Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Spaghetti pełnoziarniste z duszoną wołowiną

czas gotowania

40

liczba kalorii

771 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Spaghetti pełnoziarniste z duszoną wołowiną
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Makaron pełnoziarnisty jest produkowany z mąki z pełnego przemiału, dzięki czemu jest zdrowszy od zwykłego, pszennego makaronu. Zawiera dużo złożonych węglowodanów, dlatego zapewnia uczucie sytości na długi czas. Sos do tego makaronu skrywa jeden specjalny składnik, który odmienia całe danie - napar z kawy!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 771

białko: 52

węglowodany: 108

tłuszcze: 25

Składniki w zestawie

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kawa mielona

Kawa mielona

Kawa mielona powstaje ze zmielenia (drobno) ziaren kawy, które wcześniej są specjalnie palone. Jest ona następnie szczelnie pakowana i gotowa do użycia. Należy pamiętać, że kawa mielona traci aromat szybciej niż kawa w ziarnach, dlatego należy ją przechowywać w szczelnie zamykanych opakowaniach i szybko zużywać. Kawa działa pobudzająco, pomaga zwalczyć uczucie senności i wzmaga przemianę materii. Ze względu na zawartość kofeiny nie powinno się jej spożywać zbyt dużo i przekraczać dawki 400 mg kofeiny dziennie. Kawę mieloną można zaparzyć w ekspresie, kawiarce albo stosując jedną z metod alternatywnych...

Makaron pełnoziarnisty spagetti

Makaron pełnoziarnisty spagetti

Makaron pełnoziarnisty spaghetti to produkt spożywczy, który powstaje wyłącznie z pełnoziarnistej mąki pszennej, pochodzącej z pełnego przemiału. Dzięki temu w swoim składzie ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia substancji i składników odżywczych. W makaronie tym znajdziemy między innymi fosfor, żelazo, dużą ilość błonnika, a także cynku, potasu i witamin z grupy B. Jest doskonałą propozycją dla osób, które dbają o linię. Węglowodany w nim zawarte są świetnym źródłem energii. Po uzupełnieniu dania porcją białka (np. łososiem, ciecierzycą, mielonym mięsem z indyka albo wołowiną) oraz tłuszczu...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Mięso mielone wołowe

Mięso mielone wołowe

Mielona wołowina to mięso pochodzenia wołowego, które zostaje przemielone w celu rozdrobnienia jego włókien. Mięso tego typu pochodzi najczęściej z elementów, takich jak szponder, łopatka i karkówka. Podczas procesu mielenia dodaje się około 15% mięsa tłustego, reszta to mięso chude. W kuchni mieloną wołowinę możemy wykorzystać do przygotowania gęstej i sycącej zupy meksykańskiej. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, jako składnik zapiekanek. Mięso wołowe posiada intensywny smak i aromat, jest również bardzo kruche. Przygotowując np. burgery wołowy warto ugniatać masę z mielonego mięsa...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki to produkt spożywczy, który doskonale zastępuje świeże pomidory w sezonie, w którym naturalnie nie dojrzewają. Jak doskonale wiemy, zimą pomidory są nieco twarde, pozbawione aromatu i koloru - właśnie wtedy zamiast surowych owoców, które nie spełniają naszych oczekiwań, o wiele lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Tym bardziej, że są one zdrowsze od surowych. Posiadają bowiem więcej cennego likopenu, składnika, który opóźnia procesy starzenia. Pomidory w puszce to również dobre źródło błonnika, sodu i potasu. Ten sposób przedłużania trwałości nie wpływa bowiem negatywnie...

Seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy to zwykle warzywo kojarzone z dietami. Zalecany do przegryzania zamiast niezdrowych przekąsek i kojarzony z wyrzeczeniami. To prawda, ma tylko 13 kalorii w 100 gramach, jednak wcale nie musi źle smakować! Seler jest jednym z najdłużej znanych (i spożywanych) warzyw na świecie. Jedli go już starożytni Egipcjanie. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji, a nawet w Afryce. W Polsce jest warzywem uprawnym. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie był wykorzystywany do jedzenia, ale także w celach rytualnych, między innymi do wyplatania wieńców dla zwycięzców olimpiad. Seler naciowy zawiera...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Czosnek

Czosnek

Kawa mielona

Kawa mielona

Makaron pełnoziarnisty spagetti

Makaron pełnoziarnisty spagetti

Marchewka

Marchewka

Mięso mielone wołowe

Mięso mielone wołowe

Parmezan

Parmezan

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Seler naciowy

Seler naciowy

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Cukier brązowy

Czosnek

Kawa mielona

Makaron pełnoziarnisty spagetti

Marchewka

Mięso mielone wołowe

Parmezan

Pomidory krojone z puszki

Seler naciowy

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia, garnek

Alergeny: gluten, seler

Sposób przygotowania

gotowanie spaghetti pełnoziarnistego
  • Przed Zagotuj wodę w dużym garnku i posól ją. Ugotuj w niej makaron - 8 minut.
  • Następnie odcedź go i przelej zimną wodą.
krojenie warzyw do spaghetti
  • Obierz szalotkę i marchewkę, pokrój je w kostkę. Pokrój czosnek w plastry.
  • Przekrój wzdłuż selera naciowego na pół i pokrój go w plastry.
  • Zalej kawę gorąca wodą w filiżance i odstaw, aby się zaparzyła.
duszenie wołowiny
  • Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek (ok. 1 minuty).
  • Dodaj selera i marchewkę, smaż 3-4 minuty.
  • Na koniec dodaj wołowinę i podsmażaj całość ok. 6 minut. Dopraw solą i pieprzem.
przygotowanie sosu do spaghetti
  • Dodaj na patelnię ok. 50 ml wody (100 ml w wersji dla 4 osób) i podsmażaj, aby ją odparować (dzięki temu "ściągniesz" z patelni cały smak po podsmażaniu warzyw i mięsa).
  • Odcedź napar z kawy, aby został sam płyn. Dolej go na patelnię, wrzuć pomidory, cukier i oregano.
  • Duś całość ok. 5 minut na średnim ogniu.
mieszanie sosu z makaronem
  • Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem.
  • Do sosu dodaj odcedzony wcześniej makaron i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
spaghetti pełnoziarniste z kawą
  • Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i udekoruj liśćmi bazylii.
Zobacz nasze plany