Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Makaron pappardellle ze szpinakiem i sosem cytrynowym

czas gotowania

25

liczba kalorii

946 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Makaron pappardellle ze szpinakiem i sosem cytrynowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Liście szpinaku są bardzo bogate w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także wspomaga pracę serca. To również dobre źródło żelaza, dlatego dania ze szpinakiem są wskazane w diecie osób z anemią. To danie, które zaskakuje łatwością przygotowania i smakiem - w sam raz, żeby przygotować je dla gości!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 946

białko: 30

węglowodany: 96

tłuszcze: 49

Składniki w zestawie

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest owocem dużego, wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca korzennego. Drzewo to, w celu pozyskiwania przyprawy, hoduje się obecnie w zachodnich Indiach. Gałka muszkatołowa jest środkową częścią pestki owocu. Przyprawa ta nie jest więc orzechem, dlatego osoby zmagające się z alergiami nie muszą się jej obawiać. To bardzo aromatyczna przyprawa, która nadaje potrawom ciepły, orzechowy i intensywniejszy smak. To, co warto o niej wiedzieć, to fakt, że przyprawa ta w dużych ilościach może być trująca, dlatego zaleca się umiar w jej stosowaniu. Niemniej, niewielkie ilości gałki...

Makaron papardelle

Makaron papardelle

Makaron pappardelle to włoski, płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki. Pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Nazwa tego popularnego makaronu pochodzi od włoskiego słowa „pappare”, co znaczy tyle co „pożerać”. Świeże pappardelle można zrobić z różnej mąki, jednak do suszonego używa się mąki z pszenicy durum, zwłaszcza gruboziarnistej. Co więcej, dzięki durum makaron utrzymuje swój kształt, nawet jeśli lekko się go przegotuje. Makaron ten w kuchni warto komponować przede wszystkim z sosami - pomidorowym, grzybowym, winnym, ziołowym albo śmietanowym. Dzięki...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Makaron papardelle

Makaron papardelle

Parmezan

Parmezan

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Cytryna

Czosnek

Gałka muszkatołowa

Makaron papardelle

Parmezan

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: garnek, patelnia

Alergeny: laktoza, gluten

Sposób przygotowania

gotowanie makaronu pappardelle
  • Przygotuj wrzącą wodę (do sparzenia cytryny) w czajniku.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją. Wrzuć do niej makaron i gotuj 12 minut.
siekanie szalotki
  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Pokrój w kostkę szalotkę i czosnek - podsmaż je na patelni (2-3 minuty).
gotowanie sosu
  • Do szalotki i czosnku dodawaj partiami szpinak (co kilkanaście sekund, kiedy liście stopniowo będą zmniejszać objętość).
  • Na koniec wlej śmietanę i gotuj ok. 8 minut, aż sos zredukuje się i zgęstnieje.
sos cytrynowo-szpinakowy
  • Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę.
  • Dodaj ją do kremowego sosu.
  • Dopraw sos gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
mieszanie makaronu z sosem
  • Odcedź makaron i dodaj do sosu.
  • Dokładnie wymieszaj całość, dorzuć parmezan, ponownie wymieszaj.
makaron pappardelle z sosem szinakowym
  • Przełóż danie na talerze i udekoruj liśćmi bazylii.
Zobacz nasze plany