Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Medaliony z parmezanem w sosie pomidorowym

czas gotowania

45

liczba kalorii

465 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Medaliony z parmezanem w sosie pomidorowym
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Klasyczny obiad podajemy w delikatnie odmienionej wersji - w tym wydaniu fasolka szparagowa wylądowała w lekkiej sałatce z rukolą, a polędwiczkę wieprzową panierowaliśmy w bułce tartej i parmezanie. Do tak usmażonych medalionów dodaliśmy sos pomidorowy - w sam raz na lekki, sycący obiad.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 465

białko: 50

węglowodany: 47

tłuszcze: 11

Składniki w zestawie

bułka tarta

bułka tarta

Bułka tarta jest często używana w kuchni do panierowania i smażenia produktów. Jest wytwarzana z wysuszonego, drobno zmielonego pieczywa. Używana w Polsce bułka tarta ma drobną, ziarnistą konsystencję. W Japonii popularna jest inna bułka tarta, grubsza, nazywana panko, w której często panieruje się krewetki i owoce morza. W bułce tartej można panierować mięso - np. sznycle wieprzowe, kotlety schabowe, zrazy. Sprawdza się również jako panierka do warzyw (np. awokado, cukinii, bakłażana). Należy pamiętać, że najpierw produkty moczymy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą. Podsmażona na maśle...

Cebula

Cebula

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Kapary małe

Kapary małe

Kapary małe to marynowane pąki kwiatów rosnących w krajach śródziemnomorskich na krzaczkach ukrytych wśród skalnych szczelin. Mogą być małe jak ziarna pieprzu lub większe jak jagody. Marynata, w której zwykle są przygotowywane i umieszczane w słoikach, pozbawia je goryczy i nadaje trochę cierpkiego, słono-kwaśnego, roślinnego smaku. Posiadają zielony kolor. Są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, choć nie tylko. Sycylijczycy dodają kapary do sosów pomidorowych i dań na bazie wina z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonych oliwek i świeżych przypraw liściastych. Małe kapary warto użyć jako składnika...

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Mąka pszenna to rodzaj mąki otrzymywany z mielonego (o różnej grubości) ziarna pszenicy. Ten rodzaj mąki wykorzystywany jest w pieczeniu ciast, spodów tart, drożdżowych wypieków, pizzy i pieczywa. Dzięki sporej zawartości glutenu gwarantuje bowiem wyrastanie i elastyczność ciasta, co wpływa na jego walory smakowe. Niestety, z tego samego powodu (zawartości glutenu) nie powinna być spożywana przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu oraz nadwrażliwością i alergią na gluten. Mimo to mąka pszenna jest lekkostrawna, zawiera minerały oraz witaminy z grup B₁, B₂ oraz PP. Na rynku dostępne są...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Ciekawostką jest z całą pewnością fakt, że polędwiczka wieprzowa ma mniejszą zawartość tłuszczu nawet od piersi z kurczaka. Jest więc mięsem, które warto gościć na swoim stole. Tym bardziej, że sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę sporo. Doskonale smakuje zarówno smażona w panierkach, w postaci bitek z cebulką oraz sosem śmietanowym,...

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki to produkt spożywczy, który doskonale zastępuje świeże pomidory w sezonie, w którym naturalnie nie dojrzewają. Jak doskonale wiemy, zimą pomidory są nieco twarde, pozbawione aromatu i koloru - właśnie wtedy zamiast surowych owoców, które nie spełniają naszych oczekiwań, o wiele lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Tym bardziej, że są one zdrowsze od surowych. Posiadają bowiem więcej cennego likopenu, składnika, który opóźnia procesy starzenia. Pomidory w puszce to również dobre źródło błonnika, sodu i potasu. Ten sposób przedłużania trwałości nie wpływa bowiem negatywnie...

Rukola

Rukola

Rukola, a właściwie rokietta siewna, to rodzaj sałaty, która pochodzi z krajów śródziemnomorskich, jednak bez problemu można ją uprawiać również w Polsce. Od kilku lat jest niezwykle popularnym warzywem, które gości w wielu polskich kuchniach. Nie ma w tym nic dziwnego. Rukola jest bowiem nie tylko bardzo smaczną, ale również zdrową propozycją. Sałata ta charakteryzuje się drobnymi, podłużnymi listkami, które mają przyjemny, orzechowy, lekko pieprzny smak. Rukola to doskonała podstawa sałatek i surówek, która świetnie komponuje się między innymi z serem feta. Możemy nią również posypać kanapki...

bułka tarta

bułka tarta

Cebula

Cebula

Czosnek

Czosnek

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Kapary małe

Kapary małe

Mąka pszenna

Mąka pszenna

Parmezan

Parmezan

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Pomidory krojone z puszki

Pomidory krojone z puszki

Rukola

Rukola

Składniki w zestawie

bułka tarta

Cebula

Czosnek

Fasolka szparagowa

Kapary małe

Mąka pszenna

Parmezan

Polędwica wieprzowa

Pomidory krojone z puszki

Rukola

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej, oliwa, jajko 1 szt. (2 os.) lub 2 szt. (4 os.)

Akcesoria: patelnia x2, garnek

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

obieranie fasolki szparagowej
  • Przygotuj wszystkie składniki - umyj fasolkę szparagową i rukolę, obierz cebulę i czosnek.
  • Zagotuj 2 litry wody w garnku. Pokrój w kostkę cebulę, a czosnek w plastry. Odetnij twarde końcówki fasolki szparagowej.
  • Wrzuć fasolkę do wrzącej wody, posól i gotuj 8-9 minut.
doprawianie polędwiczki wieprzowej
  • Pokrój polędwiczkę wieprzową w centymetrowe plastry. Delikatnie "rozpłaszcz" je dłonią, dopraw solą i pieprzem z obu stron.


panierowanie polędwiczki wieprzowej
  • Na talerzu wymieszaj bułkę tartą z parmezanem. W kolejnych dwóch talerzach umieść mąkę i roztrzepane jajko (2 jajka w wersji dla 4 osób).
  • Panieruj medaliony w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta z parmezanem.
gotowanie sosu pomidorowego
  • Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni (4 łyżki w wersji dla 4 osób). Podsmaż cebulę z czosnkiem ok. 2 minut, dopraw solą i pieprzem, dodaj pomidory. Duś całość na średnim ogniu 5 minut. Na koniec dodaj cukier brązowy (jeśli sos uznasz za zbyt kwaśny)."
smażenie medalionów
  • Rozgrzej na drugiej patelni olej i smaż na nim medaliony - 4 minuty z każdej ze stron. Przełóż usmażone medaliony na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Posiekaj kapary, przełóż do dużej miski, wlej 50 ml oliwy (100 ml w wersji dla 4 osób), dopraw solą i pieprzem, dodaj fasolkę i rukolę, wymieszaj całość.


serwowanie medalionów z sałatką
  • Przełóż sos na talerze, ułóż na nim medaliony, a obok rozłóż sałatkę.
Zobacz nasze plany