Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Makaron ryżowy z krewetkami i sosem curry

czas gotowania

30 min

liczba kalorii

714.1 kcal

rodzaj dania

rybne

trudność

ostrość

ocena 0/5

Makaron ryżowy z krewetkami i sosem curry
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Danie gotowe w 30 minut? Tak, to możliwe! Ten prosty makaron pysznie smakuje dzięki paście curry, kurkumie, tajskiej bazylii i oczywiście - świeżym krewetkom.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 714.1

białko: 14.9 g

węglowodany: 102.4 g

tłuszcze: 27.8 g

Składniki w zestawie

Cukinia

Cukinia

Cukinia to warzywo, które jest odmianą dyni zwyczajnej. Znana jest również pod nazwą kabaczek. Krajem jej pochodzenia są Włochy (stąd też nazwa, od włoskiego wyrazu zuccina, czyli mała dynia), choć obecnie z powodzeniem uprawiana jest również w Polsce. Zwykle cukinia jest kojarzona z zielonym warzywem o podłużnym kształcie oraz zwartym, jasnozielonym miąższu. Jednak to zarówno to warzywo, jak i odmiana żółta, nosi nazwę kabaczka. Cukinia jest kabaczkiem w młodszym stadium rozwoju. Jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dzięki czemu chętnie spożywana jest przez osoby dbające o linię. Co ważne warzywo...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Krewetki

Krewetki

Krewetki są skorupiakami występującymi w przybrzeżnych strefach mórz i oceanów. W Europie łowi się ich najwięcej w rejonach Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Włoch. To owoce morza, które są jednymi z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych w naszym kraju. Nie ma w tym nic dziwnego. Są nie tylko bardzo smacznym elementem diety, ale również mają wiele cennych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Mięso krewetek to witaminy z grupy B. Zawierają między innymi kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek oraz niacynę (wit....

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma jest przyprawą, która znana jest na świecie od wieków. Początki jej używania sięgają nawet 4000 lat wstecz. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, obecnie uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Kurkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do imbiru. Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasnożółtego proszku. Aromat tej przyprawy jest ziemisty i lekko cierpki, jeśli zaś chodzi o smak, można go scharakteryzować jako ciepły, wyrazisty, z nutą goryczy. Przyprawa ta ma wiele cennych właściwości zdrowotnych....

Limonka

Limonka

Limonka to okrągły lub jajowaty owoc o intensywnie zielonej, aromatycznej skórce oraz soczystym miąższu. Wyróżnia się świeżym, kwaśnym smakiem, który nieco przypominać może smak cytryny. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci limonek to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia. Limonka może znaleźć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możemy użyć jej soku do nadania wyjątkowego smaku i aromatu deserom, doskonale sprawdza się również jako składnik koktajli i drinków. Sokiem z limonki możemy również wzbogacić smak rybnych potraw. Limonka doskonale...

Makaron ryżowy wstążki

Makaron ryżowy wstążki

Makaron ryżowy wstążki produkowany jest z ryżu lub mąki ryżowej, w zależności od kraju lub producenta. Swoim kształtem przypomina płaskie, długie paski a więc makaron wstążki, który znamy z tradycyjnej kuchni. Cechuje go biały kolor oraz delikatny, neutralny smak. Dzięki temu makaron ryżowy wstążki możemy łączyć z każdym praktycznie rodzajem zup i sosów. To propozycja, która pasuje do bardzo dużej liczby potraw. Jest również bezglutenowy. Co ważne, makaron ryżowy po ugotowaniu jest lekko przezroczysty. Należy uważać, by go nie przegotować, gdyż stanie się wówczas gęstą, nieprzyjemnie wyglądającą...

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest wytwarzane z miąższu orzecha kokosowego poprzez połączenie stałego miąższu z wodą w odpowiednich proporcjach. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat. Mleko kokosowe to bardzo popularny dodatek w kuchniach krajów azjatyckich, szczególnie Tajlandii i Indii, a także na Karaibach i w Ameryce Południowej. Obecnie coraz częściej stanowi również ważny składnik przepisów kuchni europejskiej. W kuchni możemy je wykorzystać do przygotowywania deserów (np. puddingów chia albo z tapioki) i koktajli. Doskonale sprawdzi się również do zagęszczania...

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Czerwona pasta curry jest podstawą wielu potraw typu curry (tym mianem w Azji nazywa się dania, które przygotowywane są najczęściej w jednym garnku, mają główny składnik, np. mięso kurczaka, a całość dania podawana jest w gęstym sosie). Czerwona pasta curry doskonale komponuje się z mięsem, drobiem, rybami, owocami morza, czy też ze smażonymi lub pieczonymi warzywami. Można ją kupić w sklepie lub przygotować ze świeżych składników. Domowa czerwona pasta curry może stać w lodówce około 2-3 miesięcy. W skład czerwonej pasty curry wchodzą między innymi: czerwone papryczki chili, imbir, szalotka, trawa...

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe to odmiana tradycyjnych pomidorów, które różnią się od nich przede wszystkim rozmiarem. Dojrzałe owoce pomidorów koktajlowych nie mają więcej niż 3-4 centymetry. To niezwykle smakowite warzywa, które cechują się intensywnym smakiem oraz aromatem. Pomidory koktajlowe dostępne są w wielu odmianach, wśród których wymienić możemy pomidory żółte, pomarańczowe a nawet czarne. W Polsce wciąż jednak najpopularniejsze są te czerwone. W tych niewielkich pomidorkach znajdziemy wiele cennych dla zdrowia substancji i witamin. Są to między innymi witaminy C, E, PP i K oraz cenne mikro- i...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Bazylia tajska

Bazylia tajska

Tajska bazylia różni się subtelnie od zwykłej bazylii (która jest np. często wykorzystywana w kuchni włoskiej). Tajska bazylia ma delikatnie korzenny i anyżowy aromat i jest bardzo chętnie wykorzystywana w daniach kuchni tajskiej i wietnamskiej. Jest odmianą bazylii pospolitej. Wyróżnia ją kształt liści - te są niezbyt duże, ale spiczaste, mają zwykle zieloną barwę (choć zdarza się zabarwienie na fioletowy odcień). W Tajlandii nazywana jest Horapa.Jej smak sprawia, że często dodawana jest do potraw typu curry (zwłaszcza czerwonego curry), a także sałatek oraz zup. Co więcej, pasuje nie tylko do...

Cukinia

Cukinia

Czosnek

Czosnek

Krewetki

Krewetki

Kurkuma

Kurkuma

Limonka

Limonka

Makaron ryżowy wstążki

Makaron ryżowy wstążki

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Szalotka

Szalotka

Bazylia tajska

Bazylia tajska

Składniki w zestawie

Cukinia

Czosnek

Krewetki

Kurkuma

Limonka

Makaron ryżowy wstążki

Mleko kokosowe

Pasta curry czerwona

Pomidory koktajlowe

Szalotka

Bazylia tajska

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, oliwa

Akcesoria: 2 patelnie, durszlak

Alergeny: skorupiaki, siarczyny

Sposób przygotowania

krojenie cukinii
  • Zagotuj wodę w dużym garnku. Makaron gotuj 5 minut, następnie odcedź i odstaw na bok.
  • Cukinię przekrój na cztery części i usuń nasiona.
krojenie warzyw
  • Pokrój szalotkę, czosnek (drobno) oraz cukinię (w paski, pod kątem).
  • W międzyczasie sparz we wrzącej wodzie limonkę, osusz i odłóż na bok.
smażenie warzyw z mlekiem kokosowym
  • Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż szalotkę, czosnek oraz cukinię. Dodaj pastę curry, kurkumę i mleko kokosowe. Redukuj do momentu, aż całość zgęstnieje.
smażenie krewetek
  • Podgrzej oliwę na patelni. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Podsmaż je na rozgrzanej patelni.
  • Następnie ściągnij je z patelni na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.
dodawanie krewetek do makaronu
  • Pomidorki przekrój na pół, wrzuć do sosu i duś 1 minutę. Posiekaj bazylię i dodaj do sosu.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Nastepnie wrzuć do sosu makaron i duś 30 sekund. Na koniec dodaj połowę krewetek i wszystko razem wymieszaj.
  • Pokrój szczypiorek.
makaron z krewetkami
  • Wyłóż makaron dekoracyjnie na talerz, na górze połóż pozostałe krewetki i posyp szczypiorkiem oraz zetrzyj na danie skórkę limonki.
Zobacz nasze plany