Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji potrzeb użytkowników. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji

Ok, rozumiem

Makaron pappardelle z borowikami i parmezanem

czas gotowania

30

liczba kalorii

848 kcal

rodzaj dania

wegetariańskie

trudność

ostrość

ocena 0/5

Makaron pappardelle z borowikami i parmezanem
PDF

Pobierz kartę zestawu wraz z przepisem

Opis dania

Borowiki to jedne z najszlachetniejszych grzybów. Wystarczy tylko kilka sprawdzonych dodatków, aby podkreślić ich pyszny smak. Dlatego do tego prostego, szybkiego makaronu dodaliśmy wyłącznie śmietanę, parmezan i natkę pietruszki. To klasyczne połączenie smaków - w sam raz na błyskawiczny obiad.

Wartości odżywcze dla jednej osoby

kcal: 848

białko: 19

węglowodany: 74

tłuszcze: 48

Składniki w zestawie

Borowiki

Borowiki

Borowiki to rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych, które przez wielu smakoszy uznawane są za najszlachetniejsze grzyby. Charakteryzują się dość dużym owocnikiem. Posiadają jasnobeżową, grubą nóżkę, oraz ciemnobrązowy kapelusz. Borowiki wyróżniają się wśród grzybów wysoką zawartością białka wynoszącą ok. 5,5%, co więcej grzyby te zajmują pierwsze miejsce pod względem zawartości fosforu, witaminy B2, witaminy B3. Znajdziemy w nich również sporo żelaza, magnezu oraz witaminy C. Borowiki to grzyby bardzo aromatyczne. Z tego względu znajdują szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Grzyby te używane...

Czosnek

Czosnek

Czosnek to roślina, która przywędrowała do Europy z Azji. Pochodzi z rodziny roślin amarylkowatych. Obecnie możemy wyodrębnić nawet 700 gatunków czosnku, choć najbardziej popularnym i najczęściej wykorzystywanym w kuchni czosnkiem jest czosnek pospolity. To roślina, która wyróżnia się nie tylko intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem, ale również wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Surowy czosnek to naturalny antybiotyk, który pozwala szybko pokonać infekcje. Ponadto obniża cholesterol oraz cukier, posiada działanie przeciwpasożytnicze, przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie i do tego posiada...

Makaron pappardelle

Makaron pappardelle

Makaron pappardelle to włoski, płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki. Pod względem szerokości plasuje się między tagliatelle a lasagne. Nazwa tego popularnego makaronu pochodzi od włoskiego słowa „pappare”, co znaczy tyle co „pożerać”. Świeże pappardelle można zrobić z różnej mąki, jednak do suszonego używa się mąki z pszenicy durum, zwłaszcza gruboziarnistej. Co więcej, dzięki durum makaron utrzymuje swój kształt, nawet jeśli lekko się go przegotuje. Makaron ten w kuchni warto komponować przede wszystkim z sosami - pomidorowym, grzybowym, winnym, ziołowym albo śmietanowym. Dzięki...

Masło

Masło

Masło to jeden z rodzajów jadalnego tłuszczu, który pozyskuje się ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło to takie, które w swoim składzie zawiera minimum 80% tłuszczu pochodzenia mlecznego i nie posiada domieszek tłuszczów roślinnych. Najbardziej popularne gatunki to masło ekstra i śmietankowe. Pierwsze powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej, natomiast drugie z nieukwaszonej śmietanki. Pomimo tego, że w maśle znaleźć możemy przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą negatywnie wpływać np. na wzrost poziomu cholesterolu, specjaliści nie odradzają jego...

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Pietruszka jest gatunkiem rośliny dwuletniej z selerowatych. Ma charakterystyczne małe listki o intensywnym zapachu i ciemnozielonym kolorze. Liście te, czyli natka pietruszki, to skarbnica zdrowia oraz doskonała przyprawa, która znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Niewielkie, ciemnozielone listki zawierają substancje takie jak beta karoten, witaminę A, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Należy zwrócić uwagę na to, że nać pietruszki zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy czy papryka czerwona. Natka należy do ziół oczyszczających nerki i drogi...

Parmezan

Parmezan

Parmezan to jeden z najpopularniejszych serów, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest to ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka, leżakujący w solance. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Emilia-Romania. Parmezan to ser o typowo ziarnistej konsystencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Co bardzo ważne, parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Jedna z nich to ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Drugą kategorią są sery vecchio, czyli starsze,...

Szalotka

Szalotka

Szalotka, a właściwie czosnek askaloński, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych pochodzący z Bliskiego Wschodu. Rośnie w pęczkach małych bulw i choć jest rodzajem cebuli, to wyglądem przypomina czosnek i ma też podobny do niego smak. Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. W kuchni może znaleźć szerokie zastosowanie, ponieważ doskonale smakuje zarówno surowa, jak i pieczona, smażona lub duszona. Możemy ją dodawać do kanapek, surówek, twarogów, a także sosów. Warto zastosować ją do dań z woka i zup. Sporo osób marynuje szalotkę, otrzymując...

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Borowiki

Borowiki

Czosnek

Czosnek

Makaron pappardelle

Makaron pappardelle

Masło

Masło

Natka pietruszki

Natka pietruszki

Parmezan

Parmezan

Szalotka

Szalotka

Śmietana 30%

Śmietana 30%

Składniki w zestawie

Borowiki

Czosnek

Makaron pappardelle

Masło

Natka pietruszki

Parmezan

Szalotka

Śmietana 30%

Dodatkowe informacje

Przyprawy: sól, pieprz, oliwa

Akcesoria: garnek, patelnia, durszlak

Alergeny: gluten, laktoza

Sposób przygotowania

siekanie czosnku i cebuli
  • Rozmroź borowiki na godzinę przed gotowaniem. Obierz i posiekaj szalotkę oraz czosnek.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i masło. Smaż warzywa 2 minuty na średnim ogniu.
smażenie borowików
  • Przekrój borowiki wzdłuż na pół i każdą połówkę krój w plastry.
  • Dodaj je na patelnię do szalotki i czosnku. Smaż ok. 3-5 minut, dopraw delikatnie solą i pieprzem.
gotowanie makaronu pappardelle
  • Ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie - ok. 8 minut.
przygotowanie sosu śmietanowego
  • Odlej z patelni tłuszcz i wlej śmietanę, dopraw solą oraz pieprzem i duś całość 5 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Posiekaj natkę pietruszki (zostaw kilka listków do dekoracji).
mieszanie makaronu z sosem śmietanowym
  • Odcedź makaron i dodaj do sosu.Wsyp posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie.
posypywanie makaronu parmezanem
  • Przełóż makaron z borowikami na talerze. Posyp danie parmezanem i pozostałymi listkami natki pietruszki.
Zobacz nasze plany