Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Burger ze smażonym camembertem z panko i szpinakiem

czas gotowania

40

liczba kalorii

1215 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Burger ze smażonym camembertem z panko i szpinakiem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Burger wegetariański, który zachwyci też mięsożerców? Oto on! Ze smażonym serem camembert, sosem musztardowo-majonezowym, duszonym szpinakiem i czosnkiem. Prawdziwa uczta smaków i burger, który zachwyci domowników.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 1215

białko: 36

węglowodany: 78

tłuszcze: 84

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Bułka maślana

Bułka maślana to rodzaj pieczywa z białej mąki pszennej, które charakteryzuje się wyjątkową miękkością oraz delikatnym, lekko słodkim smakiem. Występuje w postaci tradycyjnych okrągłych bułek oraz tzw. "warkoczy" - czyli zaplecionego przed pieczeniem ciasta. To idealna propozycja dla osób, które lubię delikatne pieczywo o lekko słodkim smaku. Swoje właściwości oraz nieprawdopodobną miękkość zawdzięcza dodawaniu masła do ciasta. To właśnie dzięki niemu pieczywo to ma delikatny smak oraz miękką, puszystą strukturę. Na rynku znajdziemy obecnie bułki maślane posypane makiem, sezamem lub takie ze słodkimi...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Musztarda francuska

Musztarda francuska

Musztarda francuska to jeden z rodzajów musztardy, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem w naszym kraju. Jest to musztarda, w której większość ziaren gorczycy pozostaje w całości, przez co są zauważalne i wyczuwalne w smaku. Do jej produkcji użyty jest ocet winny, często dodatkiem jest także wino. Musztarda francuska posiada wyrazisty, ostry smak, który dobrze komponuje się zarówno z sosami, pieczonym mięsem, jak i z kanapkami. Jest ona jednak na tyle łagodna, że przekonać może nawet osoby, które za musztardą nie przepadają. Jedną z największych jej zalet jest obecność całych ziaren...

Panierka panko

Panierka panko

Panko to rodzaj panierki, który pochodzi z Japonii. Powstaje w podobny sposób jak bułka tarta, jednak panierkę panko wyróżnia wielkość wysuszonych kawałków bułki, które są dużo większe niż drobna bułka tarta w Europie. Wykorzystuje się do jej przygotowania wyłącznie środek pieczywa, bez skórek. Tak przygotowana panierka jest lżejsza i ma puchową konsystencję. Dzięki temu także panierowane w niej składniki są delikatniejsze niż te obtoczone w bułce tartej. Panko można samodzielnie przygotowaćw domu, krusząc białe pieczywo i susząc je w piekarniku w temperaturze 150°C. Pamiętajmy o nieużywaniu termoobiegu,...

Ser camembert

Ser camembert

Camembert to rodzaj sera pleśniowego, jeden z najpopularniejszych na świecie, który pochodzi z Francji. Jest to miękki ser podpuszczkowy, wyrabiany z mleka krowiego, który na zewnątrz pokryty jest białą, miękką pleśnią. W środku jest koloru żółtego i ma kremową konsystencję (po podgrzaniu topi się i ciągnie). Ser camembert pochodzi z miejscowości, której zawdzięcza swoją nazwę, a jest ona położona w departamencie Orne w Normandii. Procedura wytwarzania sera camembert została opracowana w 1791 roku. Ser ten zawiera ok. 45% tłuszczu. Jest bardzo dobrym źródłem białka oraz tłuszczu zwierzęcego. ego...

Bułka maślana

Bułka maślana

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Masło

Masło

Musztarda francuska

Musztarda francuska

Panierka panko

Panierka panko

Ser camembert

Ser camembert

Składniki w zestawie

Bułka maślana

Cytryna

Czosnek

Masło

Musztarda francuska

Panierka panko

Ser camembert

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa, jajko 1 (2 os.) lub 2 (4 os.)

Akcesoria: patelnia x2

Alergeny: laktoza, gorczyca, gluten, sezam

Sposób przygotowania

przygotowanie składników do burgera
  • Przygotuj wszystkie składniki, przełóż do osobnych misek, umyj i osusz szpinak.
  • Obierz czosnek i pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy (2 w wersji dla 4 osób). Wrzuć czosnek i smaż 30 sekund.
  • Dodaj szpinak i duś 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem, przełóż szpinak do miseczki.
przygotowanie sosu do burgera
  • Sparz cytrynę we wrzącej wodzie. Do miski przełóż majonez, musztardę, miód i zetrzyj skórkę z cytryny.
  • Dodaj też sok z 1/2 cytryny (sprawdzaj smak, aby sos nie był zbyt kwaśny). Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
panierowanie sera camembert w panko
  • Rozbij jajko i wymieszaj widelcem, aby służyło do panierowania (2 jajka w wersji dla 4 osób).
  • Camembert zanurzaj w jajku, a następnie w panierce panko.
smażenie sera camembert
  • Wlej na patelnię olej (musi sięgać połowy wysokości sera).
  • Smaż camembert na złoty kolor, ok. 3-4 minut z każdej ze stron, przewracając od czasu do czasu.
podsmażanie bułek na patelni
  • Przekrój bułki na pół i podsmażaj je na drugiej, suchej patelni ok. 1,5 minuty z każdej ze strony.
składanie burgera
  • Rozłóż bułki na talerzach, posmaruj je sos i ułóż na nich szpinak, a na nim usmażony camembert.
  • Połóż na wierzchu drugą połowę bułki i przebij całego burgera patyczkiem, aby się nie rozpadł.
Zobacz nasze plany