Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Makaron garganelli z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

czas gotowania

20 min

liczba kalorii

696 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Makaron garganelli z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Uwielbiamy przepisy, które można przygotować w kilkanaście minut! Zwłaszcza kiedy efekt końcowy jest tak pyszny, a przy okazji prosty. Taki właśnie jest makaron garganelli z dodatkiem kremowego, maślanego sosu z pomidorkami i mozzarellą.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 696

białko: 27 g

węglowodany: 82.4 g

tłuszcze: 29.3 g

Składniki w zestawie

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Makaron garganelli

Makaron garganelli

Makaron garganelli to jeden z rodzajów włoskich makaronów, który charakteryzuje się bardzo atrakcyjnym wyglądem. To krótkie, zwinięte rurki z charakterystycznym żłobieniem, pochodzące z regionu Emilia Romania we Włoszech. Często dostępny jest w różnych wersjach kolorystycznych - są makarony żółte, zielone oraz pomarańczowe. Makaron garganelli wykonuje się z mąki z pszenicy durum. Jego charakterystyczny karbowany kształt uzyskuje się dzięki drewnianemu przyrządowi tzw.”grzebienia”. Makaron ten często podaje się z sosami warzywnymi np. z szynką i groszkiem i dużą ilością tartego sera grana padano...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser niedojrzewający. Jest to ser miękki, wilgotny o łagodnym, śmietankowym smaku, dający się pokroić w plastry. Jest bardzo nietrwały. Do produkcji wymagana jest najwyższa jakość mleka. Jedną z odmian mozzarelli jest mozzarella bufala, która wytwarzana jest z bawolego mleka, a nie krowiego, która wyróżnia się najwyższym stopniem kremowej konsystencji i wyjątkowo delikatnym smakiem. Mozzarella jest serem bogatym w białko i tłuszcze. Jest jednym z tradycyjnych składników kuchni włoskiej. Mozzarellę można z powodzeniem zapiekać - dzięki kremowej konsystencji...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Czosnek

Czosnek

Makaron garganelli

Makaron garganelli

Masło

Masło

Mozzarella

Mozzarella

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Szalotka

Szalotka

Składniki w zestawie

Czosnek

Makaron garganelli

Masło

Mozzarella

Pomidory koktajlowe

Szalotka

Dodatkowe informacje

Przyprawy: Olej rzepakowy, Sól, Pieprz, Cukier brązowy

Akcesoria: Duży garnek, patelnia

Alergeny: laktoza, gluten

Sposób przygotowania

makaron garganelli
  • Masło potrzebne do wykorzystania w przepisie trzymaj do ostatniej chwili w lodówce - musi być dobrze schłodzone.
  • Na początku zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej sól. W osolonej wodzie ugotuj makaron - około 10-12 minut.
krojenie warzyw
  • Obierz szalotkę, przekrój ją na pół i drobno posiekaj, pokrój czosnek w plasterki, a wszystkie pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
smażenie warzyw
  • Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż szalotkę,czosnek, a po 2 minutach także pomidory. Duś 5 minut.
przygotowanie maślanego sosu
  • Masło pokrój na kawałki i dodawaj po kolei na patelnię, cały czas mieszając, aż utworzy się kremowy sos.
  • Dopraw całość solą, pieprzem i odrobiną brązowego cukru.
dodawanie makaronu na patelnię
  • Odcedź makaron, dodaj go do sosu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż danie do dużej miski albo dwóch miseczek.
makaron garganelli z pomidorkami i mozzarellą
  • Udekoruj każdą porcję listkami bazylii i porwanymi kawałkami mozzarelli.
Zobacz nasze plany