Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Medaliony wieprzowe

czas gotowania

40 min

liczba kalorii

519.4 kcal

rodzaj dania

mięsne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Medaliony wieprzowe
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Polędwiczki wieprzowe możemy przyrządzić na wiele ciekawych sposób. Tym razem proponujemy je w wersji inspirowanej kuchnią włoską - z dodatkiem świeżej szałwii oraz dojrzewającej szynki prosciutto. To bardzo smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów!

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 519.4

białko: 39 g

węglowodany: 61.5 g

tłuszcze: 12.7 g

Składniki w zestawie

Koperek

Koperek

Koperek to zwyczajowa nazwa kopru ogrodowego, czyli rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie i jest uprawiany na całym świecie. Koperek to jedno z bardzo aromatycznych warzyw, które znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Korzystamy przede wszystkim z pierzastych, nitkowatych liści, choć wykorzystuje się także łodygę (np. w procesie kiszenia ogórków). Najlepiej korzystać ze świeżych roślin, ponieważ mają najwięcej pożądanych przez nas właściwości. Świeże liście koperku wykorzystywane...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa wytwarzana jest poprzez bardzo drobne mielenie ziaren ryżu. Może powstawać z białego albo brązowego ryżu. Niewątpliwą zaletą mąki ryżowej jest fakt, że jest ona bezglutenowa. Dzięki temu może być używana do gotowania i pieczenia przez osoby chore na celiakię, które cierpią z powodu nadwrażliwości na gluten lub alergii. Ten rodzaj mąki jest bardzo dobrym produktem zastępczym dla zwykłej mąki pszennej, ponieważ nie ma intensywnego smaku i jej konsystencja również jest podobna. Dzięki temu z powodzeniem zastępuje mąki zawierające gluten. Można jej używać do słodkich i słonych wypieków,...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Pieczarka portobello

Pieczarka portobello

Pieczarka portobello jest zdecydowanie większa i bardziej mięsista niż zwykła pieczarka, która zwykle hodowana jest i sprzedawana w Polsce. Jej kapelusz ma zwykle 9-13 cm średnicy. Grzyby te przywędrowały do Europy z Ameryki Północnej, gdzie były zwykle wykorzystywane do grillowania. Jest bogata w witaminy B2, B3, kwas pantotenowy, miedź i selen. Ma tylko 22 kalorie w 100 gramach. Pieczarki portobello można smażyć, gotować, dusić i zapiekać w piekarniku. Te grzyby można usmażyć na patelni grillowej, doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem oraz wykorzystać do roślinnych burgerów, zastępując...

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej - długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia, przylegający częściowo do biodrówki, a w tylnej części do schabu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Ciekawostką jest z całą pewnością fakt, że polędwiczka wieprzowa ma mniejszą zawartość tłuszczu nawet od piersi z kurczaka. Jest więc mięsem, które warto gościć na swoim stole. Tym bardziej, że sposobów na jej przyrządzenie jest naprawdę sporo. Doskonale smakuje zarówno smażona w panierkach, w postaci bitek z cebulką oraz sosem śmietanowym,...

Prosciutto

Prosciutto

Prosciutto to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością, tradycyjnymi metodami, w specyficznym klimacie, na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Szynka ta słynna była już w czasach rzymskich – wspominali o niej w pierwszym roku przed naszą erą m.in. Warron, Polibiusz i Strabon. Co istotne, w produkcji szynki prosciutto używana jest wyłącznie sól i wyraźnie zabronione są chemikalia,...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Szałwia

Szałwia

Szałwia pochodzi z terenów nad Morzem Śródziemnym. Jej łacińska nazwa, czyli salvere, oznacza "leczyć". Nie bez powodu szałwia otrzymała taką nazwę. Liście szałwii wykazują działanie antyseptyczne (naparem z szałwii można płukać jamę ustną), regulują trawienie, zmniejszają bóle menstrualne i dzięki olejkom eterycznym poprawiają kondycję skóry. Jest ona wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale też w medycynie oraz w produkcji naturalnych kosmetyków do skóry, włosów i paznokci - pomaga leczyć trądzik, łuszczycę czy grzybicę, opóźnia też procesy starzenia skóry. Szałwia często wykorzystywana jest w...

Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co pomidor, papryka, bakłażan, a także... tytoń szlachetny. Ich największe zróżnicowanie pod kątem gatunków znajdziemy w Ameryce Południowej i Środkowej. Tam też były uprawiane już 8000 lat temu przez Inków. Do Polski ziemniaki prawdopodobnie przywiózł Sobieski (sadzonki ziemniaków), a powszechnie zaczęto je uprawiać za czasów króla Augusta III Sasa. W tamtych czasach ziemniaki nazywano jabłkami ziemnymi. Szacuje się, że Polacy rocznie zjadają ok. 100 kilogramów ziemniaków (w przeliczeniu na osobę), podczas gdy w innych krajach europejskich...

Koperek

Koperek

Masło

Masło

Mąka ryżowa

Mąka ryżowa

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pieczarka portobello

Pieczarka portobello

Polędwica wieprzowa

Polędwica wieprzowa

Prosciutto

Prosciutto

Szalotka

Szalotka

Szałwia

Szałwia

Ziemniaki

Ziemniaki

Składniki w zestawie

Koperek

Masło

Mąka ryżowa

Natka pietruszki

Pieczarka portobello

Polędwica wieprzowa

Prosciutto

Szalotka

Szałwia

Ziemniaki

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, olej

Akcesoria: tłuczek do mięsa, patelnia, patelnia grilowa

Alergeny: wieprzowina, laktoza

Sposób przygotowania

obróbka medalionów
  • Przygotuj garnek do gotowania ziemniaków. Ugotuj je w całości (nie obieraj) w osolonej wodzie - ok. 25 minut. 
  • Pokrój polędwicę wieprzową na kotleciki (5-6 sztuk) i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. 
  • Dopraw solą, pieprzem i świeżą szałwią - listki delikatnie przyklep. Następnie dodaj szynkę prosciutto i znowu przyklep (najlepiej tłuczkiem do mięsa). Odstaw na 3-4 minuty. 
nadziewanie medalionów
  • Pieczarki pokrój w plastry, szalotkę na pół i również w plastry, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa odstaw na bok (w osobnych pojemnikach).
smażenie medalionów
  • Na patelnię wlej olej, podgrzej i zacznij smażyć pieczarki (ok. 4-5 minut). 
  • Przesyp mąkę na talerz i panieruj w niej delikatnie kotlety. Smaż ja na oleju na rozgrzanej patelni - 3 minuty z każdej ze stron (na średnim ogniu). 
  • Kiedy kotlety osiągną złocisty kolor, przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
smażenie pieczarek
  • Dodaj do pieczarek szalotkę, podsmażaj minutę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj masło i wyłącz palnik. Na koniec dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj i odstaw.
krojenie ziemniaków w plastry
  • Odcedź i osusz ziemniaki. Pokrój je w plastry (pomóż sobie widelcem w krojeniu, żeby nie poparzyć palców). 
  • Podgrzej olej na patelni grillowej i usmaż ziemniaki (na dużym ogniu) - 2 minuty z każdej ze stron.
medaliony z ziemniakami
  • Pokrój drobno koperek. 
  • Na talerze wyłóż ziemniaki, posyp je koperkiem. Kotlety przekrój na pół, ułóż je na wierzchu, a do miseczek przełóż podduszone pieczarki z szalotką.
Zobacz nasze plany