Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Castellane z sosem truflowym, pomidorami i boczniakami

czas gotowania

30

liczba kalorii

1120 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Castellane z sosem truflowym, pomidorami i boczniakami
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Castellane to jeden z tradycyjnych, choć mniej znanych w Polsce, rodzajów włoskiego makaronu. Doskonale pasuje do gęstych, kremowych, śmietanowych sosów. Magicznym elementem tego dania jest pasta truflowa, która wzmacnia smak boczniaków i powoduje, że cała potrawa jest aromatyczna i oryginalna, choć tak prosta.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1120

białko: 24

węglowodany: 105

tłuszcze: 67

Składniki w zestawie

Boczniaki

Boczniaki

Boczniaki to rodzaj grzybów, które są nieco nietypowe ze względu na swój skład, sposób wzrostu czy występowanie. Grzyby te mają kapelusze w kształcie muszli, koloru od popielatego do ciemnoszarego. Trzon tych grzybów wyrasta asymetrycznie, z boku. Rosną też nietypowo, bo na pniach drzew liściastych. Tworzą grupy, układając się dachówkowato. Można je spotkać nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach.Co więcej, jako jedne z nielicznych grzybów mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm, dzięki swoim właściwościom odżywczym. Boczniaki zawierają bowiem nie tylko białko przyswajalne w 70 procentach,...

Cebula

Cebula

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Makaron castellane

Makaron castellane

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Pasta truflowa

Pasta truflowa

Pasta truflowa może służyć w kuchni jako wyjątkowa przyprawa do dań. Trufle są bardzo cenionym i drogim produktem. Trufle to gatunek grzybów o mocnym, charakterystycznym aromacie. Ich ceny przyprawiają o zawrót głowy, mogą konkurować z szafranem i najwyższej jakości kawiorem. Trufli używa się zwykle do przyprawiania dań. Pasta truflowa ma w składzie kilka procent zawartości trufli, dzięki czemu zachowuje wyróżniający smak trufli, ale ma dużo bardzo przystępną cenę. Warto sprawdzić jej smak, choć wywołuje skrajne odczucia. Odrobina pasty truflowej potrafi zupełnie odmienić smak dania. Należy uważać...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Boczniaki

Boczniaki

Cebula

Cebula

Czosnek

Czosnek

Makaron castellane

Makaron castellane

Masło

Masło

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pasta truflowa

Pasta truflowa

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Składniki w zestawie

Boczniaki

Cebula

Czosnek

Makaron castellane

Masło

Natka pietruszki

Pasta truflowa

Pomidory koktajlowe

Śmietana 30%

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: garnek, patelnia

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

krojenie warzyw do potrawy
  • Zagotuj ok. 3 litrów wody do gotowania makaronu (odpowiednio więcej w wersji dla 4 osób). 
  • Obierz cebulę i czosnek - cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plastry. Przekrój wzdłuż pomidorki na pół, a boczniaki w plastry.
podsmażanie cebuli
  • Rozpuść na patelni masło i 1 łyżkę oliwy (2 łyżki w wersji dla 4 osób). 
  • W międzyczasie wrzuć makaron do gotującej, osolonej wody i gotuj 9-10 minut. 
  • Dodaj na patelnię cebulę, czosnek i smaż 2-3 minuty, dopraw delikatnie solą i pieprzem.
przygotowanie sosu truflowego
  • Dodaj na patelnię boczniaki, smaż 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pastę truflową, śmietanę i zagotuj (gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu).
siekanie natki pietruszki
  • Posiekaj natkę pietruszki. Dodaj do sosu na patelni pomidory koktajlowe i duś ok. 2 minut na średnim ogniu.
dodawanie natki pietruszki do sosu
  • Dodaj pietruszkę do sosu. Możesz jeszcze opcjonalnie doprawić sos solą i pieprzem.
przekładanie dania na talerze
  • Odcedź makaron, przełóż do sosu na patelni i dokładnie wymieszaj całe. Przekładaj na talerze, podawaj od razu.
Zobacz nasze plany