan, a także... tytoń szlachetny. Ich największe zróżnicowanie pod kątem gatunków znajdziemy w Ameryce Południowej i Środkowej. Tam też były uprawiane już 8000 lat temu przez Inków. Do Polski ziemniaki prawdopodobnie przywiózł Sobieski (sadzonki ziemniaków), a powszechnie zaczęto je uprawiać za czasów króla Augusta III Sasa. W tamtych czasach ziemniaki nazywano jabłkami ziemnymi. Szacuje się, że Polacy rocznie zjadają ok. 100 kilogramów ziemniaków (w przeliczeniu na osobę), podczas gdy w innych krajach europejskich...

Czosnek

Czosnek

Koperek

Koperek

Ogórek gruntowy

Ogórek gruntowy

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pomidor

Pomidor

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny

Ziemniaki młode

Ziemniaki młode

Składniki w zestawie

Czosnek

Koperek

Ogórek gruntowy

Pierś z kurczaka

Pomidor

Sos balsamiczny

Ziemniaki młode

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: piekarnik, naczynie do zapiekania, folia aluminiowa, patelnia

Alergeny: brak

Sposób przygotowania

doprawianie pieczonych ziemniaków
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Umyj dokładnie ziemniaki i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Przełóż je na blachę do pieczenia. Dopraw solą i przyprawami z torebki smaku MrChef. Skrop je oliwą i wymieszaj dokładnie.
  • Piecz ok. 30 minut (aż ziemniaki zmiękną).
doprawianie piersi z kurczaka
  • Dopraw kurczaka solą i pieprzem, skrop oliwą. Odstaw na bok.
przygotowanie marynaty do kurczaka
  • Obierz czosnek, posiekaj go, drobno pokrój połowę bazylii i przełóż oba składniki do miseczki.
  • Dolej sos balsamiczny, wymieszaj.
przygotowanie sałatki z ogórka
  • Obierz ogórki i pokrój wzdłuż na ćwiartki.
  • Posiekaj koperek, wrzuć do ogórków, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy (4 w wersji dla 4 osób), podsmaż kurczaka 5-7 minut z każdej ze stron na średnim ogniu.
smażenie piersi z kurczaka
  • Następnie posmaruj mięso marynatą z sosem balsamicznym i smaż jeszcze po 1 minucie z obu stron.
  • Przełóż kurczaka do miski i nakryj folią aluminiową, żeby nie wystygł.
  • Przekrój pomidora na pół i podsmaż go na tej samej patelni (ok. 3 minut), dopraw solą i pieprzem.
pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami
  • Wyciągnij ziemniaki z piekarnika, przełóż na talerz.
  • Obok połóż kurczaka, pomidora posyp danie bazylią i podawaj z ogórkami.
Zobacz nasze plany