Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Sałatka z piersią z kaczki, karmelizowaną gruszką i winegretem musztardowo-miodowym

czas gotowania

50

liczba kalorii

725 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Sałatka z piersią z kaczki, karmelizowaną gruszką i winegretem musztardowo-miodowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Przygotowanie doskonale usmażonej piersi z kaczki wcale nie jest trudne - zwłaszcza z naszymi instrukcjami. Do kaczki dołączamy dopasowane składniki, czyli karmelizowane gruszki w cukrze, winogrona, grzanki i orzechy włoskie, a całość podkreślamy smakiem dressingu musztardowo-miodowego.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 725

białko: 49

węglowodany: 73

tłuszcze: 24

Składniki w zestawie

Bułka pełnoziarnista

Bułka pełnoziarnista

Bułka pełnoziarnista to rodzaj pieczywa, jak sama nazwa mówi, wypiekanego z mąki pełnoziarnistej, które może być zdrowszym zamiennikiem dla pieczywa z białej mąki pszennej. Mąka użyta do wypieku to najczęściej mąka pszenna lub żytnia, czasem orkiszowa. Bułka pełnoziarnista wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, ma też niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo. Można jej użyć do przygotowania codziennych kanapek z ulubionymi składnikami i pastami kanapkowymi. Nadaje się także do smażenia i pieczenia, aby przygotować z niej grzanki, tosty i różnego rodzaju kanapki na ciepło. Z czerstwej bułki...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Gruszka

Gruszka

Gruszka jest owocem, który znany był Europejczykom już w starożytności. Podobno w swoim ogrodzie gruszki uprawiał sam Juliusz Cezar. Już w tamtych czasach napary i soki z gruszek były wykorzystywane w celach leczniczych, aby uporać się z kaszlem, przeziębieniem i gorączką. Miały też pomagać w przypadkach zatruć i osłabienia organizmu. Gruszki zawierają jod, dlatego też powinny być często używane w kuchni przez osoby mające problemy z funkcjonowaniem tarczycy. Zawierają też bor (jako jedne z nielicznych owoców), który wspomaga koncentrację oraz pracę szarych komórek. Gruszek możemy użyć zarówno...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa ma delikatny smak, który wyróżnia ją na tle innych musztard. Jak każda musztarda, przygotowywana jest na bazie ziaren białej gorczycy, jednak w procesie produkcji dodaje się do niej odrobinę miodu. To właśnie temu składnikowi zawdzięcza delikatną słodycz i wyjątkowy kolor. Musztarda miodowa będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych - podkreśli ich smak, ale nada też delikatnie słodką nutę. Możemy ją wykorzystać samodzielnie albo użyć jako podstawy sosu do burgerów albo domowej tortilli z kurczakiem i warzywami. Miodowa musztarda doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla...

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są świetną przekąską, ale pasują też do wielu dań. Można je wykorzystać w słodkich owsiankach, dodać do budyniu jaglanego albo zapiec w piekarniku z owocami pod kruszonką. Świetnie pasują też do dań słonych, zwłaszcza do sałatek, podpłomyków, pizzy i kanapek na ciepło. Posiekane orzechy mogą stanowić pyszną panierkę do mięs, np. kurczaka albo indyka. Ich smak pasuje do gruszek, śliwek, jabłek, a także serów z niebieską pleśnią, pleśniowych typu brie oraz czerwonego mięsa (np. wołowiny). Można też namoczyć je na kilka godzin, a następnie zmiksować z wodą i szczyptą soli, aby przygotować...

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki to delikatne mięso, które trzeba umieć dobrze przyrządzać, tak aby nie straciło swej jędrności i soczystości. Łatwo je wysuszyć i zbyt długo smażyć, pozbawiając wyjątkowego smaku. Mięso to jest dość chude (po wytopieniu tłuszczu ze skóry) i zawiera dużo białka. Możemy pierś z kaczki przyrządzić na patelni albo w piekarniku. Pokrojone następnie w plastry jest doskonałym elementem sałatek, można też wykorzystać je jako dodatek do tortilli lub domowych podpłomyków. Pierś z kaczki dobrze uzupełnia się z nutami słodkimi i owocami. Dlatego tak dobrze pasują do niej wiśnie, czereśnie, śliwki,...

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef zawiera starannie wybrane i skomponowane składniki, które nadają niepowtarzalny smak naszym daniom. Receptura każdej z torebek została opracowana przez naszego szefa kuchni - Tobiasza Hermana. Na karcie przepisu oraz naszej stronie internetowej dowiesz się, jakie składniki znajdują się w środku (oraz ewentualne alergeny), jednak nie zdradzimy ich proporcji. To magiczny składnik naszych dań, który nadaje im wyjątkowy smak i aromat. W torebkach smaku MrChef znajdziesz przyprawy, zioła czy dodatki takie, jak czosnek i papryka chili.

Winogrona

Winogrona

Winogrona są owocami bardzo bogatymi we flawanoidy. Są to substancje uważane przez lekarzy za chroniące ludzki organizm przed nowotworami. Flawanoidy są naturalnymi antyoksydantami, które skutecznie potrafią walczyć z wolnymi rodnikami. Najwięcej tego typu substancji zawierają winogrona ciemnoczerwone i ciemnofioletowe. Są one też najbogatsze w żelazo. Winogrona, choć to owoce, to pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. W kuchni z powodzeniem możemy też wykorzystać sok z winogron (np. jako dodatek do ciepłych napojów, owsianek i crumble zapiekanego w piekarniku). Po wyciągnięciu pestek...

Bułka pełnoziarnista

Bułka pełnoziarnista

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cytryna

Cytryna

Gruszka

Gruszka

Masło

Masło

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Pierś z kaczki

Pierś z kaczki

Torebka smaku MrChef

Torebka smaku MrChef

Winogrona

Winogrona

Składniki w zestawie

Bułka pełnoziarnista

Cukier brązowy

Cytryna

Gruszka

Masło

Musztarda miodowa

Orzechy włoskie

Pierś z kaczki

Torebka smaku MrChef

Winogrona

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa, woda

Akcesoria: patelnia x 3

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

nacinanie piersi z kaczki
  • Natnij pierś z kaczki od strony skóry. Twórz nacięcia w kształcie pasków, o długości kilku centymetrów - nie krój mięsa, a wyłącznie przecinaj skórę. Dopraw piersi solą, pieprzem i odstaw na 5 minut.
  • Wsyp na patelnię brązowy cukier, zalej go 100 ml wody (200 ml w wersji dla 4 osób). Zacznij podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie zredukowania wody i uzyskania konsystencji gęstego syropu (ok. 8 minut).
  • Przetnij gruszki wzdłuż w ósemki. Ułóż je na patelni z syropem cukrowym i karmelizuj je, obracając, ok. 5 minut.
smażenie piersi z kaczki
  • Połóż piersi z kaczki na suchej patelni (skórą do dołu). Włącz palnik i smaż na średnim ogniu ok. 4 minut. Pilnuj, żeby nie przypalić skóry i wytapiać z niej tłuszcz (możesz szczypcami poruszać mięso).
  • Po tym czasie obróć kaczkę na drugą stronę, smaż 3 minuty, przerzuć z powrotem skórą do dołu i smaż kolejne 2 minuty. Kolejny raz obróć (skórą do góry), dodaj tymianek i czosnek z Torebki smaku, a po chwili masło i polewaj kaczkę rozpuszczonym masłem (za pomocą metalowej łyżki) - chwyć patelnię ręką i pochyl, aby masło zebrało się na dole.
  • Wyłącz gaz i zostaw kaczkę, żeby odpoczęła.
karmelizowanie gruszki
  • W międzyczasie, kiedy kaczka się smaży, pokrój winogrona na pół i odłóż je do miski.
  • Sparz cytrynę wrzącą wodą, osusz i zetrzyj skórkę z 1/2 cytryny (na najmniejszych oczkach, w wersji dla 4 osób z całej cytryny).
  • Do gruszek na patelni dodaj połowę startej skórki, orzechy włoskie oraz 50 ml wody (100 ml w wersji dla 4 osób). Duś całość 4 minuty.
przygotowanie winegretu
  • Przełóż do miski musztardę miodową, do sok z 1/2 cytryny (z całej cytryny w wersji dla 4 osób), wymieszaj dokładnie, dolej 80 ml oliwy.
  • Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
przygotowanie grzanek
  • Pokrój bułkę w kostkę i usmaż na małej patelni na oliwie, ok. 4 minut, następnie przesyp do małej miski, odstaw..
sałatka z piersią z kaczki
  • Umyj i osusz rukolę. Zdejmij kaczkę z patelni i pokrój w plastry.
  • Wlej do rukoli połowę dressingu musztardowo-miodowego i przełóż ją na talerz. Posyp kiełkami słonecznika, wrzuć winogrona, gruszki z orzechami i kaczkę.
  • Polej całość pozostałym dressingiem i posyp grzankami. Przed podaniem dodaj na wierzch pozostałą skórkę z cytryny.
Zobacz nasze plany