Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Szaszłyki z kurczaka z marynowaną fetą

czas gotowania

45

liczba kalorii

478 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Szaszłyki z kurczaka z marynowaną fetą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Szaszłyki z kurczaka, aromatyzowane świeżym tymiankiem, to doskonała propozycja dla osób, które zdrowo się odżywiają. Niskolarycznego kurczaka, który dostarcza organizmowi potrzebne białko, zestawiliśmy z pieczonymi paprykami, serem feta i świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 478

białko: 53

węglowodany: 19

tłuszcze: 21

Składniki w zestawie

Cytryna

Cytryna

Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców cytrusowych. Rośnie na drzewach w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cytryna jest żółtym owocem o owalnym kształcie, który posiada dość grubą, aromatyczną skórkę oraz soczysty miąższ o bardzo kwaśnym smaku. Spożywanie cytryn ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ w składzie tego owocu znajdziemy sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. Skórka cytryny ma właściwości antyseptyczne. Sok z cytryny to doskonały lek na objawy przeziębienia. Cytryna jest...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Mięta

Mięta

Mięta to roślina rosnąca na wysokość około 20-40 centymetrów o drobnych kwiatkach, intensywnie zielonych listkach oraz charakterystycznym, bardzo przyjemnym aromacie. Występuje w Europie, Azji i Afryce oraz pochodzi z rodziny roślin jasnowatych. Wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce - wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Przede wszystkim mięta ma doskonały wpływ na układ trawienny człowieka - poprawia apetyt, likwiduje kolki i wzdęcia, pomaga uporać się z niestrawnością. Co więcej, odnotowano, że mięta pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli z uwagi...

Papryka czerwona

Papryka czerwona

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Najpopularniejszym rodzajem papryki jest papryka czerwona, która charakteryzuje się przyjemnym aromatem oraz lekko ostrym, świeżym smakiem. Papryka to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale smakuje surowa jako składnik sałatek i kanapek. Jest również warzywem, które możemy dusić, piec i grillować. Dobrym...

Papryka zółta

Papryka zółta

Papryka to rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Najpopularniejszym rodzajem papryki jest papryka czerwona, która charakteryzuje się przyjemnym aromatem oraz lekko ostrym, świeżym smakiem. Papryka to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Doskonale smakuje surowa jako składnik sałatek i kanapek. Jest również warzywem, które możemy dusić, piec i grillować. Dobrym...

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to chude mięso drobiowe, które szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Charakteryzuje je zwarta, pozbawiona tłuszczu oraz ścięgien struktura oraz przyjemny, bladoróżowy kolor. Pierś z kurczaka może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, pysznie smakuje gotowana z ziołami na parze. Z powodzeniem może być również nadziewana. Sakiewki z kurczaka z suszonymi pomidorami, mozzarellą albo szpinakiem to doskonały pomysł na szybki obiad. Mięso z piersi kurczaka jest produktem idealnym dla osób, które dbają o linię. Nie znajdziemy...

Tymianek

Tymianek

Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w Europie południowej, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Istnieje aż sto gatunków tej rośliny, jednakże tymianek, który znamy jako niezwykle aromatyczną przyprawę, która często gości w naszej kuchni, to najpewniej jedna z dwóch odmian - tymianek ogrodowy lub cytrynowy. Tymianek jest przyprawą, która charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech. W polskiej kuchni korzystamy zarówno ze świeżego, jak i suszonego tymianku. Dania, które...

Cytryna

Cytryna

Czosnek

Czosnek

Mięta

Mięta

Papryka czerwona

Papryka czerwona

Papryka zółta

Papryka zółta

Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Tymianek

Tymianek

Składniki w zestawie

Cytryna

Czosnek

Mięta

Papryka czerwona

Papryka zółta

Pierś z kurczaka

Tymianek

Dodatkowe informacje

Przyprawy: olej, oliwa, sól, pieprz

Akcesoria: Piekarnik, Patelnia, Moździerz

Alergeny: Laktoza

Sposób przygotowania

zapiekanie papryki
  • Rozgrzej piekarnik do 250°C (termoobieg) i zagotuj wodę w czajniku.
  • Przyszykuj papryki w naczyniu do zapiekania - odetnij zielone łodygi, posyp solą i pieprzem oraz polej oliwą. Masuj rękami każdą z papryk, aby rozprowadzić równomiernię oliwę i przyprawy.
  • Zapiekaj 20-25 minut (do momentu, aż większość skóry pociemnieje i zacznie się marszczyć).
doprawianie szaszłyków z kurczaka
  • Pokrój każdy kawałek kurczaka na 3-4 grubsze paski. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wklep delikatnie przyprawy w mięso. Nabijaj plastry na patyki do szaszłyków.
marynowanie fety
  • Sparz cytrynę wrzącą wodą. Pokrój drobno czosnek i miętę, zetrzyj skórkę z cytryny. Dodaj składniki do moździerza, wlej 50 oliwy z oliwek, dopraw solą, pieprzem i całość utrzyj na sos.
  • Pokrój ser feta w plastry, przełóż na talerz i polej 2/3 sosu z moździerza. Odstaw na bok.
  • Wyciągnij papryki z piekarnika, lekko ostudź.
obieranie pieczonej papryki
  • Obierz paprykę ze skóry (będzie łatwo odchodzić). Pokrój ją na plastry, przełóż do osobnej miski.
smażenie szałyków z kurczaka
  • Rozgrzej dobrze patelnię grillową.
  • Skrop szaszłyki z kurczaka oliwą i smaż je na patelni ok. 5 minut z każdej strony.
szaszłyki z kurczaka z pieczoną papryką i fetą
  • Wyłóż na talerze paprykę, ułóż obok plastry sera feta. Na wierzchu postaw szaszłyki z kurczaka.
  • Polej danie resztą sosu winegret z moździerza i udekoruj liśćmi bazylii.
Zobacz nasze plany