Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Kasza pęczak z duszonym indykiem i młodą kapustą

czas gotowania

35

liczba kalorii

604 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Kasza pęczak z duszonym indykiem i młodą kapustą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Młoda kapusta to samo zdrowie - jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, B i C, a także wapń, magnez i potas. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem, kiedy jej młode liście mają delikatny, słodkawy smak. Lekko podduszona pasuje do polskiej kaszy pęczak i mięsa z indyka!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 604

białko: 36

węglowodany: 62

tłuszcze: 21

Składniki w zestawie

Boczek

Boczek

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

kapusta młoda

kapusta młoda

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Kasza pęczak to jedna z najmniej przetworzonych kasz jęczmiennych. Uzyskuje się ją ze zdrowych ziaren jęczmienia, a jak wiadomo pierwotne produkty, poddane minimalnej obróbce przemysłowej, mają najwięcej wartości odżywczych. Dzięki temu w produkcie tym znajdziemy sporo witaminy E oraz kwasu foliowego, bez którego mózg i układ nerwowy nie działają prawidłowo. Kasza pęczak jest więc produktem, który powinien znaleźć się w diecie przyszłych matek. Ponadto kasza ta to źródło witaminy B1 i B6 i bardzo cennej witaminy PP (niacyna) oraz pierwiastków: żelaza, potasu, magnezu, cynku i innych śladowych minerałów....

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Boczek

Boczek

Czosnek

Czosnek

kapusta młoda

kapusta młoda

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Koperek

Koperek

Masło

Masło

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Boczek

Czosnek

kapusta młoda

Kasza pęczak

Koperek

Masło

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sol, pieprz, olej

Akcesoria: patelnia, garnek

Alergeny: laktoza

Sposób przygotowania

gotowanie kaszy pęczak
  • Zagotuj 400 ml wody w garnku (800 ml w wersji dla 4 osób), posól. Ugotuj kaszę pod przykryciem - ok. 25 minut. W razie potrzeby podlej nieco wody.
  • Przygotuj wszystkie składniki do gotowania - umyj i osusz warzywa, możesz je też wcześniej obrać.
składniki z duszonej młodej kapusty
  • Obierz szalotkę i czosnek, pokrój w plastry.Pokrój w paski kapustę i boczek.
duszenie mięsa
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju (4 w wersji dla 4 osób).
  • Wrzuć szalotkę i czosnek, po zamieszaniu boczek i po kilkunastu sekundach mięso z indyka. Dopraw solą i pieprzem.
  • Smaż całość na średnim ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
duszenie mlodej kapusty z mięsem
  • Dodaj kapustę, smaż 5 minut.
  • W międzyczasie pokrój drobno szpinak, wrzuć go na patelnię i duś jeszcze 2 minuty.
młoda kapusta z kaszą pęczak
  • Posiekaj koperek.
  • Odcedź kaszę, dodaj na patelnię, dorzuć masło, smaż 3 minuty, dokładnie mieszając. Dopraw solą oraz pieprzem.
kasza pęczak z młodą kapustą i indykiem
  • Wyłóż danie na talerze i posyp koperkiem.
Zobacz nasze plany