Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Pieczone nuggetsy z gniecionym kalafiorem i pieczoną marchewką

czas gotowania

45

liczba kalorii

412 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Pieczone nuggetsy z gniecionym kalafiorem i pieczoną marchewką
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Delikatne, chrupiące kotleciki, które są doskonałą alternatywą dla gotowych dań typu fastfood. Pokochają je dzieci ze względu na panierkę nuggetsów i soczyste mięso z kurczaka. Do nuggetsów dobraliśmy gniecionego kalafiora i kolorowe pieczone marchewki.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 412

białko: 34

węglowodany: 37

tłuszcze: 14

Składniki w zestawie

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Jogurt grecki ma gęstą konsystencję i zawiera więcej tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Ma śnieżnobiały kolor i kremową konsystencję. Jest bogaty w białko, zawiera mniej węglowodanów niż zwykłe jogurty. Jogurt grecki zawdzięcza swoją nazwę krajowi pochodzenia - jego producentem są Grecy. Jest przygotowywany po odsączeniu serwatki i połączeniu jej z mlekiem oraz żywymi kulturami bakterii. Ten rodzaj jogurtu można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i do słonych. W tradycyjnej kuchni greckiej (zarówno na kontynencie, jak i na wyspach, np. na Krecie) przygotowuje się z niego sos tzatziki ze...

Kalafior

Kalafior

Większość z nas kojarzy to warzywo z dzieciństwa - koniecznie w zestawie podsmażaną bułką tartą i masłem. Kalafiora można jednak przyrządzić na dużo więcej sposób. Na dodatek jest bardzo zdrowym warzywem dlatego warto zapewnić mu stałe miejsce w menu.Kalafiory pochodzą z Cypru, dlatego na samym początku były nazywane kapustą cypryjską. Były znane już w starożytnym Rzymie oraz Grecji. W Polsce ich pierwsze uprawy przypadły na przełom XVI i XVII wieku, prawdopodobnie na polskie ziemie sprowadziła kalafiory królowa Bona Sforza (choć podobno kalafiory zdarzało się już jeść nawet królowi Władysławowi...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki to nic innego jak produkt, który otrzymujemy po zmieleniu ziaren ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy stała się popularna stosunkowo niedawno, stąd też wiele osób nie zna jej smaku, zastosowania i właściwości. Tymczasem to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który warto mieć w swojej kuchni. Szczególnie wtedy gdy zależy nam na tym by jeść zdrowo i unikać glutenu. Mąka ta jest sycąca i wartościowa. W mące z cieciorki znajdziemy wiele cennych dla naszego organizmu składników. Są to między innymi duże ilości błonnika, który zapobiega zaparciom, aż 20 % dobrze przyswajalnego białka oraz...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

płatki kukurydziane

płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane to jeden z najpopularniejszych rodzajów płatków. Zostały wynalezione pod koniec XIX wieku. Adwentyści Dnia Siódmego eksperymentowali ze zbożem w celu promowania wegetariańskiej diety. W 1894 roku dr Kellogg umieścił płatki kukurydziane w menu zakładu. Płatki produkowane są z ziarna kukurydzy. Ugotowane do miękkości ziarna kukurydzy mielone są na papkę. Grudki papki przepuszczane są między obracające się w przeciwnych kierunkach walce. Zbyt małe sztuki są przesiewane, a większe opiekane. Podczas tego procesu kurczą się i przyjmują charakterystyczny kształt. Po czym we wnętrzu...

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to przyprawa pozyskiwana z gatunku krzewu o tej samej nazwie. Jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest jednak w wielu krajach świata. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk. Co ciekawe rozmaryn był znany i wykorzystywany już w starożytności. Rozmaryn rośnie w formie krzewów (wiecznie zielonych) o wysokości do 2 metrów. Przyprawa ta ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje...

Rzodkiewka

Rzodkiewka

Rzodkiewka to odmiana rzodkwi zwyczajnej. Jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna. Ciekawostką jest fakt, że niezwykle popularna w naszym kraju czerwona rzodkiewka była uprawiana w Egipcie już 2000 lat temu. Nie znamy jednak jej dokładnego pochodzenia. Niektórzy przypuszczają, ze pochodziła z basenu Morza Śródziemnego, inni, że z Dalekiego Wschodu. Jadalną częścią tej rośliny jest bulwiasty korzeń, który charakteryzuje się czerwono-różową skórką oraz białym, aromatycznym miąższem o ostrym smaku. Rzodkiewka to warzywo, które najlepiej spożywać na...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cytryna

Cytryna

Jogurt grecki

Jogurt grecki

Kalafior

Kalafior

Marchewka

Marchewka

Masło

Masło

Mąka z cieciorki

Mąka z cieciorki

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

płatki kukurydziane

płatki kukurydziane

Rozmaryn

Rozmaryn

Rzodkiewka

Rzodkiewka

Składniki w zestawie

Cukier brązowy

Cytryna

Jogurt grecki

Kalafior

Marchewka

Masło

Mąka z cieciorki

Pierś z kurczaka

płatki kukurydziane

Rozmaryn

Rzodkiewka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: jajko 1 szt. (2 os.) lub 2 szt. (4 os.), olej, pieprz, sól

Akcesoria: tłuczek do ziemniaków

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

zapiekanie marchewek
  • Zagotuj wodę w 2 garnkach, posól ją. Rozgrzej piekarnik do 230°C.Obierz marchewki i gotuj je w wodzie 10 minut (będą półtwarde).
  • Następnie odcedź je i przełóż do naczynia wyłożonego pergaminem. Dopraw solą i olejem rzepakowym, zapiekaj 15 minut w piekarniku.
przygotowanie puree z kalafiora
  • Pokrój kalafiora na drobne kawałki i gotuj w wodzie około 14 minut.
  • Po tym czasie odcedź go i ugnieć w garnku. Dodaj do niego masło i dopraw solą.
panierowanie piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych
  • W czasie, kiedy warzywa się gotują, zajmij się przygotowaniem nuggetsów.
  • Przygotuj 3 miski z panierką - z mąką z cieciorki, z jajkiem (które rozmieszaj widelcem) i z płatkami kukurydzianymi (rozgnieć je na mały okruchy).
  • Przekrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki, dopraw solą i panieruj: w mące, jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
przygotowanie nuggetsów
  • Przełóż kurczaka do naczynia do zapiekania wyłożonego pergaminem.
  • Skrop go delikatnie olejem rzepakowym i piecz 14 minut w 230°C. Nuggetsy mają lekko zbrązowieć.
sos do nuggetsów
  • Pokrój rzodkiewki w cienkie plastry i wrzuć je na kilka minut do zimnej wody. W tym czasie plastry lekko się zwiną.
  • Przygotuj sos. Sparz cytrynę wrzącą wodą i zetrzyj z niej skórkę (na małych oczkach). Pokrój drobno rozmaryn.
  • Wymieszaj jogurt z cukrem brązowym, rozmarynem i skórką z cytryny, wymieszaj. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
nuggetsy z puree z kalafiora
  • Wyłóż wszystkie składniki na talerze, marchewkę możesz podać na osobnej, drewnianej tacy, udekorowanej plastrami rzodkiewki.
Zobacz nasze plany