Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Sałatka z kurczakiem i grillowaną kukurydzą

czas gotowania

40

liczba kalorii

400 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Sałatka z kurczakiem i grillowaną kukurydzą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Proste smaki, które doskonale się uzupełniają? To właśnie MOC tej sałatki! Lekka, ale pożywna, prosta, ale z efektem wow. Z delikatnie słodką kukurydzą, kremowym awokado, sycącym kurczakiem i lekkim dressingiem z octem winnym i musztardą.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 400

białko: 36

węglowodany: 32

tłuszcze: 16

Składniki w zestawie

Awokado hass

Awokado hass

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kukurydza

Kukurydza

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Musztarda Dijon to popularna i jednocześnie najbardziej rozpoznawalna musztarda we Francji. Powstała w 1752, kiedy Jean Naigeon z Dijon w tradycyjnej recepturze musztardy zastąpił ocet moszczem winnym (kwaśnym sokiem z niedojrzałych winogron). Obecnie musztarda tego rodzaju zawiera białe wino. Musztarda Dijon charakteryzuje się ostrym, wyczuwalnie słonym smakiem oraz gładką, kremową konsystencją. Jako dodatek ceniona jest obecnie na całym świecie. To, co wyróżnia tę musztardę na tle innych, to z całą pewnością szerokie zastosowanie. Możemy ja bowiem z powodzeniem podawać z tradycyjnymi wędlinami...

Ocet z wina czerwonego

Ocet z wina czerwonego

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Sałaty mieszane

Sałaty mieszane

Sałaty mieszane są niczym innym jak gotową mieszanką kilku popularnych odmian sałat. Połączone razem, aby urozmaicić smak i wygląd przygotowywanych potraw. Najczęściej w skład sałat mieszanych wchodzą: sałata lodowa, sałata rzymska, rukola, sałata masłowa, roszponka, radicchio, endywia, cykoria czy rukiew wodna. Tak połączone sałaty możemy spotkać w formie gotowych mieszanek złożonych z samych liści, jak również roślin doniczkowych, gdzie kilka odmian posadzonych jest w jednej doniczce. Sałaty mieszane są bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu możemy wykorzystać je do przygotowania szybkich...

Awokado hass

Awokado hass

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Kukurydza

Kukurydza

Musztarda dijon

Musztarda dijon

Ocet z wina czerwonego

Ocet z wina czerwonego

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Sałaty mieszane

Sałaty mieszane

Składniki w zestawie

Awokado hass

Cukinia

Czosnek

Kukurydza

Musztarda dijon

Ocet z wina czerwonego

Pierś z kurczaka

Pomidory koktajlowe

Sałaty mieszane

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: patelnia, garnek

Alergeny: gorczyca

Sposób przygotowania

gotowanie kukurydzy
  • Zagotuj wodę w garnku i posól ją. 
  • Pokrój kukurydzę na 4-5 kawałków i ugotuj we wrzącej wodzie - ok. 15 minut. 
  • Pokrój pierś z kurczaka w paski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Odstaw na bok na kilka minut.
doprawianie cukinii
  • Pokrój cukinię w plastry, dopraw solą i pieprzem.
przygotowanie sosu do sałatki
  • Obierz czosnek i posiekaj, przełóż do miski, dodaj miód, musztardę, ocet winny i 120 ml oliwy (240 ml w wersji dla 4 osób) i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem.
podsmażanie kukurydzy
  • Obierz awokado, pokrój w kostkę, pomidory przekrój na pół. 
  • Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż cukinię, ok. 2 minut z każdej ze stron, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni usmaż kukurydzę (ugotowaną), ok. 3 minut z każdej ze stron, zdejmij.
smażenie piersi z kurczaka
  • Na końcu na patelni usmaż kurczaka (dodaj odrobinę oliwy) - ok. 5-6 minut. 
  • Przełóż sałaty do dużej miski, dodaj 3/4 awokado i pomidorów, wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem.
wykładanie sałatki na talerze
  • Przełóż sałatę na talerze, ułóż na niej cukinię, kukurydzę, pozostałą część awokado i pomidorów oraz pierś z kurczaka.
Zobacz nasze plany