Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Medaliony z sosem borowikowym, ziemniakami i karmelizowaną marchewką z groszkiem

czas gotowania

40

liczba kalorii

661 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Medaliony z sosem borowikowym, ziemniakami i karmelizowaną marchewką z groszkiem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

To jedno z klasycznych dań, które serwujemy w nowej odsłonie. Jego przygotowanie zabiera kilkadziesiąt minut, a końcowy smak przenosi nas w czasy dzieciństwa. Zwłaszcza dzięki aromatycznemu sosowi z borowików i marchewce z groszkiem - w wersji karmelizowanej z brązowym cukrem.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 661

białko: 32

węglowodany: 58

tłuszcze: 32

Składniki w zestawie

Borowiki

Borowiki

Borowiki to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, które przez wielu smakoszy uznawane są za najszlachetniejsze grzyby. Charakteryzują się dość dużym owocnikiem. Posiadają jasnobeżową, grubą nóżkę, oraz ciemnobrązowy kapelusz. Borowiki wyróżniają się wśród grzybów wysoką zawartością białka wynoszącą ok. 5,5%, co więcej grzyby te zajmują pierwsze miejsce pod względem zawartości fosforu, witaminy B2, witaminy B3. Znajdziemy w nich również sporo żelaza, magnezu oraz witaminy C. Borowiki to grzyby bardzo aromatyczne. Z tego względu znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Grzyby te używane...

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Cukier brązowy, nazywany również cukrem trzcinowym, z racji tego, że produkowany jest z trzciny cukrowej, najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej. Charakteryzuje go brązowa barwa (od jasnej do ciemnej), nieco większe od cukru białego kryształki oraz słodki smak. Cukier brązowy uznawany jest za zdrowszy od buraczanego cukru białego. Dzieje się tak dlatego, że zaniechanie procesu rafinowania pozwala ocaleć cennym składnikom mineralnym. Dzięki temu w cukrze brązowym znajdziemy nie tylko sacharozę ale również żelazo, magnez, potas, wapń. Cukier ten doskonale rozpuszcza się w wodzie, może...

Groszek zielony

Groszek zielony

Groszek zielony to jedno z popularnych warzyw strączkowych, które często gości na naszym stole. Poza sezonem jest jednym z produktów, który pozwala nam cieszyć się jego niezmienionym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Dlaczego? Dlatego że groszek zielony można mrozić bez utraty właściwości i mikroelementów, a także smaku. Zielony groszek zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Warto dodać, że...

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Marchewka

Marchewka

Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy w XVII wieku. I to właśnie ta odmiana cieszy się do dziś największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne marchewki. W klasyfikacji wprowadzonej przez Unię Europejską marchewka jest opisana jako warzywo. Jednak z uwagi...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn to przyprawa pozyskiwana z gatunku krzewu o tej samej nazwie. Jest to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiana jest jednak w wielu krajach świata. Obecnie do największych producentów należą Francja, Hiszpania, Włochy, Grecja i Meksyk. Co ciekawe rozmaryn był znany i wykorzystywany już w starożytności. Rozmaryn rośnie w formie krzewów (wiecznie zielonych) o wysokości do 2 metrów. Przyprawa ta ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Smak rozmarynu doskonale komponuje...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Ziemniaki młode

Ziemniaki młode

Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co pomidor, papryka, bakłażan, a także... tytoń szlachetny. Ich największe zróżnicowanie pod kątem gatunków znajdziemy w Ameryce Południowej i Środkowej. Tam też były uprawiane już 8000 lat temu przez Inków. Do Polski ziemniaki prawdopodobnie przywiózł Sobieski (sadzonki ziemniaków), a powszechnie zaczęto je uprawiać za czasów króla Augusta III Sasa. W tamtych czasach ziemniaki nazywano jabłkami ziemnymi. Szacuje się, że Polacy rocznie zjadają ok. 100 kilogramów ziemniaków (w przeliczeniu na osobę), podczas gdy w innych krajach europejskich...

Borowiki

Borowiki

Cukier brązowy

Cukier brązowy

Groszek zielony

Groszek zielony

Koperek

Koperek

Marchewka

Marchewka

Masło

Masło

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Rozmaryn

Rozmaryn

Szalotka

Szalotka

Ziemniaki młode

Ziemniaki młode

Składniki w zestawie

Borowiki

Cukier brązowy

Groszek zielony

Koperek

Marchewka

Masło

Natka pietruszki

Rozmaryn

Szalotka

Ziemniaki młode

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia garnek

Alergeny: Laktoza

Sposób przygotowania

krojenie marchewki
  • Umyj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, nie obierając ich (20-25 minut).
  • Obierz marchewkę, przekrój w połowie długości, a następnie wzdłuż na 8 części. Ugotuj marchewkę w drugim garnku, około 10 minut.
doprawianie medalionów
  • Pokrój polędwiczkę wieprzową na plastry (około 2 cm), dopraw je pieprzem oraz solą i odstaw na kilka minut.
  • Obierz i pokrój szalotkę, a także borowiki w kostkę.
przygotowanie sosu borowikowego
  • Rozgrzej na patelni olej, podsmaż na nim polędwicę wieprzową (2 minuty z każdej strony). Odlej na koniec tłuszcz ze smażenia i dodaj do mięsa masło oraz szalotkę.
  • Zmniejsz ogień i duś całość ok. 2 minut. Dodaj pokrojone borowiki, obróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Zalej całość śmietaną i duś 5 minut.
karmelizowanie marchewki i groszku
  • Posiekaj natkę pietruszki, dodaj na patelnię z sosem, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
  • Na drugą patelnię wsyp cukier i zalej 100 ml wody (200 ml w wersji dla 4 osób). Zagotuj i redukuj do konsystencji syropu, ok. 5 minut.
  • Na koniec wrzuć gałązkę rozmarynu, dodaj ugotowaną marchewkę i groszek. Karmelizuj ok. 5-8 minut.
krojenie ugotowanych ziemniaków
  • Ziemniaki odcedź i pokrój na 6-8 kawałków, nie obieraj ich. Przełóż je na talerze i posyp posiekanym koperkiem.
medaliony z ziemniakami i marchewką
  • Wyłóż obok ziemniaków marchewkę z groszkiem oraz mięso z sosem grzybowym.
Zobacz nasze plany