Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Sałatka z kaszy pęczak ze szpinakiem, batatami i serem bałkańskim

czas gotowania

40

liczba kalorii

750 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Sałatka z kaszy pęczak ze szpinakiem, batatami i serem bałkańskim
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Bataty poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę - dlatego są doskonałym produktem zastępczym dla zwykłych ziemniaków, mogą być używane w diecie cukrzyków i osób chorych na insulinooporność. Ich lekko słodki smak doskonale pasuje do słonego sera bałkańskiego oraz kaszy pęczak z sosem z musztardy miodowej i mięty.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 750

białko: 28

węglowodany: 111

tłuszcze: 21

Składniki w zestawie

Bataty

Bataty

Inaczej nazywany patatem albo słodkim ziemniakiem, pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy przywędrował za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce jedzony dużo rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, ale od kilku lat zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim właściwościom i łatwości wykorzystania w kuchni. Bataty to bulwy, które są prawdziwą bombą witamin. W środku kryje się potas, wapń, fosfor, magnez, witamina A i C. Witamina A nazywana jest witaminą młodości, antyoksydantem, dzięki organizm chroniony jest przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Te warzywa mają również niski indeks glikemiczny,...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Kasza pęczak to jedna z najmniej przetworzonych kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty, poddane minimalnej obróbce przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Dzięki temu w produkcie tym znajdziemy sporo witaminy E oraz kwasu foliowego, bez którego mózg i układ nerwowy nie działają prawidłowo. Kasza pęczak jest więc produktem, który powinien znaleźć się w diecie przyszłych matek. Ponadto kasza ta to źródło witaminy B1 i B6 i bardzo cennej witaminy PP (niacyna) oraz pierwiastków: żelaza, potasu, magnezu, cynku i innych śladowych minerałów....

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa ma delikatny smak, który wyróżnia ją na tle innych musztard. Jak każda musztarda, przygotowywana jest na bazie ziaren białej gorczycy, jednak w procesie produkcji dodaje się do niej odrobinę miodu. To właśnie temu składnikowi zawdzięcza delikatną słodycz i wyjątkowy kolor. Musztarda miodowa będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych - podkreśli ich smak, ale nada też delikatnie słodką nutę. Możemy ją wykorzystać samodzielnie albo użyć jako podstawy sosu do burgerów albo domowej tortilli z kurczakiem i warzywami. Miodowa musztarda doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla...

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to przyprawa pozyskiwana z gatunku krzewu o tej samej nazwie. Jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest jednak w wielu krajach świata. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk. Co ciekawe rozmaryn był znany i wykorzystywany już w starożytności. Rozmaryn rośnie w formie krzewów (wiecznie zielonych) o wysokości do 2 metrów. Przyprawa ta ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje...

Ser bałkański

Ser bałkański

Ser bałkański, nazywany też inaczej szopskim, pochodzi z Bułgarii, gdzie najczęściej jest wykorzystywany do sałatek. W głównej mierze produkowany z mleka owczego, może zawierać także mleko kozie i krowie. Często porównywany jest z greckim serem feta i podobnie wykorzystywany. Ma jednak delikatniejszy smak, ale twardszą konsystencję (jest to ser półtwardy, pełnotłusty). Jego inna nazwa to solan, co dosłownie oznacza solony, biały ser. Ser bałkański powstaje w zalewie solankowej przez minimum 30 dni. Ser bałkański to doskonałe źródło białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowi...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Bataty

Bataty

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Mięta

Mięta

Musztarda miodowa

Musztarda miodowa

Rozmaryn

Rozmaryn

Ser bałkański

Ser bałkański

Szalotka

Szalotka

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Bataty

Cytryna

Czosnek

Kasza pęczak

Mięta

Musztarda miodowa

Rozmaryn

Ser bałkański

Szalotka

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa

Akcesoria: piekarnik, garnek, miska 2x, naczynie do zapiekania

Alergeny: gorczyca, laktoza, gluten

Sposób przygotowania

gotowanie kaszy pęczak
  • Rozgrzej piekarnik do 230°C (góra/dół).
  • Zagotuj wodę w garnku i ugotuj w niej kaszę pęczak razem z gałązką rozmarynu (gotuj ok. 20 minut, wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy).
zapiekanie batatów
  • Przełóż pokrojone bataty do naczynia do zapiekania i dopraw solą, pieprzem, gałązkami tymianku. Skrop olejem rzepakowym.
  • Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut.
przygotowanie sosu do sałatki
  • Przełóż do miski czosnek i szalotkę, dodaj sól, pieprz i ugnieć ręką, aby warzywa puściły sok i lekko zmiękły.
  • Dodaj do smaku skórkę z cytryny i 3/4 mięty razem z musztardą miodową i 80 ml oliwy (160 ml w wersji dla 4 osób). Na koniec wyciśnij sok z 1/2 cytryny (z całej cytryny w wersji dla 4 osób) i dopraw nim sałatkę.
pęczak ze szpinakiem
  • Przełóż szpinak do dużej miski. Odcedź kaszę pęczak i wyrzuć rozmaryn, dodaj gorącą kaszę do szpinaku.
  • Polej całość 3/4 sosu musztardowego, wymieszaj.
pieczone bataty
  • Wyciągnij upieczone bataty z piekarnika.
sałatka z batatami i serem bałkańskim
  • Wyłóż sałatkę na talerze, udekoruj batatami, pokrusz ser bałkański i polej całość pozostałym sosem oraz udekoruj listkami mięty.
Zobacz nasze plany